Велика історія "Олімпійського": військовий період

1226 13.05 2013   14:40
Фото - fotofact.net

Ми продовжуємо знайомити вас з великою історією НСК «Олімпійський». Цього разу історія про драматичні події військового періоду в житті стадіону.

Друге урочисте відкриття повністю реконструйованого стадіону, що отримав нову назву – Республіканський стадіон ім. М.С. Хрущова, планувалося 22 червня 1941 року. Київське «Динамо» готувалося до матчу 22 червня з командою Червоної Армії з Москви. Газета "Пролетарська правда" від 21 червня року писала:

«Завтра у Києві відкривається найбільша в Україні фізкультурна споруда – Республіканський стадіон ім. М.С. Хрущова… Новий стадіон зможе одночасно прийняти 70 тис. глядачів. Оточене 36 секторами на 50 тис. місць пухнастим зеленим килимом видніється овальне футбольне поле міжнародних розмірів… З боку вулиці Анрі Барбюса височить струнка колонада. Це тимчасовий вхід на стадіон… За рішенням уряду УРСР Республіканський стадіон разом з існуючим Палацом фізкультури і зимовим басейном становитимуть єдиний спортивний комбінат – центр навчально-спортивної роботи.»

Барвисті афіші запрошували киян на відкриття стадіону-парку. Квитки на матч вже продавали. Але саме того дня, вранці 22 червня 1941 року розпочалася війна. Німецька армія перейшла кордон СРСР, на Київ впали перші фашистські бомби, і, звичайно, ні футбольного матчу, ні самого відкриття стадіону не відбулося. Розкуплені квитки ніхто не здавав. Їх оголосили дійсними – до кращих часів.

19 вересня 1941 року до Києва увійшли війська загарбників. Почалися репресії проти мешканців міста, вводився новий окупаційний "порядок". Всім футболістам, що залишилися в місті, доводилося боротися за своє життя. Відомий футболіст київського "Желдора" Г. Швецов, який прийняв нову владу і поставився до неї лояльно, з власної ініціативи створив спортивне товариство "Рух" для спортсменів, що визнали нову владу. Швецов став граючим тренером футбольної команди цього товариства. Свої матчі "Рух" проводив саме на новому Республіканському стадіоні, який спочатку в газетах і серед населення мав неофіційну назву – стадіон Палацу спорту, а вже пізніше, за рішенням міського голови з подачі Швецова, був офіційно перейменований на Всеукраїнський стадіон.

Популярные новости