Відбувся Семінар з представниками CAS

1149 30.05 2013   18:35

30 травня у Будинку футболу відбулася непересічна подія. Вперше на теренах СНД пройшов cемінар «Аспекти діяльності Спортивного арбітражного суду CAS», ініційований Палатою з вирішення спорів ФФУ для клубів ПЛ та ПФЛ України, а також Профспілкою «Футбол України».

Лекторами на цьому заході були представники Спортивного арбітражного суду: генеральний секретар САS - Меттью Ріб, юрисконсульти САS - Вільям Штернхаймер та Луїза Рейлі, а також арбітр САS - Марк Ховелл.

Відкрив семінар перший віце-президент Федерації футболу України Анатолій Попов, який привітав почесних гостей із Лозанни, а також учасників заходу. Варто зазначити, що на семінарі були присутні не тільки представники майже усіх футбольних клубів Прем’єр-ліги та ПФЛ України, а також і делегати від іноземних клубів та організацій. Зокрема, від російських ФК «Зеніт», ФК ЦСКА, ФК «Рубін», ФК «Волга», ФК «Томь», азербайджанського ФК «Хазар». Також захід відвідали міністр спорту та молоді Грузії Леван Кіпіані, генеральний секретар Профспілки футболістів та тренерів (Россії) Микола Грамматіков, президент Всеросійського професіонального союзу футболістів Вагіз Хідіятуллін, представники Федерації футболу Молдови.

Голова Палати з вирішення спорів ФФУ Валентин Скворцов презентував цей новостворений орган футбольного правосуддя Федерації та розповів про історію його створення і структуру.

Генеральний секретар CAS Меттью Ріб ознайомив присутніх з історією та принципами роботи Спортивного арбітражного суду. Зокрема, пан Метью зазначив, що CAS була створена у 1986 році, а ФІФА визнав її лише 2002 року. Справи, що розглядаються в суді, стосуються в основному футболу − 45-50 відсотків і допінгу у спорті − 35 відсотків. Кількість арбітрів у Спортивному арбітражному суді − 285 і вони представляють трохи більше 80 країн світу. Нажаль, українських суддів у складі CAS немає, але там сподіваються, що невдовзі ця ситуація зміниться.

Арбітр CAS Марк Ховелл розповів про особливості розгляду футбольних спорів на прикладі розгляду справ про порушення контрактів у футболі. Після невеликої перерви учасники семінару заслухали виступ Луїзи Рейлі, яка є юрисконсультом і головою медіа-відділу CAS. Пані Рейлі ознайомила присутніх із порядком і процедурою подачі апеляційної скарги, порядком призначення арбітрів та обрання мови судочинства та іншими арбітражними процесами.

Керуючий юрисконсульт і голова відділу арбітражу CAS Вільям Штернхеймер у своїй промові торкнувся особливостей розгляду справ з фінансового fair play, з дисциплінарних питань у футболі, а також з питань невиконання рішень Спортивного арбітражного суду.

Наостанок, голова Профспілки «Футбол України» Ігор Гатауллін подякував всім присутнім за участь у семінарі і висловив сподівання, що такий захід буде традиційним.

Источник: Пресс-служба ФФУ
Популярные новости