closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
closer-popup
footboom
Регистрация
Поля отмечены звездочками * обязательны для заполнения

Ваша відповідь збережена
Зробіть, будь ласка, прогноз для майбутніх матчів
successful

Спасибо!

Готово! Проверьте свою электронную почту, чтобы узнать о специальном предложении!
closer-popup

Ужгородський стадіон "Авангард" святкує 60-літній ювілей

Ужгородський стадіон "Авангард" святкує 60-літній ювілей
Изменить размер a+ a-
1715
1
Фавбет Бонус 10 000 грн
получить

В цьому році найбільшому спортивному комплексу закарпатського краю виповнилося 60 років. Якось непомітно для мешканців обласного центру проходить цей ювілей – ані проведення якихось спортивних заходів, чи публікацій у пресі з нагоди 60-ліття спортивної арени. Добре, що є люди, доля яких звела зі стадіоном на довгі роки, яким не байдужа історія спортивного об’єкту. Саме таким є колишній керівник стадіону «Авангард» Ігор Русанов, який і нагадав нам про цю знаменну дату в житті найбільшого спортивного об’єкту області.

Історичний екскурс

Після війни Ужгород став потужно розбудовуватися, розпочалася урбанізація й зросла потреба у будівництві нового стадіону. Влада це врахувала і на початку 50-х років почалося будівництво нового спортивного комплексу вражаючих масштабів за проектом архітектора Євгена Вальса. Вже 3 травня 1953 року мешканці Ужгорода споглядали урочисте відкриття спортивного комплексу. На території 500 м2 розташувалися 4 футбольних поля, баскетбольний та 3 волейбольних майданчики, облаштовано спеціальний майданчик для гри в городки, а також тенісні корти з 6 ігровими майданчиками.

Завдяки своїй багатофункціональності ужгородський стадіон відомий як легкоатлетичний центр. Ще в часи СРСР саме тут у 1962 році стрибун через планку Валерій Брумель встановив рекорд Європи, здолавши висоту 2.20 м. Свої перші кроки в великий футбол на «Авангарді» робили заслужені майстри спорту з футболу Йожеф Сабо, Василь Турянчик, Федір Медвідь. Бігуни – Анатолій Редько, Олександр Величко. На стадіоні постійно проводилися масштабні змагання – Кубок Дружби, Кубок СРСР з марафонського бігу, де виступали найсильніші спортсмени СРСР на дружніх країн : легкоатлети – Ігор Тер-Ованесян, Надія Чижова, Геннадій Близнецов. На футбольне поле виходили більше 200 команд-майстрів, серед яких київське та мінське «Динамо» , «Зеніт» (Ленінград), «Жальгіріс» (Вільнюс) та багато інших. В 1990 році тут пройшли міжнародні спортивні ігри школярів. А в добу незалежності України саме на футбольному полі «Авангарду» 29 квітня 1992 року відбулася ще одна знаменна подія – перший офіційний товариський поєдинок національної збірної України проти збірної Угорщини. В тому матчі українці поступилися угорцям з рахунком -1:3. Відрадно, що єдиний і перший гол за Україну на 90-й хвилині зустрічі ударом зі штрафного забив уродженець Закарпаття Іван Гецко.

За 60 років на «Авангарді» всього три рази проводився повний ремонт комплексу – на тридцятиліття «Авангарду» 1983 року (тоді змінили бігові доріжки, покриття, яких і досі слугує легкоатлетам), у 2005 р. (збудовані нові трибуни з пластиковими стільцями, під газоном центрального футбольного поля проведено підігрів, поставлене нове табло. Але вже через кілька років почався занепад, через недофінансування комплексу з міського бюджету, основні несучі конструкції стадіону почали руйнуватися, в 2011 році торцова стіна Західної трибуни практично розвалилася. Ще б кілька років такого газдування й область могла втратити цю величну споруду.

Зміни на краще прийшли , коли місто надало стадіон в довгострокову оренду ФК «Говерла», який нині представляє наш край у футбольній еліті вітчизняного футболу. У 2012 році була повністю відбудована Західна трибуна, збудоване та відновлені центральне та два тренувальні поля «Авангарду». Реконструкція стадіону триває й далі, вже в цьому році планують виготовити проектно-кошторисну документацію на встановлення даху над трибунами, а з наступного – розпочати будівельні роботи.

Директорська рука

В радянську добу стадіон належав колись потужному індустріальному для наших мірок гіганту – механічному заводу Ужгорода. Керівництво заводу приділяло велику увагу належному стану спортивного об’єкту, виділялися чималі кошти на його утримання. Звісно, велика роль в утриманні у відповідному стані спортивної споруди належала директорам «Авангард». Найдовше за 60-літню історію стадіону на цій посаді й практично найспішнішим менеджером був Ігор Русанов, який очолював спортивний комплекс з 1977 по 1993 рр.

За роки його керівництва стадіон переживав добу розквіту – був місцем масових спортивно-суспільних заходів, яскравих футбольних баталій, на нього частенько навідувалося навіть найвище партійне керівництво республіки.

«Одного разу перед важливими змаганнями проінспектувати футбольне поле заїхав сам секретар ЦК КПУ Володимир Щербицький, - згадує Ігор Русанов, - пройшовся по полю, став посередині, потупцював і зауважив – а поле-то нерівне». Окрім таких візитів високопоставленого керівництва головним завданням для директора було прослідкувати за належним виконанням гімну та підняттям прапора. Ігор Ілліч стверджує, що за неналежне виконання цих обов’язкових урочистих атрибутів поплатився не один керівник. Одного разу і з ним ледь не трапилося НП. Під час товариських легкоатлетичних змагань між українськими та угорськими спортсменами ледь не відірвався прапор союзної з нами Угорської республіки. «Добре, що він уже відлетів, коли змагання завершилися і прапор опускали. Після цього власноруч займався встановленням стягів на щоглу», - описує тодішнє життя Ігор Ілліч. В житті директора часто були моменти, коли для того, щоб залагодити справу доводилося звертатися й до всемогутнього КДБ. Одного разу перед масштабними змаганнями на стадіон вантажівкою везли полотнища комуністичних вождів, серед яких було й панно генсека СРСР Леоніда Брежнєва. Вже на під’їзді до стадіону, на транспортному мості, зненацька знявся шквал вітру і всі панно з кузова вилетіли прямісінько в Уж. Всі працівники стадіону якнайскоріше побігли виловлювати полотнища – майже всі вдалося виловити, а одне з зображенням орденоносного Л.Брежнєва зникло. Через родинні зв’язки одного з працівників стадіону звернулися до працівника КДБ в обласному центрі, щоб повідомив прикордонників, які могли спинити на кордоні полотнище з зображенням генсека і запобігти скандалу. Як потім з’ясувалося, його виловили чехословацькі прикордонники й повісили в себе в військовій частині. Але головне, що за цей інцидент по шапці ніхто не отримав. Були й інші цікаві моменти в житті стадіону. Напередодні футбольного матчу тодішнього «Закарпаття» після проливних дощів поле було дуже важким, а окрім того через заморозки верхній шар грунту та бігові доріжки вкрилися льодяною кіркою. Щоб вийти з ситуації Ігор Ілліч звернувся до директора мехзаводу по допомогу. Вихід було знайдено – з Ужгородського аеродрому на стадіон прилетіли два гелікоптери і за кілька годин роботи своїх гвинтів зняли з поля льодний покрив і привели його до належної готовності.

Нині ж до таких заходів навряд чи хтось вдасться, і часи вже не ті та й технології змінилися. «В той час проблем з фінансуванням стадіону у мене не виникало, жодне моє звернення по тому чи іншому питанню задля благоустрою «Авангарда» керівництвом механічного заводу не було проігнороване. Зараз ситуація кардинально змінилася, потрібні чималі кошти, щоб утримувати такий потужний об’єкт, але все ж хотілося, щоб стадіон «Авангард» продовжував свою традицію й надалі виховував та приймав у себе видатних спортсменів», - переконаний Ігор Русанов.

Популярные новости
Источник новости:
кнопка перехода
Оцените материал
Поделиться
Комментарии (1) Все комментарии

Гарний стадіон, гарна команда, а у нас для Вас є гарний тренер, до речі - у нього сьогодні день народження!

Оставить комментарий

Рейтинг букмекеров

Лента новостей

27 апреля
18:46
Чемпионат Украины. ЛНЗ – "Шахтер" 0:3. Видеообзор матча
18:36
"Майнц" - "Кельн". Анонс и прогноз матча
18:31
"Ноттингем Форест" - "Манчестер Сити". Анонс и прогноз матча
18:30
Владислав Ванат: "Я очень жду игры "Шахтера" именно в Днепре"
18:10
Желько Любенович: "Мы успели за пять дней подготовиться к "Черноморцу"
18:06
"Ренн" - "Брест". Анонс та прогноз матчу
17:53
Чемпионат Украины. "Минай" – "Черноморец" 2:0. Видеообзор матча
17:47
УПЛ. 26-й тур. Разгром ЛНЗ
17:44
Чемпионат Испании. "Лас-Пальмас" – "Жирона" 0:2. Видеообзор матча
17:44
ЛНЗ - "Шахтер" 0:3. Сикан-киллер
17:38
Юрий Максимов: "Очеретько нам очень помогает, но должна быть ротация"
17:36
Чемпионат Испании. 33-й тур. Арда Гюлер приносит "Реалу" победу в Сан-Себастьяне
17:22
Александр Шовковский: "Команда понимала, что нам нужно начинать с 0:1"
17:10
Первая лига. "Металлист" - "Кремень" 2:1. Видеообзор матча
17:10
Чемпионат Украины. ЛНЗ – "Шахтер" 0:2. Голы Даниила Сикана и Георгия Судакова (Видео)
16:52
Довбик забил свой 19-й гол в Ла Лиге
16:50
"Рух" - "Верес": стартовые составы
16:49
"Боруссия" (М) - "Унион". Анонс и прогноз матча
16:40
Чемпионат Украины. "Днепр-1" – "Динамо" 1:2. Видеообзор матча
16:33
Вторая лига. 26-й тур. "Звягель" спас игру с "Дружбой"
16:30
"Страсбур" - "Ницца". Анонс и прогноз матча
16:25
Владислав Кабаев: "В перерыве Ярмоленко очень сильно нас завел"
16:15
"Клермон Фут" – "Реймс". Анонс и прогноз матча
16:14
Первая лига. 6-й тур (второй этап). Неудача "Левого берега", успех "Ингульца"
Больше новостей
27 апреля
18:46
Чемпионат Украины. ЛНЗ – "Шахтер" 0:3. Видеообзор матча
18:30
Владислав Ванат: "Я очень жду игры "Шахтера" именно в Днепре"
18:10
Желько Любенович: "Мы успели за пять дней подготовиться к "Черноморцу"
17:53
Чемпионат Украины. "Минай" – "Черноморец" 2:0. Видеообзор матча
17:47
УПЛ. 26-й тур. Разгром ЛНЗ
17:44
ЛНЗ - "Шахтер" 0:3. Сикан-киллер
17:38
Юрий Максимов: "Очеретько нам очень помогает, но должна быть ротация"
17:22
Александр Шовковский: "Команда понимала, что нам нужно начинать с 0:1"
17:10
Чемпионат Украины. ЛНЗ – "Шахтер" 0:2. Голы Даниила Сикана и Георгия Судакова (Видео)
17:10
Первая лига. "Металлист" - "Кремень" 2:1. Видеообзор матча
16:52
Довбик забил свой 19-й гол в Ла Лиге
16:50
"Рух" - "Верес": стартовые составы
16:40
Чемпионат Украины. "Днепр-1" – "Динамо" 1:2. Видеообзор матча
16:33
Вторая лига. 26-й тур. "Звягель" спас игру с "Дружбой"
16:25
Владислав Кабаев: "В перерыве Ярмоленко очень сильно нас завел"
16:14
Первая лига. 6-й тур (второй этап). Неудача "Левого берега", успех "Ингульца"
16:12
Роман Григорчук: "Сейчас команда расстроена, "Черноморцу" нужно выдержать такой удар"
15:58
Артем Бондаренко получил травму в матче против ЛНЗ – игрока отвезли в больницу
15:54
"Карпаты" - в Премьер-лиге!
15:40
Артем Довбик не реализовал пенальти в матче с "Лас-Пальмасом"
15:40
"Днепр-1" – "Динамо" 1:2. Драматическое дерби бывших тренеров-одноклубников
14:56
"Минай" - "Черноморец" 2:0. Уже не последние
14:52
Чемпионат Украины. "Минай" – "Черноморец" 2:0. Гол Артура Ременяка (Видео)
14:38
ЛНЗ – "Шахтер": стартовые составы
Больше новостей
27 апреля
18:36
"Майнц" - "Кельн". Анонс и прогноз матча
18:31
"Ноттингем Форест" - "Манчестер Сити". Анонс и прогноз матча
18:06
"Ренн" - "Брест". Анонс та прогноз матчу
17:44
Чемпионат Испании. "Лас-Пальмас" – "Жирона" 0:2. Видеообзор матча
17:36
Чемпионат Испании. 33-й тур. Арда Гюлер приносит "Реалу" победу в Сан-Себастьяне
16:52
Довбик забил свой 19-й гол в Ла Лиге
16:49
"Боруссия" (М) - "Унион". Анонс и прогноз матча
16:30
"Страсбур" - "Ницца". Анонс и прогноз матча
16:15
"Клермон Фут" – "Реймс". Анонс и прогноз матча
16:12
"Борнмут" - "Брайтон". Анонс и прогноз матча
16:06
"Тоттенхэм" - "Арсенал". Анонс и прогноз матча
16:01
"Лорьян" - "Тулуза". Анонс и прогноз матча
16:01
"Болонья" - "Удинезе". Анонс и прогноз матча
15:40
Артем Довбик не реализовал пенальти в матче с "Лас-Пальмасом"
15:25
Хулен Лопетеги может возглавить "Милан" - La Gazzetta dello Sport
15:12
"Реал" отказался от трансфера Альфонсо Дэвиса
15:10
"Кадис" – "Мальорка". Анонс и прогноз матча
14:33
"Генк" - "Брюгге". Анонс и прогноз матча
14:22
Артем Довбик – в "старте" "Жироны" на матч против "Лас-Пальмаса", Виктор Цыганков – в запасе
14:01
"Метц" – "Лилль". Анонс и прогноз матча
13:40
Карло Анчелотти - Кепе: "Сомневался, стоит ли тебе играть в матче с "Реал Сосьедадом", или лучше было выпустить Лунина, но ты меня впечатлил"
13:31
"Интер" - "Торино". Анонс и прогноз матча
12:55
Лунин отреагировал на игру Кепы в матче против "Реал Сосьедада"
12:01
"Атлетико" – "Атлетик". Анонс и прогноз матча
Больше новостей
27 апреля
01:00
Кудровка - Металлург-2: прямая трансляция матча
01:00
Васт - Чайка: прямая трансляция матча
01:00
Спорт Ресифе - Вила Нова: прямая трансляция матча
01:00
Итуано - Операрио Ферровиарио: прямая трансляция матча
02:00
Аваи - Сантос: прямая трансляция матча
03:00
Гуарани - Шапекоэнсе: прямая трансляция матча
12:00
Тобол - Женис: прямая трансляция матча
12:00
Буковина - Диназ: прямая трансляция матча
12:15
Тростянец - Локомотив: прямая трансляция матча
12:30
СК Полтава - Карпаты: прямая трансляция матча
13:00
Днепр-1 - Динамо: прямая трансляция матча
13:00
Минай - Черноморец: прямая трансляция матча
13:00
Подолье - Чернигов: прямая трансляция матча
13:00
Мафра - Оливейренсе: прямая трансляция матча
13:30
Левый берег - Нива: прямая трансляция матча
13:45
Скала 1911 - ЮКСА: прямая трансляция матча
14:00
Айнтрахт - Гамбург: прямая трансляция матча
14:00
Хольштайн - Кайзерслаутерн: прямая трансляция матча
14:00
Падерборн - Эльферсберг: прямая трансляция матча
14:00
Ингулец - Прикарпатье: прямая трансляция матча
14:30
Вест Хэм - Ливерпуль: прямая трансляция матча
14:30
Атырау - Кызыл-Жар: прямая трансляция матча
14:30
Туран - Астана: прямая трансляция матча
14:30
Дружба - Звягель: прямая трансляция матча
Больше новостей
27 апреля
18:36
"Майнц" - "Кельн". Анонс и прогноз матча
18:31
"Ноттингем Форест" - "Манчестер Сити". Анонс и прогноз матча
18:06
16:49
"Боруссия" (М) - "Унион". Анонс и прогноз матча
16:30
"Страсбур" - "Ницца". Анонс и прогноз матча
16:15
"Клермон Фут" – "Реймс". Анонс и прогноз матча
16:12
"Борнмут" - "Брайтон". Анонс и прогноз матча
16:06
"Тоттенхэм" - "Арсенал". Анонс и прогноз матча
16:01
"Болонья" - "Удинезе". Анонс и прогноз матча
16:01
"Лорьян" - "Тулуза". Анонс и прогноз матча
15:10
"Кадис" – "Мальорка". Анонс и прогноз матча
14:33
"Генк" - "Брюгге". Анонс и прогноз матча
17:30
Нэшвилл - Сан-Хосе Эртквейкс: прогноз на матч
17:30
Миннесота Юнайтед - Спортинг Канзас-Сити: прогноз на матч
17:30
Даллас - Хьюстон Динамо: прогноз на матч
17:30
Чикаго Файр - Атланта Юнайтед: прогноз на матч
17:00
Байя - Гремио: прогноз на матч
16:30
Филадельфия Юнион - Реал Солт-Лейк: прогноз на матч
16:30
Орландо Сити - Торонто: прогноз на матч
16:30
Нью-Йорк Сити - Шарлотт: прогноз на матч
16:30
Нью-Йорк Ред Буллз - Ванкувер Уайткэпс: прогноз на матч
16:30
Нью-Ингленд Революшн - Интер Майами: прогноз на матч
16:30
Ди Си Юнайтед - Сиэтл Саундерс: прогноз на матч
16:30
Коламбус Крю - Монреаль Импакт: прогноз на матч
Больше новостей

Рейтинг казино

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →