Отбор к Евро-2024 Квалификация. Групповой этап. / /
Окончен
2 : 1

Італія - Україна 2:1. Проблисками

Источник фото:
1144

12.09.2023. Відбір до Євро-2024.
Італія. Мілан. Стадіон "Джузеппе Меацца"

Головний арбітр: Алехандро Хосе Ернандес (Іспанія)
Асистенти: Хосе Наранхо (Іспанія), Дієго Санчес (Іспанія)

Італія - Україна 2:1

Голи: Фраттезі, 12, 29 - Ярмоленко, 41

Італія: Доннарумма, Бастоні, Дімарко (Бірагі, 58), Ді Лоренцо, Скальвіні, Локателлі, Дзаньоло (Орсоліні, 72), Фраттезі, Дзакканьї (Ньонто, 58), Барелла (Крістанте, 84), Распадорі (Ретеги, 72)
Тренер: Лучано Спаллетті

Україна: Бущан, Миколенко, Конопля, Забарний, Кривцов, Судаков, Степаненко (Сидорчук, 84), Циганков (Ванат, 75), Зінченко (Буяльський, 75), Довбик (Яремчук, 58), Ярмоленко (Мудрик, 58)
Тренер: Сергій Ребров

Попередження: Миколенко, 38, Конопля, 62, Степаненко, 76, Забарний, 78

{{widget:lineup:22302}}

Почали бадьоренько, з територіальною перевагою господарів, проте до своїх воріт українці не притискались, після відбору контролювали власними багатоходівками. На третій хвилині дозволили пробити Ді Лоренцо з підбору в опорній зоні, втім м’яч пішов у бік від "рамки".

Українці за декілька хвилин відповіли непоганою контратакою правим флангом - Ярмоленко віддав якісну передачу за спиною Дімаріо в темп Коноплі, той наздогнав біля лицьової, простріли в дотик, але Бастоні підстрахував свого лівого захисника, перервав.

Знов небезпека біля воріт збірної України - після флангової передачі Забарний не спромігся винести першим дотиком, проте відскок влучив в груди Распадорі. І другим дотиком Джакомо "пробачив" ударом з декількох метрів над поперечиною.

А Фраттезі - не пробачив. Власне, нічого екстраодринарного - просто в Судакова поїхала нога по газону. Втратив м’яч, подарувавши його Дзакканьї, той витягнув на себе Забарного, скинув в дотик Фраттезі, а Давіде влучно поклав повз Бущана в ближній кут - 1:0. Зінченко та Забарний стрибали в підкатах, але не дотягнулись.

Італійці "на настрої" продовжили атакувати, українці сіли занадто низько, тому дозволяли катати по периметру штрафного, а подекуди - й пробивати з його меж. Як то на 18-й хвилині, коли Барелла метрів з десяти влучив в голову Забарному. Гості, звісно, зрідка все ж вибирались в контратаки, інколи навіть загострювали, як Довбик прокиданням на Ярмоленка, але трошки "в спину", Андрій в тому епізоді не зачепився, на голкіпера не вивалився.

На 26-й хвилині - знов італійське загострення. Ді Лоренцо "вирізав" від лицьової, Фраттезі головою скинув "на одинадцять", але удар Распадорі з лету стукнув значно вище воріт. А потім - другий гол. І спочатку ж лайнсмен офсайд відмахнув, та якби не було VAR… Але VAR був. Іспанський арбітр почекав вердикту відеоасистента, й показав на центр поля. А сам гол був забитий так: Дзаньоло змістився з флангу в центр з ударом та влучив в ногу Фраттезі, який. наче. залип в офсайді. Рикошет відскочив в Распадорі, від того - знов до Фраттезі, а Давіде пробив повз Бущана - 2:0. Повтор вказав на Коноплю, який не витримав лінію.

Лише на 36-й хвилині в створ воріт Доннарумми пішов удар - це Довбик відгукнувся на чудову розрізну передачу Судакова. Втім, голкіпер італійців потягнув, а гості миттєво ще раз "накотили" праворуч, з подачею в район голови Довбика. Не дуже зручно, тому центрфорвард українців лише зачепив м’яч, але не пробив акцентовано.

Італійці відповіли індивідуальною роботою Распардорі, який примудрився розвернутись з м’ячем в оточенні трьох українців й пробити під ногою Степаненко - Бущан тягне!

Бущан тягне, а Україна - забиває. Знов чудова розрізна передача Судакова, Довбик наздоганяє лише біля лицьової. Все? Ні! Скидка Артема Циганкову, той - Ярмленку, а Андрій в дотик віддає повторну розрізну на Довбика. І тепер вже - "в ніжки". Перший удар Артема в дальній кут Доннарумма витягує, але помиляється Дімарко - намагаючись вибити в бровку, просто собі дарує м’яч Ярмоленку. А капитан - спокійно в порожні ворота, 2:1. 46-й гол в складі національної збірної, до Шевченка залишилось два влучних удари.

Італійці трошки натиснули правим флангом, але до загостень справа не дійшла. Дві доданих хвилини - й перерва.

Статистику, звісно, краще не дивитись, бо ой. Втім, фіксувати треба. тому фіксуємо. Володіння - 61 на 39 відсотків, удари - 11 проти 3. А от в площину - порівну, 3-3. Ну й жах по передачах: 346 проти 158, з відсотком точності 91 проти 85. А загалом, звісно, поганенько. Хвилин 35-37 дуже сумно було. От потім, коли італійці вирішили до перерви "поберегтись" - гості грамотно використали відсутність високого пресингу від суперника, а Судаков почав генерувати якісні розрізні передачі. Двічі тягнув Доннарумма від Довбика, але "на досвіді" знайшов свою мить капітан українців.

Другий тайм розпочався атаками господарів, але гості не знітились, розпрямились контратакою з черговою передачею Судакова на Довбика трошки "у фланг". Артем притримав, скинув Циганкову, а вже удар Віктора стрибали блокувати втрьох. Пощастило - встигли. Проходить хвилина - і ще одна розрізна передача Судакова на Довбика! Вже в темп, в штрафний. Артем намагається поцілити з гострого кута, але в площину не влучає.


Відповідь італійцев зі скидкою від лицьової "на одинадять", центрбеки - ближче до воріт, а Степаненко - не встигає… Не втримали щільність, і Дзакканьї опиняється самісенький з м’ячем перед воротами. Б’є в дотик і відверто пробачає - дуже поганий удар, кудись в бік від воріт.

Подвійна заміна в Спаллетті, і миттєва відповідь від Реброва, який з цією справою також не тягне - Довбика та Ярмоленка по позиціях змінюють Яремчук та Мудрик. І "привоз" від Бущана - Георгій помиляється з першою передачею, дарує м’яч Дзаньоло, той шикарно п’ятою прокидає в штрафний на хід Распадорі, а той - б’є в дальній кут. Втім, Бущан сам "завіз", сам і врятував, потягнувши. Ну й добре.

Звично захоплюється дриблінгом Мудрик, хапає жовту картку Конопля… Італія атакує, Бірагі подає кутовий і знаходить голову Скальвіні, який сильно пробиває над самісінькою поперечиною. Пробиває з опорної зони Дзаньоло, але під контролем Бущана, в зону "складання".

А наступної атаки - справжня пожежа в штрафному після втрати Мудрика в центрі поля.. Спочатку італійці сигналізують про потрапляння м’яча в руку Кривцову після Фраттезі (спойлер - відеоасистент заперечив), потім удар Локателлі в поперечину після скидки Ньонто, а наостанок - добивання від Барелла повз "рамку"! У-ух, "пробачили".


Ще дві заміни від Спаллетті, ще дві заміни від Реброва. Ванат змінює Циганкова на правому фланзі, Буяльський виходить в центр замість Зінченка. Ціною попередження зриває атаку Степаненко, удар Бірагі зі стандарту - повз ближню стійку.

Ще зрив атаки в центрі, картка Забарному. Час спливає, італійці катають м’яч між захисниками, а здоров’ячка на високий пресинг в українців вже не вистачає. Гальмує швидку атаку після передачі Судакова Буяльський, але встигає поставити корпус, заробляє стандарт. У м’яча Мудрик, але - через стінку кудись по горобцях.

Ще обмін замінами, у Реброва в опорну зону замість Степаненка виходить Сидорчук. А Мудрик з чергової спроби таки проривається своїм флангом, накидає на протилежний кут воротарського, де Конопля вистрибує над Ньонто. Вистрибнув добре, але на точний удар уже не вистачило - повз площину воріт.

Останні хвилини основного часу проходять в атаках господарів, знов Бірагі точно подає кутовий в голову захиснику, тепер вже Ді Лоренцо, а той пробиває вище воріт. Миколенко чисто підкочується під Орсоліні в своєму штрафному, а потім ще й перериває простріл Ньонто.

Арбітр додає три хвилини, українці атакують, Ванат пробиває дуже здалеку повз дальню стійку під переглядом Доннарумми (суб’єктивно - ), гості поспішають, заходять зліва. потім справа… А потім лунає фінальний свисток Алехандро Ернандеса і фіксує домашню перемогу збірної Італії. Що дозволяє "сквадрі адзуррі" наздогнати українців за очками (по сім), маючи на один зіграний матч менше.

Як до перерви грали непогано хвилин вісім, так і по переві грали непогано хвилин десять, з ударами Циганкова та Довбика. Потім - заміни, і все, фініта. Креатив наказав довго жити. Темп свіжі гравці допомогли підтримати, а гостроти не додали. Хіба той навіс Мудрик на Коноплю, але якщо в італійців всі такі напівмоменти порахувати - пальців на руках не вистачить. В "сквадри" вистачало й по-справжньому гости епізодів. Удар самотнього Дзакканьї з району одинадцятиметрового, помилка і "виправний" сейв Бущана, удари головою Скальвіні та Ді Лоренцо після подач з кутового, удар Дзаньоло з опорної зони, пожежа з ударом Локателлі в поперечину…

І все це - по перерві. От і рахуйте, скільки разів господарі могли збільшувати рахунок.

Можна поговорити про довгу лавку Спаллетті, що дозволяє і в ротацію, і в заміни на посилання, а не на підтримання. Але навіщо? Це зрозуміло все. Так було, й так буде з топ-збірними, це як дефолтні налаштування. Тут цікавіше, що придумати, що самим запропонувати. Сьогодні запропонували зв’язку Судаков - Довбик при підтримці Циганкова та Ярмоленка. Малувато, але дійсно непогано. 

Втім, цих епізодів з вдалими рішеннями - по пальцях однієї руки, і виїхати на цьому можливо лише за умови щільної та надійної оборони, яка не надасть купу шансів супернику. Чого ми не спостерігали навіть близько.

Але маємо саме те, що маємо. Маємо Миколенка без ігрової практики, що дуже помітно по концентрації, швидкості прийняття рішень. Маємо вікового Кривцова, вікового Степаненка, вікового Ярмоленка. Хто тому ж Мудрику лікар, що ніяк себе не знайде й не забронює місце лідера в старті, дозволивши Андрієві на заміни виходити, досвідом додавати? А що нога в Судакова поїхала (бо дехто вже почав цапа-відбувайла призначати) - цькувати за це безглуздо. Так трапляється. Не хочеться, але трапляється. Он хоча б Дімарко - Ярмоленку на ногу віддав. Теж трапляється.

Рецепт тут один, і до біса не оригінальний - чим більше гравців збірної буде мати стабільну ігрову практику на серйозному рівні, постійну високу інтенсивність командної гри та протидії швидкісній грі суперників в серйозних турнірах - тим менше "фейлів" буде у сукупній грі такої збірної. Банально? Безумовно. Але тільки так.

Щодо турнірної ситуації - дива не сталось, але все ще є матч-відповідь з італійцями. Умовно домашній. Так само й з македонцями. Все треба вигравати. Та й на англійців в жовтні сподіватись, щоб паритет по очках з командою Спаллетті зберігся до останнього туру. Та й на македонців, щоб поганяли добряче "сквадру" за три дні до вирішального матчу з Україною. А далі вже - самі. Треба.

Розклади з Лігою націй поки залишимо - буде ще час. Зараз варто зосередитись саме на відборі. А "запасний вхід" ближче до листопада передивимось.
 

Читай також: Андрію Ярмоленку не вистачає двох голів до рекорду Андрія Шевченка в збірній України

Прогнозы

Все прогнозы