Григорій Суркіс: "Для мене таке рішення УЄФА стало сюрпризом"

1546 27.05 2013   20:13
Фото - Виктор Перегняк

УЄФА вміє робити яскраві події. Щорічний Конгрес також пройшов пафосно і зі смоком. Тут і місце зустрічі – Лондон, і виступ принца Вільяма, і розкішний зал із найвпливовішими людьми світового футболу. Але для журналістів такі події рідко бувають цікавими. Хоча цього разу трапився виняток. На Конгресів в Лондоні відбулась історична подія. Вперше українець став віце-президентом УЄФА. Прийнявши вітання від багатьох людей, Григорій Суркіс, перебуваючи ще в залі засідання, знайшов час поговорити про таку знакову подію.

- Вітаю Вас. Як пройшли вибори?

- Все трапилося процедурно. На Виконкомі були запропоновані кандидатури і за них проголосували. Пан Томпсон, який був віце-президентом багато років, завершив свою діяльність, і я став віце-президентом. Тепер доведеться ще більше працювати аби виправдати ту довіру, яку до моєї персони виявив Виконком і президент.

- Наскільки розширюються Ваші обов’язки, і якій темі Ви приділятимете основну увагу?

- Робота буде вестися в стратегічній раді при президентові в яку входять віце-президенти. Найближчим часом я ознайомлюсь із своїми новими завданнями. Думаю що впораюсь і буду достойно представляти Україну в новій ролі.

- Але шанси на те, що Україні будуть частіше довіряти великі матчі, фінали і турніри, збільшились?

- Посада віце-президента УЄФА зовсім не дає якихось переваг в цьому плані. Але я робив, роблю, і, впевнений, буду і далі робити все можливе, аби український футбол був достойно представлений на світовій арені.

- Ви зараз дуже спокійно говорите про таку серйозну подію. Ви ще до Конгресу знали, що станете віце-президентом?

- Ні, не знав. Для мене це сюрприз.

- Тепер можна подумати і про перспективи стати президентом УЄФА? У Вас серйозний авторитет в цій організації.

- У нас дуже гарний президент, Мішель Платіні. На сьогоднішній день взагалі недоцільно про це говорити. На Конгресі президент сказав, що європейський футбол, перш за все, гарантує фінансову, організаційну, структурну стабільність. Дає можливість передбачити всі ризики. Які важелі впливають на негатив у футбол?. Передусім це расизм. Було прийняте дуже важливе рішення про боротьбу з расизмом. Українській асоціації, як і іншим, зараз треба серйозно задуматись як боротися з такими явищами. Ми маємо на сьогоднішній день приклад київського «Динамо», яке буде наступну домашню гру в євро кубках грати без глядачів. Уперше. Тому треба зробити все, аби таких негативних явищ не було.

- Віце-президент УЄФА може бути і президентом національної Федерації. У Вас є амбіції об’єднати ці посади?

- У мене не має жодних амбіції очолити в майбутньому ФФУ, тому що для мене цей шлях вже пройдений. Сьогодні я переймаюсь тим, що мені подобається. У мене з’явилось більше часу приділяти увагу своїй родині та міжнародній діяльності. Я заборгував своїй родині і хочу повернути ці борги.

- Які ще рішення були прийняті на Конгресі УЄФА?

- На Виконкомі прийняли важливе рішення, що з наступного сезону, переможець Ліги Європи отримує можливість стартувати в Лізі Чемпіонів. Тому тепер деякі країни зможуть мати по п’ять команд в цьому турнірі.

Також прийняте рішення що з сезону 2015 року в Лізі Чемпіонів гарантують собі право потрапляння в груповий турнір не шість країн, а вже дванадцять.

Затверджені і фінансові моменти. УЄФА взагалі з року в рік демонструє позитивний розвиток на фоні фінансової кризи. Така стабільність дає можливість допомагати Федераціям розвивати юнацький і масовий футбол. Це соціальне явище, яке більш важливе, ніж професійний футбол. Це гарантія, що в майбутньому у нас будуть здорові діти.

- Але професійним футболом цікавляться значно більше. Багато людей не розуміє, чому УЄФА не вводить відео повтори. Чи планує УЄФА спробувати цю систему найближчим часом.

- Можливо, повтори колись будуть введені. Але думаю, що не найближчим часом. Сьогодні не має сучасної техніки, яка може в повній мірі гарантувати стовідсоткове взяття воріт, чи визначити точно був офсайд чи ні. Є ще багато питань. Тому сьогодні Виконком УЄФА в повній мірі не висловлює захоплення від цієї ідеї. В цьому питанні я повністю підтримує Мішеля Платіні. Футбольне видовище може втратити свою привабливість.

Зараз у Лондоні ми святкуємо 150 років місцевої Асоціації. Тут народився футбол. І якби кожен раз змінювали правила, наприклад, ввели два м’ячі на полі, чи кожному дали б по м’ячу, то це вже був би не футбол. Не потрібно сьогодні застосовувати техніку, тому що сьогодні вона не може замінити людину. Передусім емоційно. Я не впевнений що техніка гарантує стовідсотковість прийняття рішення. Скільки разів за матч потрібно зупинити гру, щоб перевірити був правий рефері чи ні?

- Але можна просто подивитись телевізійний повтор. Це триватиме кілька секунд.

- Повторюсь, футбол зміниться, якщо такі системи будуть введені.

- На Конгрес також приїхали нові керівники ФФУ, Анатолій Коньков, Анатолій Попов і Сергій Стороженко. Ви з ними зустрічались?

- Безумовно. Зустрічались в кулуарах. Це люди які сьогодні опікуються українським футболом, і я бажаю їм досягти ще більших успіхів. На Конгресі відзначили ще раз, що Євро 2012 пройшов з величезним успіхом. І організаційно і фінансово. Тому у них сьогодні є планка, яку підняли не Суркіс зі своєю командою, а українське суспільство та влада. Але все ще вже історія. Далі потрібно продовжувати розвивати інфраструктуру, тому що сьогодні в Україні багато стадіонів в занедбаному стані, де неможливо надати комфортні умови глядачам. А, можливо, приклади негативної поведінки глядачів саме впливають на це.

- Проведення Євро все таки це ваша заслуга. Після Євро, коли з’явились нові керівники, як Ви оціните їхню роботу зі сторони? Ви побачили якісь зміни в роботі ФФУ?

- Щоб я зараз не говорив, позитивно чи негативно… Давайте про дії нової команди ми спершу почуємо від самої команди. Почуємо це на черговому Конгресі, який, мабуть, відбудеться в вересні. Сьогодні я не хочу давати якихось оцінок, тому що кожна нова влада потребує певного часу, аби в повній мірі переосмислити, що робили попередники, взяти найкраще, і йдучи своїм шляхом зробити все, що було обіцяно.

Популярные новости