Велика Британія виділить Україні до 10 мільйонів фунтів стерлінгів на ремонт залізниці

248 27.06 2022   11:35
з відкритих джерел

Велика Британія виділить Україні до 10 мільйонів фунтів стерлінгів на ремонт залізниці, щоб розблокувати експорт зерна. Про це йдеться у повідомленні британського уряду, повідомляє "Суспільне". Також британський уряд ініціює тестування зерна, яке продає рф. Щоб визначити, чи не було воно вивезене в України.

"Окрім протидії вивезенню зерна з України через Чорне море — маршрут, яким історично експортувалося 96% українського зерна — російські атаки порушують експорт залізницею. Щоб запобігти цьому, Велика Британія надає Українській залізниці до 10 мільйонів фунтів стерлінгів у матеріалах та обладнанні для ремонту залізничної інфраструктури та допомоги у вивезенні зерна з країни залізницею", — зазначили в британському уряді.

Велика Британія обговорює з урядом України, як максимізувати пропускну здатність залізниці та забезпечити рух поїздів і зерна, сказали в уряді.

В уряді Великої Британії також додали, що Росія не тільки блокує експорт українського зерна. Є докази того, що РФ краде українське зерно та переправляє його контрабандою через кордон для продажу. Тож Велика Британія виділить 1,5 мільйона фунтів стерлінгів на розробку процесу тестування, щоб визначити, чи було зерно, яке продається Росією на світовому ринку, незаконно вивезено з України.

"Це дозволило б світовим урядам подолати проблему вкраденого зерна, стримуючи російську активність і гарантуючи Україні отримання такого необхідного доходу від вирощеного зерна. Прем'єр-міністр попросить інші країни G7 приєднатися до цих зусиль", — йдеться у повідомленні уряду Великої Британії.

Як відомо, понад 20 мільйонів тонн зерна опинилися заблокованими в українських сховищах з моменту вторгнення Росії в Україну в лютому.

Читайте также: Придбай футболку з принтом – допоможи ЗСУ та ТРО!

Що відомо

  • Україна, яка до війни постачала 10% від світового експорту пшениці, а також вирощувала достатньо продовольства, щоб нагодувати 400 мільйонів людей у світі, обмежила вивезення своєї продукції за кордон.
  • Це пов’язано з втратою 25% посівних площ, а також блокуванням Росією українських портів, через які реалізовувалося 90% зерна на експорт. Відтак, близько 23 мільйонів тонн залишилось у надлишку. В ЄС вже назвали такі дії Росії воєнним злочином.
  • Водночас влада РФ стверджує, що Росія не блокує порти, а "з розв'язанням продовольчих проблем може допомогти зняття санкцій". У США та Великій Британії цю пропозицію від Росії відкинули.
  • Попри те, що Україна розробляє сухопутні експортні маршрути, зокрема через Польщу та Румунію, їх ефективність не така висока, як транспортування морем. Тому Туреччина почала обговорювати з Україною та РФ створення "зернового коридору" у Чорному морі.
  • Водночас в українському МЗС наголошують, що для функціонування морського маршруту мають бути "дієві гарантії безпеки", оскільки там не виключають ймовірності, що РФ використає "коридор" для нападу на Одесу. Президент Володимир Зеленський також заявив, що лише завершення війни гарантуватиме надійність постачання продовольства
теги: Війна з РФ
Популярные новости