19 червня 2026 року. 22:00. Сіетл
Чемпіонат світу, 2-й тур
Де дивитися: Megogo
США – Австралія: коефіцієнти букмекерів
США
Головна спортивна тема в американських ЗМІ – стан здоров"я лідера команди. Пулішич пошкодив литку на тренуванні минулого тижня й погіршив травму в першому матчі проти Парагваю (у якому США перемогли 4:1), через що його замінили в перерві.
Весь тиждень перед грою з Австралією вінгер тренувався за індивідуальною, модифікованою програмою. На тренувальній базі в Ервайні (Каліфорнія) журналісти не бачили його в загальній групі – він працював у тренажерному залі, а на поле з м"ячем і тренерами з фізичної підготовки вийшов лише в середу.
Уже в Сіетлі на стадіоні Вашингтонського університету Пулішич знову тренувався окремо з тейпом на лівому литковому м"язі. Головний тренер Маурісіо Почеттіно на прес-конференції ухилився від конкретики, заявивши, що рішення буде ухвалено спільно з медичним штабом безпосередньо перед матчем: " Він відновлюється, йому набагато краще... подивимося". Повноцінної заміни гравцеві преса поки що не бачить, обираючи між "чистим талантом і робочою конячкою".
Атмосфера навколо матчу загострилася через різкі коментарі в американському медіапросторі, які преса охрестила "Битвою в Сіетлі" .
Колишній футболіст, а нині телеексперт Майк Грелла ще після жеребкування назвав Австралію "легкою прогулянкою" для США, що викликало хвилю обурення у суперників. Напередодні матчу Грелла жартома додав, що австралійці повинні поставити йому пам"ятник за те, що він "об"єднав усю їхню націю" цією мотивацією.
Градус протистояння підігрів півзахисник збірної США Себастьян Берхалтер, який у середу висловився досить різко: "Один із головних принципів нашої команди – ми американці. І ми не терпимо всякого лайна на свою адресу". Австралійський захисник Алессандро Чіркаті відповів на це стримано, зауваживши, що вони теж приїхали перемагати, а не терпіти образи.
Збірна США має ідеальну статистику на стадіоні в Сіетлі (6 перемог у 6 матчах за всю історію). Перемога над "Соккеруз" гарантує американцям достроковий вихід у плей-оф (обидві команди виграли свої перші матчі – США у Парагваю 4:1, Австралія у Туреччини 2:0).
Австралія
Компактна схема 5-4-1 без м"яча дозволила повністю нейтралізувати турецьких зірок Чалханоглу та Гюлера, змусивши їх зміщувати гру на фланги. Захисники Алессандро Чіркаті, Гаррі Суттар і Камерон Берджесс, а також півзахисник Коннор Меткалф бездоганно відпрацьовували прориви суперників. Тоні Попович готує аналогічний щільний блок проти американців.
Австралійська преса активно використовує агресивні коментарі зі США як головний мотиваційний фактор для команди, створюючи атмосферу історичного протистояння.
Знущальні слова американського експерта Майка Грелли, який назвав Австралію "легкою прогулянкою", додавши цього тижня, що "вони носять жовті футболки, мабуть, плутаючи себе з Бразилією, хоча ніколи нічого не вигравали", викликали різку реакцію. Журналісти нагадали Греллі про перемогу Австралії на Кубку Азії 2015 року.
Коментарі Лендона Донована, який назвав тренера австралійців Тоні Поповича "самозадоволеним" і порадив збірній "збиратися на літак Qantas додому", також широко поширювалися. Чиркаті у відповідь заявив пресі: "Люди багато говорили про нього ще перед Туреччиною... і він просто закрив їм усім роти, бо ми досягли результату".
Чіркаті прямо заявив журналістам, що команда втомилася від ярлика аутсайдера: "Я сподіваюся, що ми починаємо завойовувати більше поваги. Я не хочу бути аутсайдером усе життя. Я хочу, щоб будь-яка команда, дивлячись на календар, думала: "О ні, нам доведеться грати проти Австралії".
США – Австралія: орієнтовні склади
Склад команд
США – Австралія: прогноз автора
У першому турі обидві збірні набрали по 3 очки (США розгромили Парагвай 4:1, а Австралія сенсаційно переграла Туреччину 2:0). У цій ситуації стратегічне завдання обох команд на другий тур – як мінімум не програти. Нічия приносить обом збірним по 4 очки і фактично гарантує їм вихід у плей-оф (якщо не безпосередньо з перших двох місць, то принаймні серед найкращих команд, що посіли треті місця).
Ні Маурісіо Почеттіно, ні Тоні Попович не стануть невиправдано ризикувати у другому таймі, якщо на табло буде рівний рахунок, оскільки поразка різко ускладнить ситуацію перед заключним туром.