19-річний правий вінгер "Шахтаря" Аліссон Сантана став головною сенсацією першого матчу Ліги Європи проти фінського "Ільвеса". У впевненій перемозі донецького клубу з рахунком 6:0 бразилець оформив дубль і зробив три гольові передачі, ставши справжнім героєм вечора. Однак за яскравим виступом ховається набагато глибша історія — шлях хлопчика з бідного району Бразилії, який сьогодні будує кар'єру в воюючій Україні.
Від шкарпеток до коробки з бутсами
Видання ge.globo.com опублікувало великий репортаж про Аліссона Сантану. Матеріал починається з опису символічного епізоду: коли журналіст приїхав до будинку сім'ї Аліссона в Граватаї (передмістя Порту-Алегрі), його зустріла коробка, повна нових футбольних бутс. Контраст з дитинством нападника разючий: тоді він чекав за полем у шкарпетках, сподіваючись, що хтось із гравців дасть поносити взуття.
"Я мало що пам'ятаю, тому що для мене це не було проблемою — я просто хотів грати, — згадує Аліссон. — Але так, бували дні, коли я чекав, поки діти закінчать тренування, щоб у мене залишилася хоча б одна пара бутс".
"Пам'ятаю, як одного разу батько мого друга повів мене в торговий центр, щоб купити бутси. Мені завжди було важко; у нас не було грошей на них. Але мені завжди хтось допомагав. Слава Богу, тепер у мене багато футбольних бутс".
Тепер все інакше. Він відкриває коробки з екіпіровкою, яку йому відправляють з Європи, і готується до сезону в "Шахтарі". Але минуле не забуте: він досі пам'ятає, як батьки друзів збирали для нього гроші на взуття.
"Я дуже пишаюся тим, що витримав, тому що це дуже важко, і іноді люди забувають, через що ми пройшли. Коли Nike випускали нові бутси, а мої однолітки їх купували, я думав: "Мабуть, це добре". Сьогодні Nike випускає нові бутси, і я теж їх купую. Звичайно, я хочу піднятися набагато вище, але я дуже пишаюся тим, чого досяг і ким стаю", — сказав він.
Читай також: "Шахтар" відмовився продавати Кевіна в "Болонью"
Життя в Україні під час війни
Зараз Аліссон виступає в Україні — країні, охопленій повномасштабною війною. Він уже адаптувався до умов, але не приховує, що спочатку було непросто.
"Я чув сирени. Готель добре захищений, є бункер. У нас був вибір: залишитися в номері або спуститися вниз. Ми вирішили бути в укритті. — Там ми граємо в доміно, спілкуємося..."
Грати і розвиватися в таких умовах — виклик. Проте Аліссон посміхається і продовжує рухатися вперед. Він уже виграв Кубок України, забивши важливий гол у півфіналі і реалізувавши пенальті у фіналі. Також в його активі — титул чемпіона Південної Америки у складі збірної Бразилії U-20.
Шлях до успіху: від Жоінвілі до Європи
З 13 років Аліссон не жив вдома. Саме тоді батько друга — Отоніель — запропонував йому поїхати на перегляд до молодіжної академії "Жоінвілі". Ця людина зіграла величезну роль у житті футболіста: вона допомагала грошима, купила йому першу пару бутс і знайшла можливість для професійного розвитку.
"Він дуже багато для мене зробив — порекомендував мене тренерам, подарував мені бутси, тому що я був одним з найбідніших у команді. У мене не було бутс, щоб грати, і мене нікому було відвезти на перегляд. Він завжди так багато робив для мене. Я дуже вдячний йому. Його син досі мій друг, і я ніколи цього не забуду", - зізнається Аліссон.
Після семи місяців у "Жоінвілі" він привернув увагу скаутів "Атлетіко Мінейро" і "Греміо". "Греміо" хотів взяти Аліссона на тримісячний перегляд, а "Атлетіко Мінейро" відразу запропонував довгострокову угоду і вибір був зроблений.
У Белу-Орізонті хлопчикові надали умови, про які він і мріяти не міг: спальня з плазмою, окрема ванна кімната, п'ятиразове харчування... Аліссон не особливо багато грав за команду U-20, перш ніж приєднатися до Халка і компанії в першій команді.
"Якщо задуматися, це було дійсно швидко. Я дуже сумую за тими часами, своїми партнерами, але разом з тим пишаюся, що мій трансфер в "Шахтар" (за 14 мільйонів євро) - третій за величиною для клубу".
До слова, Аліссон став наймолодшим гравцем "Атлетіко Мінейро", який вийшов у стартовому складі в Копа Лібертадорес, і одним з наймолодших авторів голів у складі клубу в цьому престижному турнірі (молодший тільки Савіньо).
Скромність і амбіції: Аліссон хоче в АПЛ
Незважаючи на стрімкий розвиток кар'єри, Аліссон залишається скромним. Він з теплотою говорить про Халку — кумира в "Атлетіко Мінейро", з яким йому довелося тренуватися, — і не приховує, що спочатку соромився підійти до зіркового партнера.
Сьогодні він мріє про Прем'єр-лігу, але при цьому говорить про бажання одного разу завершити кар'єру вдома — в Ріу-Гранді-ду-Сул.
"Я вболівальник "Гало", але також симпатизую клубу з рідного штату. Хочу повернутися на батьківщину і пограти за нього, коли мені буде 30 або 35 років. А зараз — мета номер один: Європа і високий рівень — наприклад, АПЛ", — зізнається він.
Цікаво, що на батьківщині, в Ріу-Гранді-ду-Сул, Аліссон як і раніше маловідомий. Він виступав лише за місцевий "Крузейро" в дитинстві і не проходив відбір в "Інтер". Після переїзду в "Атлетіко-Мінейро" став одним з лідерів молодіжки, але так і не грав за топ-клуби рідного штату.
"У Белу-Орізонті мене впізнають і просять сфотографуватися. А тут, вдома — ні. Це кумедно, але я все одно не проміняю Порту-Алегрі ні на що", — резюмує він з посмішкою.