Крізь терни до зірок: Остап Сас - львів'янин у чемпіонаті Чехії

14558 13.12 2016   09:01

Випуск СДЮШОР «Карпати» футболістів 1997 року народження виявився напрочуд вдалим для українського футболу. Зокрема, Назар Вербний та Василь Кравець вже є гравцями основного складу львівського клубу, а Мар'ян Швед транзитом через першу команду «зелено-білих» опинився в іспанській «Севільї».

Мабуть, про подібний розвиток своєї кар’єри мріяв ще один вихованець відомого у минулому гравця «Карпат» та ФК «Львів» Василя Івановича Леськіва – Остап Сас. Втім, сталося не так, як хотілося. Після випуску зі СДЮШОР уродженець Стрия приєднався до юнацької команди клубу (U-19), у складі якої провів передсезонні збори. Проте тренерський штаб не розгледів потенціал флангового півзахисника – мовляв, на цій позиції в команді достатньо більш сильніших гравців. В заявку на сезон 2014-2015 Сас не був включений, тому юний футболіст був змушений залишити «Карпати».

Після такого багато хто на місці Остапа опустив би руки та розпрощався з мрією стати професійним та відомим футболістом, але тільки не Сас. Погравши рік у чемпіонаті Львівщини за «Погонь» (Львів) та «Гірник» (Соснівка), з яким виборов Кубок України серед аматорів, українець отримав винагороду за наполегливість та працю на тренуваннях - запрошення спробувати себе у чеській «Карвіні».

Кожна людина у своєму житті чула: «Все, що не робиться - на краще». Остап Сас підтверджує справедливість цього твердження. Наразі півзахисник, який діє як на правому, так і на лівому фланзі, є гравцем молодіжного складу «Карвіни». Своєю грою у чемпіонаті Чехії (U-21) українець привернув увагу декількох клубів елітного дивізіону Чехії. У нинішньому сезоні Сас зіграв шістнадцять матчів, в десятьох з яких вийшов у стартовому складі, та забив п’ять м’ячів. Хтозна, можливо, вже у другому колі чемпіонату тренерський штаб першої команди «Карвіни» надасть українцю змогу дебютувати у вищій лізі Чехії.

Скориставшись зимовою паузою в чемпіонаті, Остап не деякий час повернувся в Україну, у Львів. В інтерв’ю журналісту FootBoom 19-річний футболіст розказав про своє життя у Чехії.

«У «Карвіні» маю все, що потрібно молодому футболісту»

- Народився я в Стрию, - почав розповідати про себе Остап. – Пізніше переїхав до Львова. Мій перший тренер - Василь Іванович Леськів, тренував мене з другого класу до закінчення школи. Також в «Карпатах» мене тренували Гайдук Андрій Васильович і Гарас Олег Зіновійович. Всі вони внесли вагомий вклад у мій розвиток.

- Як виник варіант з переходом до «Карвіни»?

- Під час виступів у чемпіонаті Львівщини за мною слідкувала одна людина, яка працює у сфері футбольного агентства. Після одного з матчів він підійшов до мене і сказав, що бачить у мені потенціал, що я можу грати на вищому рівні. Завдяки йому я опинився на перегляді у «Карвіні».

Перегляд тривав приблизно два тижні. Я приїхав в Чехію під кінець першого кола, осінню 2015-го, тоді ще в команду U-19. Там успішно себе проявив на тренуваннях, здав добре нормативи, зіграв пару спарингів, і тоді тренер сказав, що я підходжу команді. І вже на зимові збори, на підготовку до другого кола чемпіонату, я повернувся у «Карвіну» вже як гравець цієї команди.

- До переїзду щось знав про «Карвіну»?

- Про клуб нічого не чув. Взагалі про чеські клуби тоді мало знав.

- А як тебе в команді прийняли нові партнери? Як пройшов період адаптації?

- Спочатку прийняли не дуже, все ж таки приїхав новий конкурент. До того ж, я не зав мови, та й взагалі з чеським футболом був не знайомий. Спочатку трошки рятувало ситуацію знання англійської мови. Згодом, коли вже став гравцем команди, поступово вивчав мову, краще познайомився з партнерами по команді, швидше почав розуміти стиль гри цієї команди. Тому приблизно вже до моєї першої офіційної гри за «Карвіну» я був там як свій.

- Швидко адаптувався до життя в Чехії? Мову вже вивчив?

До життя в Чехії адаптувався досить швидко, адже раніше бував у цій країні з «Карпатами». Нічого нового там для мене не було. Чеська мова – не важка для вивчення. Вже після трьох місяців перебування у Карвіні розумів футболістів і тренерів, навіть міг дещо сказати у відповідь. А зараз вже взагалі вільно спілкуюсь.

- В команді є якісь обряди, які мають пройти чи виконати новачки? Співати чи танцювати не довелося?

- Ні (сміється). Але є традиція після кожного виграного матчу ми співаємо командну пісню. Коли я виграв за «Карвіну» вдруге, то мені сказали почати ту пісню, а решта мені будуть допомагати. Хотіли мене провірити, чи знаю я слова - вийшло не дуже, але всі посміялись і все ж таки допомогли до співати до кінця.

- Я так розумію, колектив підібрався дружній?

- Дуже! Атмосфера в команді хороша, мені здається, що це одна з причин того, що ми досить добре виступаємо в чемпіонаті.

- З ким в команді найбільше здружився?

- Зі мною грає ще один українець - Денис Костюшко. Ми разом живемо, тому напевно з ним. Але він наразі в U-19. А якщо брати партнерів по команді U-21, тоді безперечно Войтех Смрж. Ми з ним добре здружились, часто на вихідних їздив до нього в гості. А у відповідь я йому запропонував приїхати до мене в гості у Львів. Він, не вагаючись, погодився, оскільки чув за це місто, і хоче його відвідати (до речі, Войтех Смрж в нинішньому сезоні вже встиг дебютувати за основу «Карвіни» - прим. Р.Мальчевського).

Читайте также: Денис Костюшко перешел в клуб элитного дивизиона Чехии

- Які умови у клубі створені для молодих футболістів?

- «Карвіна» надає все, що треба молодому футболісту – житло, харчування, зарплата, премія. Наразі я задоволений перебуванням в цьому клубі.

«Чеський футбол сильно відрізняється від українського»

- Наскільки тренувальний процес у юнацькій та молодіжній командах «Карвіни» відрізняється від того, що був у СДЮШОР «Карпати»?

- Взагалі чеський футбол сильно відрізняється від українського. В Чехії роблять великий акцент на силові та швидкісні якості, тому відповідно і на тренуваннях більше уваги приділяються цим якостям, хоча і без техніки там ніяк не заграти. Тому, в певній мірі, тренування в «Карпатах» і в «Карвіні» трошки відрізняються.

- Основна та молодіжна команди клубу тренуються окремо? Тренери основи відвідують тренування U-21?

- Переважно тренування проходять в різний час і на різних полях, тому деколи тренер першої команди приходить на наші тренування і спостерігає за процесом. Деколи навіть щось записує. Спільних тренувань з першою командою поки що не було, тільки спаринги – беруть декілька чоловік з U-21 в основу, щоб вистачало гравців для двосторонньої гри. Але з нами часто тренуються і грають гравці з основи.

- Ти в подібних спарингах приймав участь? Можливо, і в тебе тренер щось запитував?

- Так, декілька раз брав участь. Особистої розмови з Йозефом Вебером в мене не було, але він часто підказував мені на полі під час таких спарингів.

- В цьому сезоні ти забив п’ять голів в 16 матчах чемпіонату U-21. Тренери команди задоволені тобою?

- Думаю, що тренери задоволені моєю роботою, тому що довіряють мені. Практично у всіх матчах виходжу в основному складі. Звісно, не всі мої матчі ідеальні - є деякі помилки, тому є над чим працювати, в чому і допомагає тренер! Вважаю, що перше коло чемпіонату можу записати собі в актив, як в ігровому плані, так і в досвіді.

- А перед командою поставлена якась певна турнірна задача на сезон?

- Ми встигли побувати на вершині турнірної таблиці, займали перше місце протягом певного часу, відчули смак перемог. Тому задача проста і чітка - виграти чемпіонат.

- У Чехії маєш багато вільного часу?

- Не дуже. Практично кожного дня в нас тренування, а деколи навіть по два на день. За день до передігрового тренування в нас завжди є вихідний. Навіть на наступний після гри день ми тренуємося, а після цього тренування йде відновлення.

«Хотів би пограти в Україні та Іспанії»

- Зараз ти у відпустку? Які плани в команди на зимову перерву?

- Так, зараз футболісти у відпустці. Збори почнуться 9-го січня, а перша гра другого кола відбудеться 19 лютого. До речі, протистояти ми будемо лідеру чемпіонату – «Млада Болеслав». Тренер сказав, щоб ми два тижні відпочили від футболу. Пізніше він надішле індивідуальний план підготовки до зборів. Сказав, що це в основному будуть кроси на витривалість.

- Пропозицій від українських клубів не надходило?

- З України поки пропозицій не було, але знаю, що в Чехії з декількох команд за мною слідкують скаути.

- З клубів вищої ліги?

- Так. Були розмови, але я сказав, що цей сезон хотів би дограти у «Карвіні» (U-21).

- А якщо після завершення сезону надійде пропозиція з України, повернешся на Батьківщину? Чи для тебе є пріоритетом продовжити кар’єру у Європі?

- Я виріс в Україні, перші кроки у футболі теж зробив тут. Тому, звичайно, хотів би пограти в Україні. При теперішній ситуації в країні рівень футболу трошки впав, зате велика кількість молодих футболістів, вихованців клубів, отримала хорошу практику, досвід. Мої однокласники – Кравець та Вербний - вже грають в основі «Карпат», а ще один - Швед - вже в «Севільї». Звичайно, в Чехії кращі можливості «засвітитись» в Європі. Наразі про це не думаю. Працюю, вдосконалююсь, а вже як будуть пропозиції, буду думати. Ще дуже і дуже багато потрібно працювати!

- А в якому саме європейському чемпіонаті хотів би пограти у майбутньому?

- Мені подобається технічний футбол, де більше приділяють увагу роботі з м’ячем. Тому, напевно, хотілося би пограти в іспанському чемпіонаті, але усвідомлюю, що буде дуже важко туди потрапити.

- Кажеш, іспанський чемпіонат… А ну ж дайно вгадаю, улюблений клуб – «Барселона»?

- Ні, головний суперник каталонців.

- «Реал»?

- Вболіваю за «Реал» з самого дитинства, дуже подобається ця команда.

- Пригадай, який перший матч «Реалу» побачив?

- Напевно, це було в 2006-му, коли в Лізі Чемпіонів «Реал» обіграв «Динамо» з рахунком 5:1. Тоді я побачив стиль гри «Реалу» і зрозумів, що це команда, за яку я буду вболівати на міжнародному рівні. А з українських клубів мене приваблював і буде приваблювати рідний футбольний клуб «Карпати», незважаючи на результат і склад команди.

- У Чехії за чемпіонатом України і, зокрема, «Карпатами» слідкуєш?

- Так, деколи дивлюсь онлайн-трансляції матчів «Карпат», оскільки цікаво спостерігати за грою своїх однокласників, як вони ростуть і розвиваються.

- А гра кого з футболістів українського чемпіонату тобі імпонує?

- Насамперед слідкую за футболістами, які грають на моїй позиції. В українському чемпіонаті – це, звичайно, Ярмоленко. Він дуже сильний футболіст, який має всі якості для гравця на позиції вінгера. Ну а якщо думати масштабніше, то, напевно, для мене найкращі в світі зараз Роналду і Неймар, Дуглас Коста, Азар - вони просто неперевершені.

«Лаштувка вважає український чемпіонат сильнішим за чеський»

- За «Карвіну» виступає Ян Лаштувка, який чимало пограв в Україні. Спілкувався з ним?

- Так, він добре говорить російською. Випадково зустрівся одного разу з ним в тренажерному залі. Ян порадив, які вправи мені краще робити, а коли дізнався, що я з України, то в нас трошки зав'язалась розмова.

- Про що говорили?

- Про мій попередній клуб – «Карпати». І про те, чому не граю в Україні, бо за його спогадами, він вважає український чемпіонат сильніший за чеський.

- А які в цілому враження у Лаштувки залишилися від України?

- Загалом йому подобалося жити в Україні. Але сказав, що нашій країні є над чим працювати – маю на увазі, не у футбольному плані.

- Розкажи про місто Карвіна. Чим воно примітне? Куди б гостям міста рекомендував сходити в першу чергу, що побачити?

- Місто маленьке. Якщо чесно, особливого там нічого немає. Є гарний парк, також старовинний центр міста, де багато різних закладів. Напевно, одразу порекомендував би їхати в центр, а там люди знайдуть, що їм потрібно.

«Чеські і українські вболівальники нічим не відрізняються»

- Матчі вищої ліги Чехії відвідуєш?

- Домашні матчі «Карвіни», безперечно, відвідую. Деколи відвідую поєдинки «Баніка», який грає у другій лізі. Тому що до Острави мені їхати всього півгодини.

- Як у Чехії справи з відвідуваністю матчів чемпіонату?

- Почнемо з того, що стадіони у Чехії менші - так зроблено для того, щоб вболівальники заповнювали весь стадіон. Тому враження від матчів вищої ліги дуже хороші. Ну а вболівальники в Чехії і в Україні фактично однакові - нічим не відрізняються.

- Яка середня вартість квитків на домашні матчі «Карвіни»?

- 90 крон, що рівноцінно 90 гривням.

- Що ж, дякую за інтерв’ю! Не зупиняйся на досягнутому і хай тобі щастить!

- Дякую!

Популярные новости