Тарас Романчук: "Залишаюся у "Яґеллонії"

2591 26.06 2016   13:49
Фото - jagiellonia.pl

Минулого сезону Яґеллонія вперше за свою 95-річну історію стала бронзовим призером Екстракляси. А молодий український напівоборонець Тарас Романчук став десь шостим нашим легіонером, якому вдалося завоювати медалі за третє місце у вищому дивізіоні чемпіонату Польщі.

Ця історія була схожою на казку. Маленьким, провінційним Білостоком проїхався двоповерховий автобус, на даху якого вітали міщан футболісти Яґи, і на зустріч зі своїми героями зібралися тисячі жителів міста, звідки до Білорусі ближче, ніж до Варшави. Серед тих, хто творив нову історію скромного клубу, був і хлопець із синьо-жовтим прапором на плечах. Уродженець Ковеля Тарас Романчук намагався зачепитися за професіональний футбол удома, в Україні, однак не пройшов перегляд ні в дублі Волині, ні в білоцерківському Арсеналі, ні в Кримтеплиці.

Тому, опинившись у Польщі, він починав спочатку з нижчих ліг. І лише завоювавши репутацію в Леґіоновії, отримав шанс свого життя, підписавши контракт зі скромним середнячком Екстракляси. Ось уже два роки Романчук виступає за Яґеллонію, завоювавши бронзові медалі чемпіонату Польщі, дебютувавши у єврокубках і в 68 матчах за білостоцький клуб забивши 7 м’ячів та віддавши три результативні передачі. Напередодні початку п’ятого для Тараса Романчука польського сезону ми розпитали нашого легіонера про виступи у минулому чемпіонаті та подальші плани.

– Тарасе, почнемо з найголовнішого – уже знаєш, де розпочнеш наступний сезон? Лишаєшся у Яґеллонії чи зміниш клуб?

– Так, залишаюся тут. Звісно, порівняно з попереднім сезоном, коли ми фінішували третіми, чемпіонат 2015/2016 вийшов менш вдалим для нас – 11-е місце. Але маємо те, що маємо – вже нема часу дивитися у минуле, а треба виступити краще, ніж у минулому сезоні.

– Завдання Яґеллонії будуть амбітними?

– Такі ж, як і у минулих сезонах – фінішувати не нижче першої вісімки. Тобто, щоб бути у верхній частині на другий етап чемпіонату.

– Минулого сезону, після бронзових медалей, ваша команда грала у єврокубках. Дебют у Лізі Європи згадуєте із задоволенням?

– Так, тим більше, що стартували ми дуже яскраво. За сумою двох матчів обіграли литовську Круою з рахунком 9:0. І якщо в гостях виграли з мінімальним рахунком, то вдома добилися дуже яскравої та крупної перемоги. З кіпрською Омонією грали за такої спеки, що мені навіть і не доводилося при такій погоді грати. І вболівальники настільки шалені, що здавалося – граємо під потрійним тиском! Поступилися кіпріотам у один м’яч. Було дуже прикро – наша команда виглядала гідно й на рівні суперника.

– У чому причина спаду в Екстраклясі? Після бронзового сезону суперники до вас ставилися пильніше, чи й сама команда десь збавила оберти?

– Багато ключових гравців або були продані, або отримали статус вільних агентів і перейшли в інші команди. Як приклад – Паздан, який нині грає на чемпіонаті Європи за збірну Польщі. Тільки-но прийшовши у Легію, завоював там авторитет. Черчесов, очоливши варшавців, одразу дав йому капітанську пов’язку.

– Цього літа зміни будуть такими ж серйозними?

– Порівняно з тими роками, коли ми здобували «бронзу», залишилося хіба десяток чоловік. Ті, хто робили добрий результат, швидко отримують пропозиції від інших команд.

– Ви також?

– Чутки різні ходять, бували різні варіанти. Але сенсу говорити про це наразі нема – я готуюся до нового сезону з Яґеллонією. Тренер мені довіряє, тож маю виконувати його настанови.

– Що чули про інших українців у Польщі?

– Думаю, те, що й ви – що Трубочкін із Динамо-2 проходить у команді Арка, що Пилипчук лишається у Короні, а Путівцев з Ковалем – у Термаліці. Балашов уже давно повернувся в Україну. А от Шевелюхін поки що чекає конкретики – його Ґурник вилетів із Екстракляси, тож зараз йому належить визначитися з подальшими виступами. Сашу тут, у Польщі, поважають. Перетинався з ним кілька разів на полі.

– Пам’ятаю про ваш універсалізм – не так багато позицій на полі, де б ви не пробували свої сили. Яґеллонія продовжує випробовувати вас на різних гарячих точках?

– Ні, в останньому сезоні більш-менш стабілізувався. Траплялося, звісно, грати й лівого захисника, і правого півзахисника, а якось виходив на заміну і в напад. Але, загалом, найбільш упевнено почуваюся в центрі поля. Чи опорним хавбеком, чи атакувальним. Якраз на цих позиціях і виходжу найчастіше.

– Буває так у футболі, що після яскравого сезону, коли наступає спад, уболівальники «охолоджуються» до футболу й менш палко підтримують команду. У вашої Яґи навіть був випадок, коли головний тренер після матчу посварився з ультрас…

– Так, було таке. Градус трішки спав, але бували й такі неприємні моменти. Критика від фанів дістається і до гравців, і до тренерів. Тому наш наставник і пішов до трибун розбиратися. Але знаю, що після відвертої розмови вони порозумілися.

Источник: sportarena.com
Популярные новости