Чеський трамплін для Тараса Качараби

1856 03.02 2018   19:04
Автор: Footboom

FootBoom продовжує аналізувати зимові трансфери українських футболістів. На черзі – перехід Тараса Качараби у чеський "Слован".

Тарас Качараба є вихованцем львівського футболу, виступав в академії "Карпат". Був помічений скаутами "Шахтаря" та запрошений (із великими зусиллями) до Донецька. За час виступу в "Шахтарі" встиг дійти до фіналу юнацької Ліги чемпіонів та з’їздити в оренду до "Говерли" Грозного (тоді команда із Ужгорода запрошувала багатьох молодих гравців під ім’я тренера). Але в першій команді не піднімався вище дублю, програючи конкуренцію Ордецю та Кривцову. Здавалося, що влітку у Тараса буде шанс, адже контракт із Кучером не продовжили. Але Качараба поїхав в оренду до "Зірки" із Кропивницького, а до "Шахтаря" із "Чорноморця" запросили Хочолаву .

В першій половині сезону в кропивницькій команді Качараба отримував ігрову практику. Тренер "Зірки" Роман Монарьов віддає перевагу закритому футболу, гра команди будується другим номером, що дало можливість захисникам (зокрема Качарабі) проявити всі свої кращі чесноти. Взимку центрбек отримав запрошення від чеського "Слована", з яким згодом уклав орендну угоду строком на півтора сезони.

Качараба має гарну антропометрію (зріст - під 190 сантиметрів), фактурний захисник, гарно почувається у грі на другому поверсі та у силовій боротьбі. Але в тактичному плані, із вибором позиції є проблеми. За стилем гри чимось нагадує Євгена Хачеріді. Так само сильно виглядає у єдиноборствах, але, повторюсь, присутні тактичні та позиційні помилки. Також Тарас не такий швидкий, як іменитий динамівець, але має гарний перший пас, чого в Хачеріді немає взагалі. Проблема в тому, що Качараба пересидів трохи в "Шахтарі". Рівень молодіжних чемпіонатів він вже давно переріс.

"Слован" зараз йде на четвертому місці в чемпіонаті Чехії поступаючись лідеру "Вікторії" Плезень 16 очок, але відстань від другого та третього місця, які зараз займають "Славія" та "Сігма", складає всього два очки. Тобто, нова команда Качараби у цьому сезоні може поборотися навіть за медалі.

Взимку із "Слована" до прямого конкурента "Славії" (зараз має китайські інвестиції, тому проблем із грошима немає) за 400 тисяч євро перейшов основний центральний захисник Ондрей Кудела. Качараба розглядається, як заміна цьому гравцеві. А так загалом конкурентами Тараса у новій команді будуть: 23-річний Ондрей Карафьят, 22-річний Дем’ян Вуклісевіч та 19-річний Даніель Костел. Карафьят – основний гравець, думаю, що його місце у складі не підлягає сумніву, а от посперечатися із Вуклісевічем Качараба може. Вони за манерою гри – схожі гравці. Костерл – це гравець із молодіжної команди.

Читайте также: Вячеслав Заховайло: "Слован" арендует Качарабу у "Шахтера" на полтора года"

Тренує команду 37-річний Давід Голубек. Він працює у "Словані" тільки із літа. До цього працював у молодіжних командах "Спарти". Думаю, що це теж дуже добре, що Качараба буде працювати із молодим тренером, який має досвід роботи із молодими футболістами.

Чемпіонат Чехії – багато в чому схожий на наш чемпіонат, де дуже багато фізичної боротьби, єдиноборств та ставка робиться на силовий, фланговий футбол. Думаю, що проблем із адаптацією в такому чемпіонаті не буде. До того ж у українських футболістів є вдалий досвід гри в Чехії, який дав поштовх у подальшому розвитку кар’єри. Так свого часу із молодіжної команди "Динамо" до того ж "Слована" поїхали Сергій Рибалка та Влад Калітвінцев. Для першого це був час становлення в дорослому футболі. Також подібну практику мали Євген Морозенко, Артем Бутенін та Сергію Люлька із "Динамо", а також Євген Буднік із "Ворслки". Морозенко та Люлька мали ігрову практику, але з різних причин далі у них не пішло. Зараз за "Славію" грає захисник "Шахтаря" Едуард Соболь. Він вже є основним гравцем. Зараз пишуть про інтерес до Едіка з боку німецьких клубів, значить, справи у нього йдуть добре.

Читайте также: Тарас Качараба: "Есть большой шанс зарекомендовать себя и поехать играть в Европу"

Всі прекрасно розуміють, що першість Чехії –це вітрина. Зараз покоління чеських футболістів не саме сильне. Але клуби все–одно намагаються робити бізнес, продаючи гравців до більш сильних чемпіонатів. Насамперед, сусідньої Німеччини. Думаю, що скаути та селекціонери із інших чемпіонатів теж присутні.

Підводячи певні підсумки, потрібно сказати, що Тарас Качараба перейшов до чемпіонату, де він зможе показати всі свої чесноти. До того ж, цей чемпіонат вже став гарним трампліном для деяких молодих українських гравців. В команду українець прийшов на вакантне місце. Є гарні перспективи разом з командою поборотися за високі місця. Тренер має досвід роботи із молодими футболістами, а власне сам клуб вміє працювати із молодими гравцями. Тепер Тарас повинен своєю роботою довести всі свої таланти. Іншого шансу в нього вже може і не бути.

Популярные новости