Україна отримає 9 млрд євро допомоги від ЄС

234 31.05 2022   09:16
з відкритих джерел

Лідери Європейського Союзу на засіданні Європейської ради 30 травня домовились надати Україні допомогу в розмірі дев’яти мільярдів доларів на повоєнну відбудову, інформує Суспільне.

Про це на пресконференції за підсумками саміту ЄС повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє Суспільне.

"Як відомо, Україна потребує щомісяця приблизно п’ять мільярдів євро для надання базових соціальних послуг: виплати пенсій, зарплат тощо. Ми погодились, що, з одного боку, візьмемо до уваги результати зустрічі "Великої сімки", де вже йшлося про 9,5 мільярда доларів допомоги, з яких 7,5 мільярда — внесок США, а мільярд — гранти, надані Німеччиною.

Та ми вважаємо, що ЄС, звісно, також повинен зробити свій внесок. Тому ми працюємо над механізмом для надання надзвичайної макрофінансової допомоги в розмірі 9 мільярдів євро. Наступного тижня ми працюватимемо над тим, як її оформити", — заявила фон дер Ляєн.

Раніше про надання Україні макрофінансової допомоги повідомив президент Європейської ради Шарль Мішель, зазначив, що це підтримка "негайних потреб у ліквідності" України, а самі кошти підуть на повоєнну відбудову України.

Читайте также: Вдале полювання: українські воїни розгатили ворожий танк (Відео)

Що відомо

  • Україна 20 травня отримала другий транш макрофінансової допомоги Європейського Союзу в розмірі 600 мільйонів євро. Про це повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.
  • Крім того, в березні Євросоюз виділив перший транш у розмірі 500 млн євро для допомоги біженцям із України, а також передав 45 мільйонів євро на гуманітарну допомогу.
  • Рада Європейського Союзу 24 травня погодила четвертий транш безпекової допомоги Україні через Європейський інструмент миру (EPF) у розмірі 500 мільйонів євро. Загальна безпекова допомога ЄС із початку повномасштабного вторгнення Росії, таким чином, становить два мільярди євро.
теги: Війна з РФ
Популярные новости