Микола Лавренко: "Україна отримала арену, сертифіковану ФІФА"

3335 28.08 2020   14:07
Фото - sport-express.ua

27 серпня на столичній арені "Лівий берег" пройшла історична для всього українського футболу подія. ФІФА офіційно ліцензувало стадіон, яке має ідеально рівне покриття, стандартні розміри поля 105 на 68 м. Саме таке штучне покриття і на арені у Литві, де проходили матчі національних збірних Литви та України.

Тож арена "Лівий берег" отримала сертифікат FIFA Quality & FIFA Quality PRO. А це свідчить про досить високі стандарти ФІФА за багатьма характеристиками.

- Ми послідовні у наших діях і заявляли про те, що робимо все якісно, - розповів почесний президент клубу "Лівий берег" Микола Лавренко. - З самого початку домовилися, що зробимо поле, яке буде з сертифікатом ФІФА. Домовилися, що після відкриття поля протягом місяця-двох отримаємо сертифікат.

Хочеться подякувати італійській компанії "Radici Group", яка провела величезну роботу. Приїхали фахівці з Франції та Італії, які протягом двох днів проводили незалежну оцінку поля. Вперше мав можливість спостерігати за процесом сертифікації поля. Хотів підійти поближче, щоб все подивитися, але не дозволили, сказали що працюватимуть наодинці.

Починаючи зранку, протягом восьми годин спеціалісти працювали, щоб поле повністю відповідало сертифікації. Дуже задоволений, що нам вдалося виконати всі умови, які ставилися перед нами. Разом з компанією "Engo" зробили якісну роботу. Вже розмовляв з низкою команд Премєр-ліги і думаю, що деякі клуби приїдуть до нас для початку на тренування. Хочу, щоб вони дали свою оцінку якості газону. Важливо, щоб газон відповідав не тільки умовам сертифікату, а й умовам гри.

- Цьому газону немає аналогу в Україні. Чи складно було збудувати таке поле?

- Ми зробили поле, а все що стосується сертифікації брала на себе компанія "Radici Group". Всі матеріали для сертифікації - продукти цієї компанії. Ми виконали всі їхні технічні умови. Це стосується якості підготовки покриття, умов дренажа і т.д. Щомісяця представники компанії "Radici Group" приїздили і контролювали виконання умов. Після цього наша місія закінчилася.

Робота була проведена велика та якісна. Наприклад, табло поля може виконувати більш, як 100 різних функцій. Навіть під час епідемії змогли довести роботу до кінця. Компанія взялася за цю роботу і довела її до кінця оперативно. Щасливий, що Україна сьогодні має поле такої якості. Відтепер футболісти будь-якого рівня можуть відчути себе професіоналами на цьому полі.

- Як виникла ідея збудувати таке поле?

- З італійською компанією співпрацюємо не один рік. Компанія для нас зробила штучний газон зі спеціальними смугами. На тому газоні не було підкладки, а тут вже є. Думаю, що ви відразу відчуєте різницю. У першу чергу, це зовсім інший рівень безпеки. У нас було багато ідей для подальшої співпраці, проте зупинилися саме на такому варіанті.

Коли запланували побудувати повноцінне футбольне поле, то звернулися до наших італійський колег з "Radici Group". Рік тому вони лише починали виготовляти таке покриття. Це абсолютно новий метод. В Італії ця компанія вже проходила сертифікацію трьох полів для команд Серії А, тому вони вже мають досвід і вміють це робити на найвищому рівні.

- На таких полях зазвичай грають у країнах Скандинавії. У вас уже є поле, а тепер залишилося, щоб команда підтягнулася...

- Ми крок за кроком рухаємося вперед. Треба бути послідовними і дотримуватися плану. Ставили перед собою завдання збудувати повноцінне футбольне поле для дітей ФК "Лівий Берег". Поки ми живемо цим, а далі буде видно.

Я вже пройшов шлях керівника футбольного господарства, більш як 20 років був президентом "Олександрії". Переконаний, що всі керівники клубів повинні починати з розбудови якісної інфраструктури. Без цього неможливо досягти результати. Повинні бути поля, роздягальні, тренажерні зали, база відпочинку для дітей і тд. Тільки після цього можна ставити перед собою завдання на професіональному рівні чогось досягнути.

Рухаємося саме цим шляхом. Уже почали створення бази, яка б відповідала сучасним умовам. У наступному році у нас буде своя спортивна база, хочемо зробити ще одне тренувальне поле. Потім вже ставитимемо більш серйозні завдання.

Читайте также: Микола Павлов: "У Києві навесні з’явиться новий повноцінний стадіон"

Популярные новости