17 листопада 2025 року. 21:45
Відбір до ЧС-2026
Мальта - Польща: коефіцієнти букмекерів
Мальта
Завдяки блискучій перемозі над Фінляндією в п'ятницю Мальта піднялася на передостаннє місце, випередивши Литву на два очки. Якщо Литва не обіграє Нідерланди, то це буде лише другий раз, коли Мальта уникне останнього місця в групі у відбіркових матчах чемпіонату світу або Європи. У відбіркових матчах чемпіонату світу 1994 року Мальта посіла п'яте місце з шести команд, набравши три очки.
З п'ятьма отриманими очками — двома нічиїми з Литвою і перемогою над Фінляндією — Мальта повторює рекорд в п'ять очок, отриманий під керівництвом Душана Фітцеля у відбіркових матчах Євро-2008 і під керівництвом Девіса Манджі у відбіркових матчах чемпіонату світу-2022, хоча в тих кампаніях Мальта зіграла дванадцять і десять матчів відповідно, в той час як цього року Мальта проведе в цілому вісім матчів.
"Для мене це частина шляху. Ми чесно домоглися того, чого заслуговували. Ми могли б вже винести щось з першого матчу з Фінляндією і в Литві. Доля це чи удача... називайте як хочете... це дало нам те, чого ми, можливо, не досягли раніше. Як я завжди кажу, нам потрібно бути збалансованими; ми працюємо і будуємо, формуємо команду серйозних хлопців з технічними і тактичними навичками та моральними принципами. Буває невдалий матч або невдале вікно для міжнародних матчів, як для деяких було в жовтні. Але якщо ми продовжимо працювати збалансовано і не будемо залежати від результатів... я думаю, це шлях зростання, який приведе до позитивних результатів у майбутньому.
Ми знаємо, що нам доведеться грати проти дуже сильної команди, фізично розвиненої, з приголомшливою якістю і потужною контратакою. У них явно є гравці, які можуть вирішити результат матчу в будь-який момент. Для нас це повинна бути можливість позмагатися з сильними гравцями і командою з багатим міжнародним досвідом. Однак, з іншого боку, як я завжди кажу, ми не повинні ставати жертвами. Ми повинні вийти і грати в свою гру, заглянувши всередину себе, щоб побачити, де ми можемо покращитися і що ми можемо показати. І, врешті-решт, ми повинні зробити висновки. Ніколи не сумуючи, ми старанно працюємо і рухаємося вперед. Моє завдання — робити це з позитивом і балансом", — зазначив наставник Мальти Еміліо Де Лео.
На гру проти Польщі до збірної Мальти повернуться Райан Камензулі і Тедді Теума, які відбули дискваліфікацію на один матч.
Польща
П'ять матчів: три перемоги і дві нічиї. Завдяки нічиїй з Нідерландами (1:1) наставник Ян Урбан залишається непереможеним тренером збірної Польщі і впевнено набирає очки. Тільки Міхал Пробеж досяг такої серії в XXI столітті, а за останні 50 років подібний результат тільки у Войцеха Лазарека. Однак їхні рекорди незабаром можуть стати історією.
У випадку з Урбаном, варто очікувати, що його непереможна серія триватиме як мінімум до шести матчів. Наступним суперником збірної Польщі стане Мальта. Щоб перевершити досягнення Лазарського, Урбану необхідно не програти в жодному з двох матчів плей-офф, щоб пройти на чемпіонат світу наступного року.
Цей результат зрівнявся б з рекордом Пробежа, оскільки їхня команда не програла жодного зі своїх перших восьми матчів.
"На кожен матч потрібно розробляти різну стратегію. У матчі з Нідерландами не потрібно нікого мотивувати. Гравці знають, проти кого грають. При всій повазі до Мальти, ми фаворити, і найгірше, що ми можемо зробити, — це недооцінити їх. Ми не можемо цього робити. Вони зазнали кількох великих поразок, пропустивши дванадцять м'ячів від Нідерландів, але й іншим командам довелося нелегко, включаючи нас, які виграли всього 2:0. Ми повинні підійти до цього матчу зосереджено, грати з необхідною інтенсивністю, і тоді ми повинні перемогти. Цей матч може стати для нас складним, якщо ми будемо продовжувати думати, що перемога — лише питання часу. Під час інструктажу я звернув увагу хлопців на те, що сталося в матчі Данія — Білорусь", - зазначив Ян Урбан.
Мальта - Польща: орієнтовні склади
Мальта: Бонелло; Маскат, Борг, Шоу, Корбалан; Сатаріано, Гійом'є; Дж. Мбонг, Теума, Шуареф; Кардона
Польща: Грабара; Кендзьора, Зелковський, Ківіор; Кеш, Сліш, Зелінський, Скорас; Залевський, Камінський; Левандовський
Мальта - Польща: прогноз автора
Польща в будь-якому випадку не зрушиться з другого місця: вона не зможе обійти Нідерланди в таблиці, а також опуститися на третю сходинку. Матч з Мальтою стане для «кадри» грою престижу, а тренер Урбан отримає можливість провести експерименти зі складом в бойових умовах. Якщо «кадра» і переможе, ця перемога буде мінімальною. Не виключаю нічийного результату або навіть перемоги Мальти. Прогноз - тотал менше.