Станіслав Кочубинський: "Переманювання дітей до більших клубів це проблема, але..."

1761 10.10 2013   11:51
Фото - fckarpaty.lviv.ua

Станіслав Кочубинський – людина у футболі відома. Ще донедавна він очолював комітет дитячо-юнацького футболу ФФУ. Вже місяць екс-гравець «Динамо» та «Карпат» є директором департаменту футболу «зелено-білих». Детальніше про проблеми, що оточують дітей в футболі, Станіслав Олександрович розповів на традиційній веб-конференції.

«2 вересня був підписаний наказ про створення департаменту футболу, що його я очолив. Трохи більше як півтора місяця тому, я спілкувався з почесним президентом «Карпат» Петром Димінським, відповідно, прийняв запрошення очолити департамент і зайнятися дитячо-юнацьким футболом. Я багато слідкую за різними академіями, очолював комітет дитячо-юнацького футболу ФФУ. Скажу чесно, Анатолій Коньков не хотів мене відпускати, але я все ж прийняв запрошення «Карпат» – розпочав розмову Станіслав Кочубинський.

«Проблеми дитячого футболу? Ще в 1985 році вийшла брошура відомого голландського тренера Рінуса Міхелса, де він вказав найбільшу проблему – зникнення дворового футболу. Колись до шкіл приходили в 12 років, а до цього дітей виховував двір. Ніякі тренування та методики в повній мірі не можуть виконати функцію, яку виконував дворовий футбол».

«Щодо матеріального заохочення дитячих команд, які перемогли на турнірах, то моя думка така. Фінансові доплати не завжди йдуть на користь. Найкращим стимулом, як на мене, буде новий, кращий, серйозніший турнір в Україні чи за кордоном. А щодо стипендій, які отримують деякі учні чи академіки, то тут інша ситуація. Я пригадую себе, коли в 17 років отримав перші гроші в «Динамо» – 60 рублів. Я приніс їх мамі. Розумів, що це гроші не для того, щоб їх витратити, а для допомоги родині. Є думка, що стимулювання окремих гравців може вплинути на мікроклімат в команді. Але з іншого боку, це можна сприймати як психологічну мотивацію для тих, хто поки не дотягує до підписання договору чи контракту з клубом. Він має йти до цього. Стимул повинен бути в розумних межах».

«Дитячий психолог... У нас нема психологів. І це проблема. Наприклад, у багатьох іноземних командах є і психологи, і науково-методична група. Ми багатьом речам не придаємо значення, а психолог виконує важливу функцію в розвитку гравця. В кінці жовтня до нас, на зустріч з тренерами, приїде наставник юнацької збірної України Олександр Головко, якого я запросив. Власне, він приїде з психологом, з яким працює вже 5 років. За його словами, психолог дає йому влучні поради по кожному гравцю, щодо кращої психологічної готовності».

«Переманювання дітей до більших клубів це проблема, але це, насамперед, наша проблема. Ми не повинні з нею боротися. Нам треба налаштовуватися не на боротьбу, а на покращення своїх умов, матеріально-технічної бази. Мені прикро чути, що багато вихованців західного футболу від нас поїхали. Це питання до нас. Десь ми недопрацьовували. Так, зараз відкрили поля, створили умови, але раніше цього не було. І все ж хотів би звернутися до батьків. Не поспішайте перевозити дитину і віддаляти її від себе. Академії деяких клубів називають «м’ясорубка». Так є, це правда. Тому не поспішайте. Дайте дитині, насамперед, виховання. Зрозумійте, що не всі стануть футболістами. Запрошення в U-14 ще не говорить про те, що ваша дитина буде гравцем».

«З якого віку віддавати на футбол? Знову ж таки, не поспішайте. Спершу, подивіться на здоров’я своєї дитини. Якомога більше дайте їй можливість займатися різними видами спорту: гімнастикою, плаванням. Це обов’язково допоможе дитині в майбутньому».

Популярные новости