closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
closer-popup
footboom
Регистрация
Поля отмечены звездочками * обязательны для заполнения

Ваша відповідь збережена
Зробіть, будь ласка, прогноз для майбутніх матчів
successful

Спасибо!

Готово! Проверьте свою электронную почту, чтобы узнать о специальном предложении!
closer-popup

Андрій Оберемко: "Чули гул літака — і прощалися один з одним"

Андрій Оберемко: "Чули гул літака — і прощалися один з одним"
Источник фото:
Изменить размер a+ a-
335
0
Фавбет Бонус 10 000 грн
получить

Тренерів юнацької команди ФК Маріуполь Андрій Оберемко розповів про війну.

— Андрію, починаючи з 2014 року обстановку на околицях Маріуполя складно було назвати спокійною, але люди до неї, здається, адаптувалися. Місто якось реагувало на лютневі новини щодо можливого вторгнення варварів?

— Я не думаю, що будь-яка людина при здоровому глузді, незалежно від місця прописки, могла уявити те, що сталося і відбувається. Маріуполь жив своїм, мирним життям, але мені, чесно сказати, було якось не по собі. Часто порушував тему можливого нападу в розмовах з рідними та близькими, але у всіх залишалося те саме відчуття, яке ми відчували усі ці роки. Маріуполь — це українська фортеця, і він вистоє за будь-яких обставин. Ніхто ж і думати не міг, що місто стирають з лиця землі.  

Передчуття посилилися після того, як за кілька днів до початку війни з усією ненавистю та злістю прозвучала заява: "Декомунізація? Ми зараз вам покажемо…" Ось це і був головний тривожний момент, і я зрозумів, що буде погано, але зробити якісь кроки було складно.

Справа в тому, що війна застала мою доньку в інфекційній лікарні, де вона перебувала з дружиною. Виїхати з Маріуполя ми не могли, оскільки потрібно було завершити курс лікування. Я забрав їх додому 24 лютого, але нам ще були необхідні по кілька крапельниць на добу. Думали, пару днів посидимо, і поїдемо, але не склалося.

— Де ви перебували весь цей час?

— У будинку у батьків дружини. Він розташований, можна сказати, прямо на базі ФК Маріуполь – поряд із тренувальними полями. Своїх забирав із лікарні вже під обстрілами, у місті почалася паніка — машини літали так, ніби настає апокаліпсис. Заїхав на нашу квартиру, схопив, що встиг — і одразу до батьківського дому. Там нас було 13 людей — приїхав ще брат дружини із сім'єю та мій кум, колишній гравець Іллічівця Олександр Кечеджі зі своїми (їм вдалося вирватися зі Старого Криму).

Читайте также: Кайманові Острови заморозили понад 7 млрд доларів активів росіян

Звичайно, сьогодні, оглядаючись назад, я розумію, що нам треба було бігти одразу, незважаючи на лікування доньки (капали б, зрештою, дорогою), яка в результаті отримала пошкодження іншого характеру — психологічного. Таке пережити — ворогові не забажаєш. Мені здається, що з життям ми прощалися не раз і не два.

Я можу довго розповідати про все, що ми бачили. Але про це вже багато написано та показано. З їжею, з водою нам ще, можна сказати, пощастило. У перші два дні, доки працювали магазини, щось встигли купити. Тесть з тещею — люди запасливі, мали крупи і борошно. Брат сестри забрав зі своєї квартири м'ясо, але ми його готували, поки були морози, адже зберігати його могли лише на вулиці.

Готували, як і всі, на багатті. Пекли там коржики і таке інше. Зв'язок, світло, газ — всього цього, ясна річ, мешканців Маріуполя було позбавлено. У будинку часом було плюс шість, ми дуже переживали за дітей, щоб вони не захворіли.   

Із питною водою для дітей катастрофи не було. Пощастило, що сусід, який займався реалізацією різних напоїв, мав великий склад, і він привіз машину води і роздав всій вулиці. Звичайно, ми використовували сніг, топили лід на багатті, набирали воду в калюжах – це для технічних цілей. Якось вдалося пристосуватися та пробути у місті до 15 березня.

- У будинку був якийсь підвал?

— Так, але ми там знаходилися буквально кілька днів — уже наприкінці, коли подітися було, по суті, нікуди. Справа в тому, що у нашому притулку не було запасного виходу і, у разі руйнування будинку, був ризик звідти не вибратися. Загалом ми вирішили скористатися правилом двох стін. Стелили у коридорі, і там усі спали.

— У Маріуполі мало що вціліло. До вашого району прилітали часто?

— Поки ми там перебували, до 15 березня, це був один із найстрашніших районів міста. Але, знову-таки, все пізнається порівняно. Гради літали постійно. Нам пощастило, а на сусідній вулиці снаряд потрапив у дах. У сусідів шибки вилітали.

Читайте также: Сергій Палкін: "Президент УЄФА сказав, що українські клуби мають брати участь у єврокубках"

До нашого двору прилітали лише уламки. Одного разу ледь не постраждали від касетних бомб, нас дивом врятував паркан. Ми якраз були на вулиці, і тесть отримав опік на нозі. Пощастило, що уламок був на вильоті.

- База ФК Маріуполь ціла?

— Сама будівля, коли ми їхали, стояла, а на полях була моторошна. Паркан, дороги, синтетичне поле – все це виявилося пошкодженим. Якось стояли надвір, готували — над нами заходить літак. Як шарахне - ракета прямо на наших очах б'є в третє поле! Яма — 20 на 20. Запитання: "Навіщо вам це поле?" Прямий, націлений удар. А потім думаєш – добре, що не по людях.

Авіація – це найстрашніше. Лежимо в коридорі, чуємо гул - це заходить літак. Наближається. Ми обіймаємось, подумки прощаємось — і тут вибух. Ти розумієш, що пронесло. Живемо ще. І так щоночі.

— Вранці прокидаєшся з однією думкою: "Треба тікати"?

— Так, але організувати виїзд було практично неможливо. Ми були без інформації, без зв'язку. В один із днів польова пошта принесла вісточку: "Буде коридор". Зібралися, доїхали до спорткомплексу, де формувалися колони, а поліція каже: "Відбій". 

Десь із 5 березня ми зрозуміли, що жодних офіційних виїздів уже не буде. Продовжуємо виживати. Втім, за кілька днів до нас дійшла інформація, що люди почали виїжджати самостійно — у напрямку Білосарайської коси. У нас там дача. Загалом ризикнули.

- Проїхали без проблем?

— Пощастило, адже колони машин рухалися під постійним обстрілом, а на узбіччях лежали протитанкові міни. Переночували на косі, а наступного дня ми, вже без батьків дружини та його брата з сім'єю, дісталися Токмака — там моя батьківщина, там живуть мої батьки. Але там росіяни. Два тижні пробули у цьому місті, а кілька днів тому переїхали до Дніпра. Другого дня, як нам сказали, чоловіків звідти вже не випускали.

— Як на це все реагував ФК Маріуполь? Чи був якийсь транспорт для евакуації хоча б у перші дні?

— Я нічого про це не знаю. Чув, що якісь діти з академії клубу перебувають за кордоном і дуже за них зрадів. Але ми, в U-19, опинилися у ситуації, коли кожен сам за себе. Організувати щось, повторюсь, було складно.

Втім, я вдячний нашому клубу, що ми вже двічі за цей час отримували на карту гроші. Невідомо, як буде потім, але ці надходження для людей є дуже важливими.

Знаю, що всі наші хлопці живі – це найголовніше. Роз'їхалися, хто куди, але там було таке, що ти готовий був тікати хоч на край світу, аби врятувати сім'ю. Втім, я одразу вирішив — треба їхати тільки на свою землю.

- Що далі?

— На мою думку, таким питанням задається сьогодні майже кожен мешканець України. Моя сім'я поки що у Дніпрі. Тут місто живе, хоча звуки сирен чути часто. Ми на них після того, що пережили, вже навіть не реагуємо. Хоча донька присідає майже при кожному шумі. "Тату, треба бігти", - цю фразу вона повторює по кілька разів на день.

Будемо жити. З чим ми виїхали, що встигли забрати це вже неважливо. Не має жодного значення, що моя сім'я залишила у Маріуполі. Будинок, квартира, машина, бізнес, робота - все це нісенітниця. Найголовніше, що залишилися живі наші рідні та близькі. Не дай Боже комусь таке пережити…

Популярные новости
Источник новости:
кнопка перехода
Оцените материал
Поделиться
Комментарии (0)

Оставить комментарий

Рейтинг букмекеров

Лента новостей

27 апреля
10:00
"Бенфика" - "Брага". Анонс и прогноз матча
10:00
23 игрока "Динамо" прибыли на матч с "Днепром-1"
09:45
"Кривбасс" определился с вариантами домашних стадионов на еврокубковые матчи
09:30
"Алавес" – "Сельта". Анонс и прогноз матча
09:30
"Эвертон" - "Брентфорд". Анонс и прогноз матча
09:30
"Байер" - "Штутгарт". Анонс и прогноз матча
09:30
Олег Шандрук: "Мрвалевич и Янаков - не готовятся к игре с Рухом"
09:15
"Ворскле" не удается договориться с Павлом Исенко о продлении контракта
09:00
"Ювентус" - "Милан". Анонс и прогноз матча
09:00
"Фенербахче" - "Бешикташ". Анонс и прогноз матча
09:00
Ночью уничтожена 31 ракета противника
08:30
Плюс 38 артсистем, 14 ББМ: общие боевые потери противника с 24.02.22 по 27.04.24
08:02
"Рух" - "Верес". Анонс и прогноз матча
07:15
"Альмерия" – "Хетафе". Анонс и прогноз матча
07:01
"Ювентус" - "Милан": прогноз Sempre Milan
07:00
"Ньюкасл" - "Шеффилд Юнайтед". Анонс и прогноз матча
07:00
"Вулверхэмптон" - "Лутон". Анонс и прогноз матча
07:00
"Манчестер Юнайтед" - "Бернли". Анонс и прогноз матча
07:00
"Фулхэм" - "Кристал Пэлас". Анонс и прогноз матча
06:30
"Аугсбург" – "Вердер". Анонс и прогноз матча
06:30
"Фрайбург" – "Вольфсбург". Анонс и прогноз матча
06:30
"Бавария" - "Айнтрахт". Анонс и прогноз матча
06:30
"Лейпциг" - "Боруссия" (Д). Анонс и прогноз матча
06:20
"Минай" - "Черноморец". Анонс и прогноз матча
Больше новостей
27 апреля
10:00
23 игрока "Динамо" прибыли на матч с "Днепром-1"
09:45
"Кривбасс" определился с вариантами домашних стадионов на еврокубковые матчи
09:30
Олег Шандрук: "Мрвалевич и Янаков - не готовятся к игре с Рухом"
09:15
"Ворскле" не удается договориться с Павлом Исенко о продлении контракта
09:00
Ночью уничтожена 31 ракета противника
08:30
Плюс 38 артсистем, 14 ББМ: общие боевые потери противника с 24.02.22 по 27.04.24
08:02
"Рух" - "Верес". Анонс и прогноз матча
06:20
"Минай" - "Черноморец". Анонс и прогноз матча
05:30
ЛНЗ – "Шахтер". Анонс и прогноз матча
03:08
Директор "Кремня": "Нам нечего бояться, готовы пройти полиграф"
03:00
"Днепр-1" – "Динамо". Анонс и прогноз матча
26 апреля
23:18
Журналист объяснил, какие последствия может иметь ротация представителей УАФ в комитетах УЕФА.
23:07
Минус Павелко, Михайличенко, Протасов: ротация представителей УАФ в комитетах УЕФА
22:29
Зиги Бадибанга: "Мы собираемся показать свой максимум на финише сезона"
21:56
Золотая лихорадка УПЛ – нас ждет безумный финиш!
21:08
Баранка ушел: комитет по этике и честной игре УАФ получил нового руководителя
20:55
УАФ начала расследование по матчу "Металлист" – "Кремень". Возможно манипулирование результатом
20:44
УАФ обратилась в УЕФА об отзыве Андрея Павелко с должности члена исполкома УЕФА
20:25
Андрей Лунин - в запасе на матч против "Реал Сосьедада"
19:56
Генштаб ВСУ: Оперативная информация по состоянию на 18.00 26.04.2024
19:17
Relevo: Андрей Лунин мог оказаться в "Реал Сосьедаде"
15:16
"Найдем общий язык с Ротанем", - Дарио Срна - об участии игроков "Шахтера" на Олимпиаде
15:00
Срна объяснил, почему Судакову, в случае трансфера в Европу, потребуется больше времени на адаптацию, чем Виллиану и Фернандиньо
14:41
Защищай Украину в одном из лучших подразделений ВСУ. Присоединяйся к рядам 6-го полка "Рейнджер"
Больше новостей
27 апреля
10:00
"Бенфика" - "Брага". Анонс и прогноз матча
09:30
"Алавес" – "Сельта". Анонс и прогноз матча
09:30
"Байер" - "Штутгарт". Анонс и прогноз матча
09:30
"Эвертон" - "Брентфорд". Анонс и прогноз матча
09:00
"Ювентус" - "Милан". Анонс и прогноз матча
09:00
"Фенербахче" - "Бешикташ". Анонс и прогноз матча
07:15
"Альмерия" – "Хетафе". Анонс и прогноз матча
07:01
"Ювентус" - "Милан": прогноз Sempre Milan
07:00
"Ньюкасл" - "Шеффилд Юнайтед". Анонс и прогноз матча
07:00
"Манчестер Юнайтед" - "Бернли". Анонс и прогноз матча
07:00
"Вулверхэмптон" - "Лутон". Анонс и прогноз матча
07:00
"Фулхэм" - "Кристал Пэлас". Анонс и прогноз матча
06:30
"Аугсбург" – "Вердер". Анонс и прогноз матча
06:30
"Фрайбург" – "Вольфсбург". Анонс и прогноз матча
06:30
"Бавария" - "Айнтрахт". Анонс и прогноз матча
06:30
"Лейпциг" - "Боруссия" (Д). Анонс и прогноз матча
06:00
"Лечче" - "Монца". Анонс и прогноз матча
05:01
"Лас-Пальмас" – "Жирона". Анонс и прогноз матча
04:30
"Вест Хэм" - "Ливерпуль". Анонс и прогноз матча
02:36
"Атлетико" – "Атлетик". Анонс и прогноз матча
01:53
"Лацио" - "Верона". Анонс и прогноз матча
00:46
Чемпионат Франции. "Нант" – "Монпелье" 1:1. Видеообзор матча
00:41
Чемпионат Испании. "Реал Сосьедад" – "Реал" 0:1. Видеообзор матча
00:32
Чемпионат Испании. 33-й тур. Арда Гюлер приносит "Реалу" победу в Сан-Себастьяне
Больше новостей
27 апреля
01:00
Кудровка - Металлург-2: прямая трансляция матча
01:00
Васт - Чайка: прямая трансляция матча
01:00
Спорт Ресифе - Вила Нова: прямая трансляция матча
01:00
Итуано - Операрио Ферровиарио: прямая трансляция матча
02:00
Аваи - Сантос: прямая трансляция матча
03:00
Гуарани - Шапекоэнсе: прямая трансляция матча
12:00
Тобол - Женис: прямая трансляция матча
12:00
Буковина - Диназ: прямая трансляция матча
12:15
Тростянец - Локомотив: прямая трансляция матча
12:30
СК Полтава - Карпаты: прямая трансляция матча
13:00
Днепр-1 - Динамо: прямая трансляция матча
13:00
Минай - Черноморец: прямая трансляция матча
13:00
Подолье - Чернигов: прямая трансляция матча
13:00
Мафра - Оливейренсе: прямая трансляция матча
13:30
Левый берег - Нива: прямая трансляция матча
13:45
Скала 1911 - ЮКСА: прямая трансляция матча
14:00
Айнтрахт - Гамбург: прямая трансляция матча
14:00
Хольштайн - Кайзерслаутерн: прямая трансляция матча
14:00
Падерборн - Эльферсберг: прямая трансляция матча
14:00
Ингулец - Прикарпатье: прямая трансляция матча
14:30
Вест Хэм - Ливерпуль: прямая трансляция матча
14:30
Атырау - Кызыл-Жар: прямая трансляция матча
14:30
Туран - Астана: прямая трансляция матча
14:30
Дружба - Звягель: прямая трансляция матча
Больше новостей
27 апреля
10:00
"Бенфика" - "Брага". Анонс и прогноз матча
09:30
"Алавес" – "Сельта". Анонс и прогноз матча
09:30
"Эвертон" - "Брентфорд". Анонс и прогноз матча
09:30
"Байер" - "Штутгарт". Анонс и прогноз матча
09:00
"Ювентус" - "Милан". Анонс и прогноз матча
09:00
"Фенербахче" - "Бешикташ". Анонс и прогноз матча
08:02
"Рух" - "Верес". Анонс и прогноз матча
07:15
"Альмерия" – "Хетафе". Анонс и прогноз матча
07:01
"Ювентус" - "Милан": прогноз Sempre Milan
07:00
"Ньюкасл" - "Шеффилд Юнайтед". Анонс и прогноз матча
07:00
"Вулверхэмптон" - "Лутон". Анонс и прогноз матча
07:00
"Манчестер Юнайтед" - "Бернли". Анонс и прогноз матча
09:30
Эльче - Эспаньол: прогноз на матч
09:30
Байер - Штутгарт: прогноз на матч
09:30
Эвертон - Брентфорд: прогноз на матч
09:00
Фенербахче - Бешикташ: прогноз на матч
09:00
Хатайспор - Истанбул: прогноз на матч
08:30
Шленск - Рух: прогноз на матч
08:00
Рух - Верес: прогноз на матч
07:30
Визела - Риу Аве: прогноз на матч
07:30
Каса Пиа - Шавиш: прогноз на матч
07:15
Палермо - Реджана: прогноз на матч
07:15
Козенца - Бари: прогноз на матч
07:15
Читтаделла - ФеральпиСало: прогноз на матч
Больше новостей

Рейтинг казино

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →