Борис Джонсон закликав "Вишеградську четвірку" розробити "План Маршалла для України"

08.03 2022   21:02
Getty Images

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон сказав лідерам так званих країн "Вишеградської четвірки" – Чехії, Угорщини, Польщі та Словаччини – що "план Маршалла для України" має бути складений, щоб допомогти відновити країну після вторгнення Росії, повідомляє Financial Times.

Після саміту у вівторок між Великобританією та чотирма країнами "Вишеградської групи", п’ятірка лідерів сказала, що цілком в змозі відновити Україну. Хоча точні деталі того, як профінансувати масштабну реконструкцію, все ще знаходяться на дуже ранній стадії. Соратники Джонсона заявили, що одним із джерел грошей може бути захоплення та продаж лондонської власності олігархів, які потрапили під санкції, пов’язаних з президентом Росії Володимиром Путіним. Подібний крок може бути символічним, хоча й не зібрав би грошей, необхідних для відновлення країни, зруйнованої війною.

Читайте также: Володимир Зеленський отримав овації від депутатів англійської Палати громад

Союзники Джонсона заявили, що зустріч з лідерами "Вишеградської четвірки" була конструктивною і що країни Центральної Європи високо оцінили роль Великобританії в кризі в таких сферах, як озброєння України та заборона російської нафти: "Було багато розмов про те, що Британія виходить з ЄС, і це є прикладом того, куди вона могла б просунутися далі, ніж якби вона все ще була в блоці з 28 країн", – сказав один із колег Джонсона. Який у свою чергу розповів про те, як вихід з ЄС змусив Британію активніше працювати над двосторонніми відносинами в Європі, а він особливо зосередився на країнах Центральної та Східної Європи, включаючи Польщу та країни Балтії.

Читайте также: Уряд Великобританії має намір відмовитися від російської нафти до кінця 2022 року

теги: Війна з РФ
Источник: ft.com
Notícias em destaque