1 липня 2026 року. 19:00. Атланта (Джорджія, США)
Чемпіонат світу, 1/16 фіналу
Англія – ДР Конго: коефіцієнти букмекерів
Англія
Англія вийшла до плей-офф, посівши перше місце в групі L, набравши 7 очок (перемога над Хорватією 4:2, нічия з Ганою 0:0 та перемога над Панамою 2:0). Незважаючи на формальний успіх, англійські ЗМІ сходяться на думці, що гра команди на груповому етапі була нестабільною і залишила тривожне враження перед матчами на вибування.
Незважаючи на скепсис англійських уболівальників щодо якості гри на груповому етапі, Тухель випромінює впевненість: "Ці гравці звикли до таких моментів. Ми додамо. Чим масштабнішими стають матчі, тим сильнішими стаємо й ми.
Мені подобається бути тренером збірної Англії. Я ніколи цього не приховував, я відчуваю величезну прихильність до цієї країни, до людей і до того, як вони ставляться до футболу та спорту загалом... Ніхто не хоче перемоги більше, ніж я. Я відчуваю зв"язок із гравцями, я відчуваю зв"язок із цією країною".
Особливу увагу приділяють статистиці Тухеля проти африканських збірних: єдина поразка в офіційних матчах за часів німецького фахівця (10 перемог у 11 іграх) сталася саме на цьому турнірі в грі проти Гани. ЗМІ підкреслюють, що ключ до успіху Англії – сувора гра в обороні, оскільки 14 з останніх 15 перемог "Трьох левів" були "сухими".
Головний головний біль Томаса Тухеля перед матчем в Атланті – позиція правого захисника. Ріс Джеймс повністю виключений зі складу через загострення проблем із підколінним сухожиллям; а Джарелл Куанса, який заміняв Джеймса, отримав травму і, кульгаючи, покинув поле в матчі з Панамою. Він також не зможе допомогти команді.
Через ці втрати Тухелю доведеться перебудовувати захисну лінію та виставляти експериментальний склад (зокрема, у пресі обговорюється можлива поява молодого Ніко О"Рейлі).
ДР Конго
Для ДР Конго вихід у плей-оф став найважливішою подією – країна не брала участі у фінальних етапах чемпіонатів світу 52 роки. Перемога над Узбекистаном (3:1) спровокувала масові святкування вболівальників.
При цьому футболісти та ЗМІ відкрито заявляють, що грають заради об"єднання нації та підтримки мешканців східних регіонів країни, які страждають від затяжного військового конфлікту. Головний локомотив атаки збірної Йоан Вісса підкреслив:
"Ми заслужили право зіграти з Англією. Ми наполегливо працювали заради цього. Знаєте, у нашій країні зараз непросто – на сході Конго триває війна. Щоразу, коли ми одягаємо цю футболку, ми думаємо про них".
Головний тренер Себастьєн Дезабр зробив команду максимально гнучкою, що може стати проблемою для англійців. Проти Португалії (1:1) та Колумбії (0:1) "Леопарди" успішно використовували щільну оборонну схему 5-3-3 (або 5-3-2), насичуючи зони та покладаючись на контратаки. Конголезькі ЗМІ вірять, що ця тактика дозволить стримати Гаррі Кейна та Джуда Беллінгема. У вирішальному матчі з Узбекистаном Дезабр ризикнув перейти на більш атакуючу схему 4-4-2, що довело здатність команди грати "першим номером" за необхідності.
Конголезькі журналісти сходяться на думці: статус аутсайдера знімає з команди тиск, а психологічний фактор і бажання подарувати радість своїй країні можуть призвести до головної сенсації раунду.
Англія – ДР Конго: орієнтовні склади
Склад команд
Англія – ДР Конго: прогноз автора
Як би не були мотивовані "Леопарди", індивідуальний клас англійських футболістів не можна порівняти. Гравці збірної Англії щотижня виступають на найвищому рівні – у плей-оф Ліги чемпіонів та у топ-клубах АПЛ. Для більшості гравців ДР Конго матч такого масштабу та напруги – перший у кар"єрі. У матчах на вибування фактор досвіду великих матчів часто стає вирішальним.