Сьогодні Андрію Балю могло виповнитися 65

673 16.02 2023   09:59

Сьогодні виповнюється 65 років від дня народження Андрія Михайловича Баля. Вихованець Львівського футболу Андрій опановував премудрості футбольної професії у львівському спортінтернаті, де талановитого хлопчика помітили представники "Карпат". 1976 року Баль опинився у дублі першої команди Львова, а 1977-го став повноправним гравцем основного складу, отримав виклик до юнацької збірної СРСР, у складі якої виграв ЧС-77. Капітаном тієї збірної був саме Андрій Баль.

Проте справжнього визнання Андрій Баль досяг після переходу в київське "Динамо" (1981 – 1990). У складі біло-синіх він чотири рази вигравав золото, чотири рази ставав володарем Кубка, тричі вигравав Суперкубок. Здобував Кубок володарів Кубка УЄФА, був учасником фінального матчу за Суперкубок УЄФА.

Андрій провів у складі збірної СРСР 20 матчів, був учасником чемпіонатів світу 1982 та 1986 років. Став автором гола у ворота Бразилії.

1990 року Баль поїхав грати до Ізраїлю, де з 1993 року перейшов на тренерську роботу. Повернувшись до України, Андрій Михайлович працював тренером у командах майстрів: був помічником Олега Блохіна у збірній України, заступником спортивного директора "Динамо".

У серпні 2014 року на тренуванні команди ветеранів Андрій Баль помер від серцевого нападу. Андрій Михайлович віддав більшу частину свого життя футболу, в якому його ім'я стоїть у списку найкращих. Нагороди Андрія Михайловича Баля були відзначені трьома орденами "За нагороди" 1,2,3 ступеня.

Читай також: Академії "Шахтаря" та "Динамо" опинилися в рейтингу найкращих у світі за версією CIES

Популярні новини