Допомога ЗСУ: Єврокомісія виділила 500 млн євро на підтримку виробництва боєприпасів

259 03.05 2023   21:30

Європейська комісія ухвалила рішення про виділення 500 мільйонів євро на підтримку виробництва боєприпасів. Йдеться про фінансування виробництва, пов’язаного з терміновою доставкою боєприпасів та ракет в Україну та допомогою державам-членам ЄС поповнити свої запаси. Інформацію про це опублікували на сайті ЄК, пише Мілітарний.

Фінансування спрямують на збільшення виробничих потужностей ОПК Європейського Союзу і вирішення поточної нестачі боєприпасів і ракет, а також їхніх компонентів.

"У випадку відновлення конфлікту високої інтенсивності в Європі своєчасна доступність достатніх обсягів цих продуктів є критичною для нашої безпеки та наших постійних зусиль з підтримки України", – додали в повідомленні.

План фінансування передбачає:

- інструменти фінансової підтримки для зміцнення промислових виробничих потужностей ЄС для відповідної оборонної продукції;
- механізми картографування, моніторингу та кращого передбачення наявності вразливих місць у цих ланцюгах постачання;
з- апровадження тимчасової нормативно-правової бази для вирішення проблеми дефіциту боєприпасів.

Бюджет у 500 мільйонів євро походить з перерозподілу різних інструментів, зокрема Європейського оборонного фонду та майбутнього EDIRPA.

"Європа посилює підтримку за трьома напрямками. По-перше, країни-члени доставляють додаткові боєприпаси зі своїх наявних запасів, завдяки новій підтримці Європейського фонду миру в розмірі 1 мільярда євро. По-друге, разом із державами-членами ми будемо спільно закуповувати більше боєприпасів для України – і ми надаємо для цього додатковий мільярд євро. І сьогодні ми починаємо третій етап плану підтримки. Нарощення та прискорення оборонно-промислового виробництва боєприпасів у Європі", – заявила президент ЄС Урсула Фон дер Ляєн.

Читай також: Придбай футболку з принтом – допоможи ЗСУ та ТРО!

Фінансова підтримка надаватиметься у формі грантів, які сприятимуть зусиллям європейської оборонної промисловості щодо збільшення виробничих потужностей.

Йдеться про наступні напрямки:

- оптимізація, розширення, модернізація, перепрофілювання нинішніх виробничих потужностей;
- створення нових виробничих потужностей;
- встановлення транскордонних промислових партнерств, у тому числі через державно-приватні партнерства, спрямовані, наприклад, на забезпечення доступу або резервування запасів стратегічних компонентів або сировини;
- створення та надання зарезервованих виробничих потужностей;
- тестування або відновлення (для усунення морального старіння) процесів з метою зробити нинішні боєприпаси та ракети придатними для використання;
- перекваліфікація та підвищення кваліфікації робочої сили.

Крім того, пропонують створити спеціальний фонд, який буде спрямований на підтримку підприємств у ланцюгах постачання боєприпасів. Це дозволить мати доступ як до державного, так і до приватного фінансування, необхідного для збільшення виробничих потужностей.

Пропонують заходи, які мають захистити внутрішній ринок від поточних або потенційних виявлених збоїв. Йдеться про посилення стійкості оборонних технологій та промислової бази ЄС (EDTIB). Це гарантуватиме безпеку постачання боєприпасів. Зокрема, Єврокомісія пропонує:

- тимчасові надзвичайні заходи, такі як можливість активувати за запитом держави-члена, що здійснює закупівлю, і за погодженням із зацікавленими державами-членами пріоритетні замовлення для відповідних європейських компаній;
- цільові заходи для прискорення адміністративних процесів на національному рівні шляхом заохочення пріоритетності відповідних процесів надання дозволів і сертифікації;
- спеціальні заходи, спрямовані на прискорення спільних закупівель (держави-члени матимуть можливість відкрити вже підписану рамкову угоду для інших держав-членів, які спочатку не були її сторонами) та передачі (передачі будуть звільнені від попереднього дозволу в межах Європейського Союзу).

Пропозиціє Єврокомісії потребує голосування у Європарламенті.

Розраховують, що рішення буде ухвалене до літа 2023 року, щоб якнайшвидше почати нарощування виробництва. Програма підтримки розрахована до середини 2025 року.

теги: Війна з РФ
Популярні новини