Едуард Цихмейструк: "Нічого спільного між бідами динамівців і спартаківців немає"

1367 05.07 2013   16:41
Фото - sport-xl.net

Оцінку "Об’єднаному турніру" дав досвідчений півзахисник, який у складі московського "Спартака" встиг стати чемпіоном Росії.

- Думаю, кожний переслідує свої цілі, - відзначає Едуард Цихмейструк. - "Шахтар", "Динамо", "Спартак" і "Зеніт" розглядають турнір передусім як підготовку до чемпіонатів. У контрольних матчах із сильними суперниками краще віднайти слабкі сторони, відтак згодом виправити помилки. Такий турнір - гарний плацдарм для експериментів, можна випустити й новачків, і молодь, і тих, хто не завжди потрапляє до складу в календарних іграх, подивитися на них, так би мовити, в бойових умовах. Вочевидь, організатори думали й про майбутнє. Мабуть, ніхто не буде проти, якщо турнір стане традиційним.

- Як колишній гравець "Спартака", чи бачите перспективи в об’єднанні чемпіонатів України і Росії?

- По-перше, я вже давно грав у складі москвичів, і з того часу багато чого змінилось. По-друге, якщо фінансово це - привабливий проект, то важко уявити, як технічно можна об’єднати чемпіонати двох незалежних країн.

- "Динамо" в двох матчах набрало максимум очок, у активі "Шахтаря" - перемога та нічия. Це означає, що українські клуби просто сильніші на даному етапі?

- Наскільки мені відомо, "Спартак" і "Зеніт" тільки недавно почали підготовку, тож проводять свої перші спаринги. Тоді як "Динамо" та "Шахтар" раніше включилися в роботу й наразі перебувають у кращому тонусі. Звідси й різний рівень готовності. Хоча від настрою теж багато чого залежить.

- Тренер "Спартака" Андрій Тихонов сказав, що команда грає без мотивації. Лукавить?

- Важко сказати. Але, на мій погляд, вивіска "Спартак" - "Динамо" чи "Спартак" - "Шахтар" - уже є стимулом для футболістів. Не знаю, як нинішнє покоління спартаківців, але власне для мене зустріч із такими сильними суперниками завжди була серйозною мотивацією. Поп­ри те, чи це матч на зборах, чи офіційний. Думаю, таке ж ставлення було й у самого Тихонова.

- Бачите якісь спільні проб­леми в колишніх грандів пострадянського футболу "Спартака" та "Динамо", які зараз перебувають не на провідних ролях?

- На мій погляд, нічого спільного між бідами динамівців і спартаківців немає. Просто обидва клуби зараз переживають не найкращі часи. Але в "Динамо" та "Спартака" славні традиції та вироблений роками дух переможців. До того ж, клуби останнім часом підкріплюють своє прагнення змінити ситуацію, активно працюючи на трансферному ринку. На мій погляд, у майбутньому клуби тільки збільшуватимуть оберти. Без падінь не буває злетів.

- На поєдинку "Динамо" - "Зеніт" на НСК "Олімпійський" зібралося майже 30 тисяч уболівальників. Люди просто скучили за футболом?

- Нагода побачити таку подію випадає не кожного дня. Це - чудово. Значить, організатори вчинили правильно, зробивши цей турнір. Люди показали, що їм цікаві такі двобої, навіть якщо вони мають товариський статус.

- Тим часом ультрас "Динамо" вивісили банер: "Нам "Газпрому" всі газопроводи не замінять нашої свободи". Це схоже на політику?

- Згоден із вами. На темі об’єднаного чемпіонату багато спекуляцій. Переконаний, справжній уболівальник завжди підтримує свою команду, а всілякі гасла придумують зацікавлені в цьому люди.

- Однією з найпомітніших фігур турніру став бразильський новачок "Шахтаря" Велінгтон Нем. Яке він на вас справив враження?

- Справді, бразилець запам’я­тався своєю активністю та націленістю на ворота. Видно, що в нього високий потенціал. Але ще рано робити якісь висновки. Повинен пройти час, аби футболіст адаптувався в колективі, краще познайомився з партнерами - на полі й за його межами, зрозумів вимоги тренерського штабу. Усі підкріплення "гірників" у першу чергу розраховані на Лігу чемпіонів. Цей турнір дасть вичерпну відповідь, чого вартий Велінгтон Нем та інші новачки команди.

- Наостанок: якщо перенести "Шахтар" і "Динамо" в чемпіонат Росії, вони були би на передових ролях чи стали б одними з багатьох претендентів на чільні місця?

- Важко гадати. Можу точно сказати, що "Шахтар" і "Динамо" - амбітні колективи, тож як вони виступили би, змагаючись із російськими топ-клубами, могла би показати лише практика.

Популярные новости