Ярослав Штонда: "За першу команду "Йокогами" я грав лише в товариських матчах"

1262 12.01 2024   12:59
Официальный сайт "Касима Антлерс"

19-річний український голкіпер Ярослав Штонда – вихованець академій "Металіста" та "Металіста 1925", минулий рік провів з командою Джей-ліги "Йокогама" і поділився досвідом життя в Японії та враженнями від японського футболу.

- Для мене це був перший досвід великої команди, де стільки тренерів та персоналу. У першому складі тоді було п’ятеро воротарів – чотири японці та один німець. Я першим вийшов на тренування і чую "Здравствуйте". В мене був шок, що в Японії зустрів німця, який знає російську. Нас зі Свендом Бродерсеном поставили в пару на тренуваннях.

Свенд – наполовину німець, а наполовину поляк. Його мама – полячка. Народився в Гамбурзі і є вихованцем клубу "Санкт-Паулі". Там у спортивній школі він кілька років вчив російську мову. Був у заявці збірної Німеччини на Олімпіаді в Токіо. Після Ігор вирішив поїхати грати в Японію. Вже має дружину японку.

В Японії немає команд U-14, U-16, U-17, U-19 та U-21. Тут є U-15 та U-18. А ще в них навчальний рік у школах та футбольний сезон починаються з весни. 1 вересня в Японії – це 1 квітня. А сезон стартує з кінця лютого.

Якщо після U-18 тебе не підписує перша команда, то японці йдуть в університети. Тут це розвинено, як в США – є університетські команди, проводяться великі турніри, на ігри приїжджають скаути, які вибирають собі гравців. На першому моєму тренуванні з основою також був голкіпер з університету. Тоді обирали між нами, але мені про це ніхто не сказав. Дізнався про цю перевірку вже постфактум. Якби я її провалив, то залишили б цього хлопця з університету.

За першу команду "Йокогами" я грав лише в товариських іграх. Тут зранку грають футболісти, які не потрапляють в заявку на матчі чемпіонату. Тобто всі отримують ігрову практику. Немає таких людей, які не грають. Суперниками в спарингах часто бувають університетські команди. Завдяки таким матчам клуби також дивляться собі гравців з університетів.

В Японії прийнято ледь не кожного тижня проводити відкриті тренування для вболівальників, на які приходить дуже багато людей. Під час тренування не можна фотографувати та спілкуватися з гравцями. Всі чемно сидять, а після його завершення йдуть у спеціальну зону, де можна взяти автограф у футболістів чи зробити з ними фото.

Японські вболівальники обожнюють свої команди. Вони навіть про мене зробили невеликий банер – написали "Ярик". Було дуже приємно. Японцям важко вимовити Ярослав Штонда. Вони ще наголос ставлять на "і" – кажуть "ЯрІк". А ще вони дуже полюбляють букву "р". Один з тренерів звертався "ЯрррІк".

Источник: tribuna.com
Популярные новости