Валерій Яремченко: "Збірна України не потрапить на чемпіонат світу"

1674 09.03 2013   15:20
Фото - shahta.org

Валерій Яремченко розповів про перспективи збірної України.

– Ви, як людина, яка часто працювала паралельно з Михайлом Фоменком у чемпіонаті України, що можете сказати про цього спеціаліста?

– Принциповий наставник. Я б не сказав, що жорсткий тренер, але вимогливий у плані колективної дисципліни на полі. Можна назвати його тренером «загартування» Лобановського. На теперішній момент, напевно, і не знайти інших кандидатур, а він гідний того, щоб працювати з національною збірною.

– Але це ж Фоменко мусив знайти тренера, а фактично використав свою посаду у ФФУ у власних цілях.

– Не треба робити різні здогадки. Я хочу у вас запитати: у збірної України проблема з наставником чи футболістами?

– Зараз, гадаю, більше з гравцями.

– Ось і я так вважаю. Гравці збірної можуть ображатися на мене, але ці виконавці не здобудуть путівку на чемпіонат світу. За всієї моєї поваги до них. А Фоменко – нормальний тренер, який має високу кваліфікацію. Треба думати про гравців. Можна іноземців натуралізовувати. Бо якщо не будуть виступати футболісти рівня Коноплянки і Ракицького, то можна поставити будь-якого іноземного тренера і нічого не вдасться. Бо потенціал відсутній, і немає його звідки взяти. Федерації треба працювати на перспективу. Я не маю нічого проти іноземців, але треба звернути увагу на українських виконавців. Чомусь усі кажуть про тренера. А що він може зробити? Він ж не Хотабич.

– Але головний тренер багато на що впливає.

– Ви впевнені?

– Безумовно. Бо при одному наставнику ті ж самі гравці можуть виступати краще, ніж при іншому. Хіба при здоровому Блохіну команда зіграла б так бездарно, як у матчі з Молдовою та Чорногорією?

– Так склалося тоді. Хіба можна було змінити ситуацію і зробити так, щоб Блохін не захворів? Раніше вболівальники збиралися у великих містах і цілий день стояли, і не горілку пили, а розмовляли про футбол. Ось вони казали, що от якби поставили того, а не іншого гравця, то результат був би іншим…

– Але з Англією команда виглядала ж пристойно.

– Коли ми грали з англійцями, то господарі могли забити десять голів. Але їм просто цього не вдалося зробити. Я знаю, що в будь-якій країні, тій ж Англії, б’ються за своїх гравців. Тобто б’ються за націю. А ми не боремося за українських футболістів. Для цього необхідно зробити багато. Крім того, у будь-якої команди є спад. Раніше колектив тримався на тому ж Шевченку чи Тимощуку. Анатолій хоч іще продовжує виступи, але не має ігрової практики в «Баварії». А хто їх замінить? Подивився я на склад теперішньої команди з Норвегією. І чесно скажу, що надії на те, що вона вийде на чемпіонат світу немає. Я не боюся цього казати. Так що Фоменко з будь-якого боку не винен. Можна поставити хоч Моурінью і платити йому 20 мільйонів доларів щодня, але він не потрапить з цими гравцями на чемпіонат світу.

теги: Украина
Источник: Віктор ДЕРПАК, газета «СПОРТИВКА»
Популярные новости