Шандор Варга: "Можливість продати Вілліана за бажану суму "Шахтар" має"

1121 21.01 2013   13:11
Фото - sport-express.ua

Відомий футбольний агент Шандор Варга прокоментував ситуацію стосовно ймовірного переходу гравця донецького "Шахтаря" Вілліана в один із європейських клубів.

- Пане Шандоре, наскільки виправданою є ціна, яку задекларував "Шахтар" за Вілліана, - 35 млн євро?

- Реальна вартість футболіста визначається не тим, скільки за нього просять, а тим, скільки за нього готові заплатити. Це стосується і Вілліана. Якщо будь-яка команда буде готова викласти за цього гравця 35 мільйонів, значить він стільки і вартує. Якщо знайдеться команда, яка захоче придбати його навіть за більші кошти, значить реальна вартість Вілліана більша, ніж та, яку задекларував "Шахтар". Якщо таких не знайдеться, то ціна – завищена.

- На ваш погляд, команди, що захочуть розпрощатися з такою значною сумою за футболіста українського чемпіонату, знайдуться?

- Думаю, що так. Можливість продати Вілліана за бажану суму "Шахтар" має. Все-таки це дуже сильний футболіст, який виступає в одній із найкращих команд Європи, добре показав себе в іграх Ліги чемпіонів. На таких гравців завжди є попит – у будь-якому провідному клубі будь-якого провідного чемпіонату. І це стосується не лише Вілліана, а, думаю, й інших гравців "Шахтаря". Але я добре знаю керівника донеччан Ріната Ахметова. Він не потребує 35 мільйонів євро. Він потребує престижу для свого клубу, зокрема й в тому, що команда не віддає своїх лідерів будь-куди і за будь-які гроші. Тим паче, що амбіції "Шахтаря" – перемога в Лізі чемпіонів. За таких обставин футболістами не розкидаються. Понад те, на мій погляд, у цій ситуації за Вілліана можна було б просити і більше.

- Можливо, "Шахтар" готовий розлучитися з Вілліаном саме тому, що сам гравець прагне залишити команду. Зокрема, чи не про це говорить його невчасна поява у розпорядження команди після зимових канікул?

- Якщо він саме таким чином вирішив демонструвати бажання піти з команди, то це неправильна поведінка. Вілліан, як професіонал, повинен виконувати зобов’язання по контракту, тим більше умови контракту в нього дуже хороші. Чесно кажучи, мені важко судити, чому він спізнився на базу команди. Ймовірно, збіг обставин. Я не є його агент, але мені здається, що Вілліан цінує те, що має змогу працювати в сильному клубі, виступати на міжнародній арені. Він отримує задоволення від своєї роботи.

- "Шахтар" ще не продавши Вілліана вже знайшов йому заміну – Тайсона із "Металіста". Це рівноцінні гравці за своїм рівнем?

- Однозначно. Тайсон – чудовий гравець, і з приходом у нову, сильнішу команду він лише отримає змогу надалі розвиватися і вийти на новий професійний рівень. Так завжди стається: якщо гарний футболіст потрапляє в кращу команду, ніж та, в якій виступав, він і сам покращує свої якості. Звісно, комусь більше подобається Вілліан, комусь Тайсон, але вони обидва дуже сильні виконавці.

- Тим не менше, після купівлі торік "Шахтарем" Девіча, який сьогодні сидить на лаві запасних, виникає підозра: а чи не намагаються "гірники" просто обезкровити свого опонента, перекуповуючи його лідерів. Адже якщо Вілліан залишиться в команді, Тайсон, як і Марко, радше за все, сидітиме без діла…

- Звичайно, можна припустити, що "Шахтар" веде саме таку гру… Без Тайсона "Металіст" виглядатиме слабше – це однозначно. Тож все може бути, хоча не хочеться в таке вірити. А за Девіча справді дуже прикро. Як на мене, це один із найяскравіших футболістів українського чемпіонату, змінив громадянство, щоб виступати за збірну України і доволі успішно це робить. Тож із ним маємо справді парадоксальну ситуацію. Девіч став великою втратою для "Металіста", а якщо й надалі не виходитиме на поле за "Шахтар", то може стати втратою й для української збірної. Це неприємна історія. Відверто кажучи, я не розумію, навіщо гірники придбали за немалі гроші гравця, якому насправді немає місця в команді. А Марко - не той футболіст, якого варто тримати на лаві запасних. Сподіваюся з Тайсоном такого не буде.

Популярные новости