Йожеф Сабо: "Бажання грати за збірну у футболістів зникло після того, як пішов Блохін"

695 11.01 2013   10:06

Головний тренер національної збірної України з футболу Михайло Фоменно ініціює зустріч з президентами та наставниками українських команд. Коуч "синьо-жовтих" не приховує, що проситиме представників команд посприяти його роботі.

Чи конче нашій збірній потрібна співпраця з клубами? Про це "Експрес" говорить з Йожефом Сабо, колишнім керманичем національної команди.

— Як саме клуби мають допомагати збірній?

— Тренер клубу має налаштувати кожного гравця на самовіддачу перед поїздкою у табір збірної. На жаль, дотепер ми бачили цілком протилежне. Іде футболіст у збірну, а тренер його застерігає: "'Дивись, грай обережно, щоб, бува, не травмуватися". І як після таких слів футболіст може викладатися на всі сто за Україну?! А чимало гравців шукають привід, аби відмовитися від участі в черговому зборі. То травму вигадають, то виправдовуються сімейними проблемами — тільки щоб не їхати у збірну.

— Чи вірите ви в те, що після зустрічі з головним тренером збірної керманичі наших клубів змінять ставлення до національної дружини?

— Так, вірю. Якщо боси клубів побачать активність Михайла Фоменка, то вони перестануть бути байдужими до "синьо-жовтої" команди. По суті, новий тренер має знайти спільну мову лише з президентами "Динамо", "Шахтаря" та "Дніпра", адже саме ці команди делегують найбільше виконавців. Можна також домовитися і з "Металістом" та іншими клубами, але вони не мають багато збірників. Михайло Фоменко повинен усю зиму оббивати пороги клубів, які тренуватимуться за кордоном. Я певен, що клуби пустять наставника збірної до свого табору.

— Нині й справді не всі наші футболісти горять бажанням грати за збірну. Це проблема лише України чи всього світового футболу?

— У Європі, Південній Америці ситуація значно краща. Зіркові футболісти відкладають усі приватні справи, іноді добами добираються в далекі краї лише для того, щоб одягнути футболку рідної збірної. І в наших гравців також було таке бажання. Воно, на жаль, зникло після того, як пішов Блохін, а збірна довго не мала тренера. Тому тепер Михайло Фоменко проситиме президентів вплинути на своїх футболістів.
Чи домовиться він із клубами — побачимо уже на початку лютого. Як відомо, 6 лютого збірна проводить товариський матч з командою Норвегії. Усі гравці мають прибути в табір четвертого числа. Раніше клуби не відпускають: "Шахтар" посилається на підготовку до матчу з "Боруссією", "Динамо" та "Дніпро" виправдовуються Лігою Європи... А що тренер може зробити за два дні? Тому Фоменко просить відпустити гравців 2 лютого. І якщо так станеться, це означатиме, що він із клубами знайшов спільну мову.

Источник: galsports.com
Популярные новости