Як футбольний Київ прощався з Олегом Базилевичем (Відео)

2039 19.10 2018   00:46

Як ми вже повідомляли, 16 жовтня на 81-му році життя не стало відомого українського футболіста і тренера київського "Динамо" Олега Базилевича. Фахівець помер після важкої хвороби.

Прощалися з Олегом Петровичем 18 жовтня, на НСК "Олімпійський". Віддати останню шану фахівцю прийшли чимало відомих футбольних і нефутбольних діячів.

"Спочатку це був Базиль, а потім – Олег Петрович, поважна людина, яка зі своїм колегою, другом Валерієм Лобановським досягли в 1975 році видатного результату, визнавалися найкращою спортивною командою в світі. І це завдяки тандему, в якому були фахівцями не лише в футбольній сфері, але й в людяності, психології. Я би сказав, що це був парафірований інтелігент. Людина жива, поки її пам’ятають. Ми всі будем пам’ятати все, що ця людина зробила для радянського, для українського футболу, перебуваючи на посаді головного тренера української збірної. Він робив перші кроки незалежної України в футбольному сегменті", - прокоментував подію віце-президент УЄФА Григорій Суркіс.

"Ще багато часу мине, поки фахівці почнуть давати оцінку того, що зробила ця людина. А поки ми всі сумуємо з приводу втрати Олега Петровича", - говорить легендарній динамівець Володимир Мунтян.

"Я знаю Олега Петровича більше 60 років, я щасливий і пишаюся нашою дружбою. Але як футболіст, у гру крайного нападника він вніс нові функції – раптом той став інтелектуалом. Це був гравець, який не просто біг і подавав м’яч, зараз він називається плеймейкером. Про інтелект, інтелігентність Базилевича можна говорити дуже багато. У футболі його інтелект полягає в тому, що він змістив правий фланг у центр поля. А Лобановський, коли не дивлячись подавав м’яча, завжди знав, що там буде Базилевич", - згадує Давид Бабаєв-Кальницький, народний артист України.

Нагадаємо, Олег Базилевич з 1957-го по 1965 рік був нападником київського "Динамо". В якості тренера разом з Валерієм Лобановським очолював легендарний клуб в середині 1970-х. Як гравець О.Базилевич виграв в 1961 році перші золоті медалі для київського "Динамо" в чемпіонатах СРСР, а також Кубок СРСР 1964 року. В якості тренера ставав дворазовим чемпіоном СРСР, володарем Кубка Кубків 1975 і Суперкубка Європи, бронзовим призером Олімпійських ігор 1976 року.

Поховали Олега Базилевича на Байковому кладовищі, на ділянці 42А, пліч-о-пліч з іншими динамівцями і його давнім другом - Валерієм Лобановським.

Читайте также: Олега Базилевича похоронили рядом с Валерием Лобановским

Популярные новости