Український тінейджер пробився у "Спортинг"

2167 09.04 2013   14:40
Фото - football.ua

16-річний Іван Буга в дебютному матчі за "Спортинг" U-17 відзначився голом і цього сезону вважається одним із найперспективніших юних гравців команди, очолюваної екс-хавбеком "Спортинга" і "Боавішти" Луішем Педрозою. Йому вже пропонували отримати португальське громадянство, однак сам Іван все ще сподівається грати за збірну своєї батьківщини…

– Іване, розкажи трішки про себе: з якого міста родом твої батьки? Коли ви виїхали в Португалію?

– Мої батьки народилися у Чернівцях, в Україні. Я приїхав до Португалії разом з ними в 2004 році.

– Часто буваєш в Україні?

– Відколи приїхав до Португалії – на батьківщину ще не навідувався.

– Маєш тут родичів?

– Так, більша частина нашої родини живе в Україні.

– На якій позиції граєш? Де почав грати в футбол?

– Граю на фланзі – зліва або справа – у нападі, а також – коли це потрібно команді – на позиції лівого захисника. Моїм першим тренером був Бруно Корреа з футбольного клубу "Баррейренсе". Я почав грати у футзал в 7 років, а після цього пішов у футбол.

– У якому місті живеш? У яких командах встиг пограти?

– Живу на півдні регіону Лісабон – у місті Мойта. Починав грати за "Баррейренсе", потім провів два чемпіонати в Віньєнсе. Останні два сезони провів знову в "Баррейренсе", звідки й був запрошений до "Спортингу" минулої осені.

– Як виник варіант із "Спортингом"?

– Мене після виступів за "Баррейренсе" запросили на перегляд одночасно і "Спортинг", і "Бенфіка". Вийшло так, що я спершу опинився у "Спортингу" і незабаром після цього підписав з ним контракт, не прийшовши у "Бенфіку".

– Леви відомі своїми іменитими виконавцями, дехто з яких нині серед найкращих гравців світу. Хто серед них твій улюбленець?

– Не здивую, якщо скажу – Кріштіану Роналду. Також симпатизую Фабіу Коентрау і Мессі. А улюблена команда у мене – "Реал" (Мадрид).

– З португальської преси дізнався, що тобі пропонували взяти португальське громадянство, а ти відмовився, бо хочеш грати за збірну України. Це правда?

– Так, це правда. Я люблю Україну і, якщо моя гра зацікавить тренерів, з радістю піду в збірну моєї батьківщини. Саме тому навіть не хочу думати поки про «натуралізацію», хоча в моєї мами вже є португальське громадянство, й отримати його для мене не було б важко. Буду старатися пробитися в клубі, показати себе з найліпшої сторони. Але при цьому не забуваю, що я – українець.

Довідка:

Іван Буга народився 19 червня 1996 року в Чернівцях. Лівий нападник, захисник. Розпочав виступи на юнацькому рівні в 2007 році, граючи за португальський Баррейренсе. У 2008-10 роках виступав у складі юнацької команди Віньєнсе, після чого повернувся до свого попереднього клубу. Від цього сезону – гравець команди U-17 лісабонського Спортинга. Дебютував 25 листопада 2012 року в виїзному матчі проти Карташу (одна із дочірніх команд Бенфіки) й відразу ж відзначився голом.
Популярные новости