ФК "Карпати": Закон – один для всіх. Для "Металіста" – інший?

1392 30.10 2013   17:59

... 30 квітня 2011 року. Після матчу 27-го туру Чемпіонату України з футболу серед команд Прем’єр-Ліги «Металіст» – «Карпати» на підставі порушення командою «Металіст» положень Регламенту, де йдеться про одночасне перебування на футбольному полі легіонерів у складі команд (у тому випадку – Дішленковіча та Едмара), львівський клуб подав протест та зажадав винесення законного рішення у відповідності до вимог положень Регламенту, а саме – зарахування технічної поразки харківському клубу (0:3). Детальніше – http://fckarpaty.lviv.ua/ua/news/6328/page.html

Вимоги «Карпат» тоді, як відомо, були відхилені дисциплінарними органами Прем’єр-Ліги та ФФУ – здається, шановні автори деяких регламентних статей часом самі не розуміють, що пишуть, а згодом займаються просто еквілібристичними маніпуляціями, щоб переконати усіх, що написано не те, що написано, а те, що думав, що написав. ФК «Металіст» же, тим часом, маючи широкі плечі у високих кабінетах, продовжував систематично ігнорувати відповідну регламентну норму.

... 16 жовтня 2013 року. ФК «Дніпро» звернувся до Президента ФФУ Анатолія Конькова, де також поставив під сумнів статус Володимира Дишленковича як футболіста-нелегіонера (цитуємо):

«У відповідності до пункту 25 статті 13 Регламенту сезону 2013/2014, футболіст перестає вважатися футболістом-легіонером за наявності та в сукупності таких обставин:

1. Отримання громадянства України на підставах, визначених чинним законодавством;
2. Наявності права виступу за одну із національних збірних команд України.

Таким чином, футболіст Володимир Дишленкович, який в минулому зіграв декілька матчів за національну збірну Сербії, не має права виступати за національну збірну України, як це передбачено пунктом 5.2 положень, що регулюють застосування Уставу ФІФА (редакція від 31 травня 2013 року).»


На підставі викладеного ФК «Дніпро» просить ФФУ, зокрема:

- перевірити всі 12 матчів команди «Металіст», що були зіграні у сезоні 2013/2014 рр. на предмет кількості футболістів-легіонерів та українських гравців, які перебували на полі;

- постановити, що в кожній з 12-ти ігор команди «Металіст» в сезоні 2013/2014 рр., Володимир Дишленкович перебував на полі як зайвий футболіст-легіонер;

- постановити, що в кожній з 12-ти ігор ФК «Металіст» в сезоні 2013/2014 рр. в складі команди одночасно знаходились на полі 8 футболістів-легіонерів замість 7-ми;

- зарахувати, як наслідок, ФК «Металіст» у 12-ти матчах сезону 2013/2014 рр. технічні поразки;

- негайно внести зміни в турнірну таблицю чемпіонату сезону 2013/2014 рр. з відрахуванням всіх очок, що були набрані командою «Металіст» в зазначеному сезоні.»

ФК «Карпати» переконаний, що вимоги ФК «Дніпро» до ФФУ мають вповні реальну правову основу, також і в розрізі суті та мети існування ліміту на футболістів легіонерів у всеукраїнських змаганнях з футболу та проектування положень Регламенту змагань на норми Статуту ФІФА, що регулюють можливості виступів футболістів за Національні команди. Ми вважаємо регулярні та, що найгірше, свідомі виклики нормі Регламенту з боку ФК «Металіст» такими, що потребують негайної реакції з боку органів футбольного правосуддя України та/або відповідних європейських інстанцій. Не випадково у останньому суботньому матчі Чемпіонату України «Металіст» - «Карпати» 26 жовтня у стартовому складі господарів була звична конфігурація – лише троє гравців, що мають право виступів за Національну команду України, і восьмеро – без такого права.

Водночас учора, 29 жовтня, ФК «Карпати» як і інші клуби українського елітного дивізіону отримав ось такого прецікавого листа-опитувальника від Прем`єр-ліги (скан-копія листа – нижче)

А чим же цей лист прецікавий, запитаєте? Ніби – і формулювання пропонуються чіткі і правильні, і Дішленковіч за ними – куди вже безсумнівніший легіонер, та ще й плебісцитом демократично це слід затвердити. А просто за красивим фасадом знову «стирчать вуха» якогось вправного маніпулятора. Не кажемо навіть про те, що пропозицією, висловленою у п.2 листа («...починаючи з 16-го туру чемпіонату України з футболу сезону 2013/2014 рр.), Прем`єр-ліга намагається змінювати прийняті правила вже по ходу змагань, що неприпустимо для цивілізованих змагань. Суть каламутної комбінації по легалізації дій «Металіста» полягає у тому, що – ось, «...починаючи з 16-го туру чемпіонату України з футболу сезону 2013/2014 рр.» маємо правильні формулювання, значить, попередні були неправильні, а отже «Металіст» нічого не порушував. Аналізу попередніх норм і розгляду по суті звернення ФК «Дніпро» уже не потрібно. На одному специфічному жаргоні це називається – «заметано».

Дивно тільки, що Прем’єр-ліга застосовує методи діяльності носіїв цього специфічного жаргону. Адже для нагальних змін до Регламенту вже і негайно по ходу сезону немає жодної об’єктивної потреби. Є лише звернення ФК «Дніпро» до ФФУ і порушена у ньому проблема щодо подій, котрі уже сталися. Остаточне правове рішення на підставі розгляду цього звернення по суті дає безальтернативний рецепт, як нам дожити до кінця сезону за формулювань чинного Регламенту. А хапливі «зміни», «плебісцити» та інший достойний антураж відображають лише чиюсь непересічну тривогу за результати розгляду.

ФК «Карпати» категорично відмовляється брати участь у цьому «опитуванні», що має на меті прибрати бруд і в такий примітивний спосіб заднім числом виправдати дії ФК «Металіст». В інакшому випадку, як би сюрреалістично це не звучало, ми можемо прийти до того, що завтра футболістам «обраного» клубу Регламентом буде дозволено 85 хвилин грати ногами, а 5 хвилин останніх, за потреби, ще й руками. Але – до «16 туру», коли плебісцитом будуть прийняті нові «правильні» статті. Закон – один для всіх, і якщо хтось його порушив, то повинен за це понести покарання.

Федерацію футболу України ФК «Карпати» просить якомога швидше, відкрито і прозоро розглянути звернення від ФК «Дніпро» по суті, ухвалити рішення, яким би воно не було, і запровадити зміни у Регламенті змагань з початку наступного сезону, а не по ходу гри, як це нині пропонується Прем`єр-лігою.

Ми віримо у те, що кон’юнктура, яке б потужне лобі вона не мала, не здатна перемогти здоровий глузд, справедливість та закон.

Популярные новости