Михайло Ланьо: "Робимо все можливе для заборони політичної пропаганди на стадіонах"

1000 25.10 2013   12:24
Фото - ffu.org.ua

Голова Комітету з питань стадіонів та безпеки проведення змагань Федерації футболу України Михайло Ланьо прокоментував санкції ФІФА після матчу національної збірної команди України з командою Сан-Марино у Львові (9:0) і розповів про те, яка робота ведеться для уникненнся подібних ситуацій на трибунах стадіонів.

- На матчі національної збірної у Львові відбулися події, які призвели до дисциплінарних санкцій до Федерації футболу України з боку ФІФА. Як Ви можете прокоментувати цю ситуацію?

- Немає сенсу спростовувати, що вболівальники порушували встановлені норми безпеки та правила поведінки на львівському стадіоні під час матчу між збірними України і Сан-Марино у Львові. Представник FARE, який був присутній на стадіоні, все зафіксував. Зауважу лише, що, враховуючи історичну, політичну і правову сторону питання, не можна настільки однозначно ставитися до того, що сталося на «Арені Львів». Хочу відзначити, що ми робили, робимо і будемо робити все можливе для заборони на футбольних матчах різного роду політичної пропаганди, будь-яких форм проявів расизму, ксенофобії, нацизму тощо. Але ця проблема все ще залишається.

- Як Ви прокоментуєте ступінь жорсткості санкцій, застосованих до ФФУ?

- Безумовно, вся багатомільйонна армія вболівальників збірної України була шокована настільки жорстким рішенням ФІФА щодо нашої збірної. Керівництво ФФУ відправило апеляцію на рішення Дисциплінарного комітету ФІФА і до останнього відстоювала справедливість у вирішенні цього питання.

У підсумку, завдяки спільній роботі президента ФФУ Анатолія Конькова з почесним президентом ФФУ та віце-президентом УЄФА Григорієм Суркісом, Україна вже здобула перші позитивні результати − матч з Польщею у Харкові все ж відбувся з глядачами.

- За словами керівництва ФФУ, ФІФА призупинила санкції до України лише на один матч. Тобто, Міжнародна федерація футболу пізніше все ж може винести неприємний для українських вболівальників вирок?

- Апеляційний комітет ФІФА ще не розглянув апеляцію Федерації футболу України щодо невтішного вироку − п’ятирічної дискваліфікації «Арени Львів», проведення одного матчу без глядачів та серйозних фінансових санкцій. Але скажу наступне − в офіційному поясненні ми застосували усі необхідні аргументи задля того, щоб ФІФА не тільки призупинила, але й скасувала вирок. Було б несправедливо, якби багатотисячна армія вболівальників України залишилася без свята футболу через зловживання окремих суб’єктів, встановленням особи яких займаються правоохоронці. Треба відзначити, що розгляд апеляції − тривалий процес, який супроводжується великим обсягом юридичної роботи і, будемо сподіватись, ФІФА прийме більш лояльне рішення.

- Наскільки справився Харків з забезпеченням безпеки на матчі Україна − Польща, до якого була прикута увага всіх футбольних і правоохоронних інстанцій?

- Беззаперечно, матч в Харкові з точки зору забезпечення безпеки та правопорядку, можна занести до наших спільних активів, і в першу чергу, це стосується самих уболівальників, які із розумінням сприйняли доводи ФФУ та суспільства поводитися виключно в рамках регламенту. Сподіваємося, наступні матчі збірної пройдуть на такому ж рівні.

- Яка робота проводиться з вболівальниками з метою попередження подібних ситуацій?

- ФФУ та футбольні клуби намагаються шукати розумний компроміс з активною частиною вболівальників. Десь це працює, десь − ні. Величезні штрафи не можуть сьогодні зупинити той настрій, який панує на трибунах. В свою чергу, ми звертаємося до керівництва клубів з проханням приділити більше уваги цій проблемі, з метою виховання уболівальників з точки зору вшанування клубних традицій. Виключно кращі традиції стануть тією базою, на яку ми зможемо розраховувати у майбутньому.

- Які заходи проводяться на стадіонах для забезпечення безпеки та порядку під час проведення футбольних матчів?

- Перш за все, ми постійно ініціюємо та організовуємо наради з представниками служб безпеки та керівниками фан-угрупувань футбольних клубів, стосовно попередження проявів будь-якої дискримінації під час проведення футбольних матчів. У цих зустрічах регулярно приймають участь представники МВС, СБУ та керівники стадіонів. Також Комітет регулярно проводить роботу серед делегатів ФФУ щодо фіксації ними відповідних порушень на стадіонах.

ФФУ намагається знайти баланс у взаємодії між службою безпеки футбольних клубів та міліцією. Не в усіх містах та клубах така співпраця функціонує.

- Яку відповідальність несуть футбольні хулігани?

- Практично, сьогодні футбольні хулігани ніяк не наказуються. Тут свою величезну роль повинна відіграти Держава. Прийняття відповідних законів та постанов має врегулювати всі можливі порушення законодавства.

- Як уникнути подібних ситуацій в майбутньому?

- Потрібно вносити відповідні закони та приймати їх на законодавчому рівні для того, щоб порушники несли законне покарання. Необхідність таких змін назріла вже давно. Наприклад, у сусідній Росії в липні цього року був прийнятий Закон про покарання футбольних хуліганів, який передбачає як грошові штрафи для дебоширів, так і більш жорсткі покарання, такі як обмеження на відвідування футбольних матчів та арешт.

Крім того, необхідно більш активно працювати з представниками адміністрації стадіонів у контексті кращої підготовки стюардів та удосконалення технічного оснащення футбольних арен. Обов’язково треба покращити співпрацю з незалежними громадськими організаціями, котрі займаються боротьбою з проявами будь-якої дискримінації, у тому числі й у футболі. Така співпраця буде дуже корисною, адже перемогти ці негативні явища нашого суспільства можна лише об’єднавши всі зусилля.

Користуючись нагодою, від імені всієї футбольної громадськості звертаюся до всіх уболівальників з проханням йти до стадіону з однією ціллю − серцем і душею гнати вперед до перемоги Коноплянку з Девичем, Ракицького та Ярмоленка, при цьому залишаючи далеко позаду політику у всіх її проявах.

Источник: Прес-служба ФФУ
Популярные новости