Ігор Йовічевіч: "Деякі наші хлопці уже потрапили до списку спортивного директора "Севільї" Мончі"

1559 12.09 2015   08:33
Фото - Виктора Перегняка, FootBoom.com

Трансфер Мар’яна Шведа з «Карпат» до «Севільї» ще досі цікавить Іспанію. Журналісти знайшли головного тренера «зелено-білих» Ігоря Йовічевіча і розпитали його про перспективи вихованця клубної школи в одному з найкращих клубів світу.

Ігор Йовічевіч – тренер, який дав шанс молодому українцю, бо побачив у ньому те, що може дозволити стати гравцем топ-рівня. У них схожа доля – кожен у 18 років узяв в руки валізи і вирушив до Іспанії. Зараз мало хто знає більше про Мар’яна Шведа ніж Ігор Йовічевіч, який є відповідальним за стрибок хлопця в елітний футбол.

– Свого часу, ви пережили те саме, що й Швед...

– Я знаю, як він почувається. Такий шанс отримуєш не щодня. Він зробив правильно. «Карпати» відкрили Мар’яну двері і відпустили до одного з кращих клубів світу.

Читайте также: Марьян Швед провел первую тренировку в "Севилье" (+Фото)

– Які поради ви б йому дали?

– Мені було важко поміняти Хорватію на Іспанію у такому віці. Мар’яну буде легше, адже його батьки з ним поруч. Клубу потрібно зробити для його адаптації усе, аби Мар’ян міг зосередитися тільки на футболі. Якщо у зовнішньому світі ти не маєш спокою, то не покажеш результат на полі. Йому буде потрібна допомога в супермаркеті чи під час відкриття рахунку в банку. Дрібниці, менталітет, стиль життя і навіть харчування українців та іспанців дуже відрізняється. Нічого спільного практично немає.

– Що зараз важливо для Шведа?

– Дуже важливо, щоб на нього не тиснули. Футбол має одну мову. І ось тут він має достатньо аргументів для того, щоб стати гравцем топ-рівня. Спортивний директор «Севільї» Мончі це розуміє, бо він ніколи не купить кота в мішку.

– Як грає Швед?

– Він чудовий у грі один на один. А такий футбол дуже дорого коштує. У нього є останній пас, удар, відчуття голу. Для свого віку має хорошу потужність, баланс і його важко збити з ніг.

– Завдяки чому він може отримати успіх в Іспанії?

– «Севілья» покладає на Мар’яна великі сподівання і надії. Для нашого клубу перехід Шведа – це велика радість. Коли я перший раз дав йому шанс, мене багато хто не зрозумів, думали, що це якесь божевілля. У той же час я, таку шаленість я побачив в його очах. У нього нема страху у грі проти зірок нашого чемпіонату. А коли я почав його ставити, він додавав з кожним матчем, після чого став одним з кращих у «Карпатах». Ним почали цікавитися гранди, про нього говорили у ЗМІ.

Читайте также: "Карпати": Ігор Йовічевіч позбувся приставки в.о.

– За чутками, «Севілья» заплатила за нього мільйон євро... Вас це не здивувало?

– Краще зараз, бо через рік «Севілья» уже не мала б грошей, аби за нього заплатити (сміється).

– У чому ви вбачаєте можливий прогрес Шведа?

– «Севілья» знає, що він ще не сформований. Рауль у 18 років теж таким не був. Мар’яну треба покращити технічні аспекти, праву ногу. Той же Ярмоленко через це пройшов і з часом вже мав більшу зброю у фазі атаки.

– Чи вплинуть зміни на Мар’яна радикально?

– Я знаю його сім’ю, адже разом з його батьком грав за «Карпати». У нього є стабільне мислення, він шукає здоровий баланс для свого сина. Вони уже знайшли дім в Севільї і вчать іспанську мову.

– Допомагатиме йому в «Севільї» буде інший українець – Євген Коноплянка...

– Це не будь-який українець. Ви, мабуть, бачили фото п’ятирічної давнини, коли Коноплянка, після матчу збірної у Львові, сфотографувався з зовсім маленьким Шведом. Мар’яну дуже приємно, що вони тепер гратимуть в одній команді.

– Ви плануєте навідати Шведа в Севільї?

– У грудні хочу приїхати в гості і так само поспостерігати за роботою Унаї Емері, якого дуже поважаю і чию роботу вважаю однією з кращих в Іспанії.

Читайте также: Коноплянка отдыхает в компании Шведа (+Фото)

– З чого складатиметься співпраця між клубами?

– Йдеться про обмін досвідом. Для нас «Севілья» – хороший приклад, нам цікаві її методи роботи, а також навчання наших тренерів. Звичайно, йдеться і проти спільні турніри для дітей.

– На одному трансфері Шведа співпраця не закінчиться?

– «Севілья» має преференцію, пріоритет... Наскільки я знаю, деякі наші хлопці уже потрапили до списку Мончі.

Популярные новости