Чи допоможе Петраков молодіжній збірній Україні?

646 06.06 2022   15:26
Getty Images

Відомий вітчизняний журналіст Ігор Циганик у своєму Twitter озвучив цікаву ідею: підсилити молодіжну збірну виконавцями, які наразі перебувають у розташуванні національної команди.

Апріорі саме перша збірна країни залучає до своїх лав найсильніших виконавців, але наразі склалася ситуація при якій допомога не завадить молодіжній збірній, адже на кону – потрапляння на ЧЄ-2023.

Читайте также: Ігор Циганик закликав підсилити "молодіжку" гравцями національної збірної. На кону - Євро-2023

Чемпіонат Європи vs Ліга націй

У відборі до континентальної першості українській молодіжці на груповій стадії залишилось провести два поєдинки – проти Франції та Вірменії. "Синьо-жовті" гарантували собі мінімум друге місце, яке дозволяє продовжити боротьбу у плей-офф. Але як показав нещодавній досвід національної команди, це великий ризик.

Щоб потрапити на ЧЄ напряму у підопічних Руслана Ротаня є два варіанти: посісти перше місце в групі (обіграти Францію та розраховувати на те що суперник сьогодні втратить очки у грі з Вірменією). Або стати кращою другою командою серед всіх груп відбору. Обов’язковою умовою в обох випадках - є перемога над Францією.

Найближчі матчі збірної України

08.07.2022. Ірландія - Україна (Ліга націй)

Найближчі матчі збірної України U21

09.07.2022. Україна - Франція (відбір до ЧЄ-2023)

12.07.2022. Вірменія - Україна (відбір до ЧЄ-2023)

Турнірне положення в групі Н відбору до ЧЄ-2023

Команда

И

В

Н

П

М

О

1. Франція

8

7

1

0

24—1

22

2. Україна

8

6

1

1

15—8

19

3. Сербія

9

3

2

4

9—10

11

4. Фарерські о-ви

9

2

3

4

5—11

9

5. Північна Македонія

10

2

3

5

8—15

9

6. Вірменія

8

1

0

7

6—22

3

З регламенту: Участь у фінальній частині турніру візьмуть 16 команд. Румунія та Грузія, як господарі. 9 переможців груп та 1 найсильніший володар другого місця за результатами матчів з першою, третьою, четвертою та п'ятою командами своєї групи вийдуть у фінальну стадію безпосередньо. Інші володарі других місць у вересні 2022 року розіграють ще чотири путівки у стикових матчах.

Що стосується національної команді України, то, на жаль, головне завдання вирішити не вдалося – на ЧС-2022 їде Уельс. Проте футбольне життя триває і вже у середу, 8 червня, на підопічних Петракова чекає старт у Лізі націй – виїзний поєдинок проти Ірландії.

Підсилення для молодіжної збірної

Два останні поєдинки наша молодіжка провела на одному диханні, здобувши яскраві результативні перемоги над Фарерськими островами та Північною Македонією – двічі по 4:0. Проте цей результат не повинен вводити в оману щодо кадрової ситуації. Особлива головна біль тренерів – це центр захисту, де, по різним причинам, вибула ціла група футболістів.

В розташуванні команди Олександра Петракова знаходяться відразу чотири гравці, які можуть підсилити молодіжку. Це вінгер Михайло Мудрик, форвард Данило Сікан та центрбеки Олександр Сирота і Ілля Забарний.

Мудрик ще донедавна був лідером "молодіжки": вів за собою партнерів, роздавав гольові передачі та забивав сам. Проте втрату Михайла в збірній U21 зуміли вирішити. В двох останніх матчах на його позиції вдало діяв одноклубник по "Шахтарю" Георгій Судаков. Також слід враховувати, що Мудрик вже встиг зарекомендувати себе в національній команді, він двічі виходив на заміну в матчах плей-офф, а тому існує висока ймовірність, що Петраков задіє його с перших хвилин в поєдинку Лігі націй проти Ірландії.

А ось Данило Сікан навіть не потравляв в заявку національної команди в матчах плей-офф. Збірна Петракова діє з одним центрфорвардом: це Роман Яремчук, або Артем Довбик. Сікан поки перебуває в ролі третього зайвого – при здорових конкурентах шансів на ігровий час у хлопця відверто мало. Саме відрядження Сікана в молодіжку виглядає найбільш безболісним, проте в атаці у молодіжці і без Данила поки порядок. Тріо Судаков – Супряга - В’юнник продемонстрували непогану взаємодію, а головне – діяли результативно. Проте справжнім героєм став Владислав Ванат, який, вийшовши на заміну у матчі з Північною Македонією, віддав дві гольові передачі та оформив дубль. Така ефективність – суттєвий аргумент на потрапляння в основу.

Пусто та густо

Найкритичнішою ж у кадровому плані для U21 виглядає ситуація в обороні, де із-за пошкоджень вилетіли Арсеній Батагов,  Олександр Драмбаєв та Дмитро Капінус. Вже під час матчу з Фарерами  травмувався Роман Дідик, якого підміняє 19-річний Антон Боль…

Кадровий голод обумовлений не лише травмами. По-перше, наразі збірна України U19 Володимира Єзерського веде боротьбу за вихід із групи на молодіжному Євро у Словаччині, тому висмикувати звідти центрбеків – не кращий варіант. Другий момент – відсутність ігрової практики у решти кандидатів, адже через війну футбольні змагання в Україні не проводяться. Щоб підтягнути форму, треба час, якого немає.

Тож саме Сирота та Забарний могли стати найбільш дієвим підсиленням у грі з Францією. На відміну від Іллі, Олександр у Петракова не є гравцем основної обойми і вже був задіяний Ротанем у відборі до молодіжного Євро. Навіть відзначився забитим голом. До того ж у разі відрядження у молодіжку Сироти, у розпорядженні тренерського штабу залишаться ще чотири центрбеки: Матвієнко, Забарний, Попов, Качараба та Бондар. За потреби, в центрі може зіграти і Миколенко. Для гри із Ірландією, на мій погляд, цього більш ніж достатньо.

В очікуванні соломонового рішення

Незважаючи на різну географію перебування національної і молодіжної команд, трансфер футболістів у разі позитивного рішення тренерського штабу Петракова вирішується доволі оперативно. Адже у Стамбул, де передуває молодіжка, можна швидко добратися із будь якої точки Європи.

Сподіваюсь, що наші тренери, зваживши всі за та проти, приймуть мудре соломонове рішення, від якого виграє вітчизняний футбол.

 

Читайте также: Латвія заборонила всі телеканали рф до закінчення війни і повернення Криму Україні

 

Популярные новости