Володимир Шаран: радимо прочитати

3625 25.07 2019   16:00
Фото - Ю.Юрьев

"Розгорнута книга нагадує птаха в польоті, є в цьому щось хвилююче і значуще. Розгорнута книга - як розпростерті крила. Я заглиблююсь в неї і відчуваю, що крилатію сам. Крила книги - мої крила".

В. Базилевський

Героєм нашої рубрики став найуспішніший тренер "Олександрії" Володимир Шаран, який уперше в історії привів "городян" до здобуття бронзових нагород в сезоні-2018/19 в Прем'єр-лізі. Володимир Богданович поділився з читачами FootBoom книгами, на які, як він вважає, варто звернути увагу.

- Читати почав ще відтоді, як став гравцем. Але в той час не приділяв особливої уваги спортивній літературі, якої наразі вистачає. Першу книгу на цю тематику прочитав, коли став тренером - "Безкінечний матч" Валерія Лобановського. Вона мене вразила тим, що в ній великий тренер згадує про своє життя і розповідає, як йому вдалося досягнути визначних результатів з "Динамо" і збірною СРСР. Дуже класна книга, яка потрапила мені до рук років 15 тому назад.

Якщо продовжити спортивну тематику, то мені надзвичайно сподобалася "Команда переможців. Лідерство в стилі Свена-Йорана Ерікссона", яку написали Стюарт Крейнер і Джуліан Біркіншоу. В книжці розповідається про відомого шведського тренера та його життєвий шлях.

Читав книгу про Гвардіолу і автобіографію Фергюсона. Про Пепа, до речі, знятий класний документальний фільм: "Все, або нічого". Та й книга про нього "Пеп: конфіденційно" теж дуже цікава.

Звичайно, щось запозичив для своєї тренерської роботи: як спілкуватися з гравцями, журналістами і вболівальниками. Якою би не склалася ситуація в колективі - головне бути справедливим, адже футболісти все бачать. Якщо, наприклад, допустити лицемірство, то між тренером і футболістом будуть вже не ті відносини.

Колись полюбляв творчість Еріх Марія Ремарка "Три товариші", "Тріумфальна арка", "Позичене життя".

Коли навчався в спортивному інтернаті, читав романи, наприклад, "Анжеліка і король" письменниці Анн Голон. Книги три із цієї серії точно осилив.

Зараз читаю книгу Гільєма Балаге "Пеп Гвардіола: на піку". Коли був вільний час на учбово-тренувальних зборах, то саме цим і займався.

На жаль, часу не так багато, тому переважно приділяю увагу літературі на зборах або у відпустці.

Коли був гравцем, то з моїх одноклубників читати полюбляв Сергій Мізін. Ми з ним пограли в "Карпатах", "Динамо" і "Дніпрі". Порівняно з ним, я взагалі нічого не читав. У нього завжди була книга на зборах. Тут навіть немає питань. Ми з ним проживали в одній кімнаті.

Можу згадати Олександра Паляницю, Андрія Полуніна. А ось Олег Лужний не любив цю справу. Іван Гецко нічого не читав. Він і так все знав (посміхається). Полюбляв розповідати свої закарпатські історії.

Що стосується гравців, які виступали під моєю орудою, то можу пригадати Ігоря Чередніченка. Він весь час приходив і брав літературу. Якщо не помиляюсь, то почитував і Андрій Гітченко.

У теперішній команді рідко можна когось побачити із книгою. Можливо, я цього не помічаю і гравці читають вдома...

Два роки назад ми летіли зі зборів і я помітив, що Валерій Бондаренко читав автобіографію сера Алекса Фергюсона. Це мене здивувало, але звичайно ж, і порадувало. Як з'ясувалося пізніше, в ході нашої бесіди, він теж любить літературу.

У наш час існує величезна кількість цікавих книжок. І ми звертаємося до нашого прес-аташе, який по інтернету замовляє літературу, яка цікавить тренерський штаб.

Читайте также: Вячеслав Шевчук: рекомендовано к прочтению

Читайте также: Дмитрий Михайленко: рекомендовано к прочтению

Читайте также: Виктор Леоненко: рекомендовано к прочтению

Читайте также: Олег Блохин: рекомендовано к прочтению

Читайте также: Александр Хацкевич: рекомендовано к прочтению

Читайте также: Юрий Вернидуб: рекомендовано к прочтению

Читайте также: Мирон Маркевич: радимо прочитати

Читайте также: Сергій Савелій: радимо прочитати

Читайте также: Николай Павлов: рекомендовано к прочтению

Читайте также: Роман Санжар: рекомендовано к прочтению

Читайте также: Владимир Пояснюк: рекомендовано к прочтению

Читайте также: Олег Дулуб: рекомендовано к прочтению

Читайте также: Роберто Моралес: радимо прочитати

Читайте также: Олексій Хахльов: радимо прочитати

Читайте также: Мирослав Ступар: радимо прочитати

Популярные новости