Василь Рац: "Характер – це найбільша біда збірної України"

2510 03.09 2016   08:48
Фото - FootBoom.com.

Про ситуацію у збірній своїми думками поділився відомий у минулому футболіст Василь Рац.

- Василь Карлович, Шевченко запросив у розташування збірної більше 30 футболістів. Чи не забагато для одного матчу?

- Андрій Шевченко разом зі своїми помічниками не знає багатьох футболістів, хоче познайомитися із командою. Для початку роботи у збірній це нормально. Надалі, думаю, Шевченко запрошуватиме менше гравців. Новому штабу збірної потрібно дати час для ознайомлення.

- Але це ж мінус цього тренерського штабу - незнання футболістів?

- Безперечно…

- Що скажете про таких вікових футболістів у збірній, як Шевчук та Ротань?

- Мені здається, на них навряд чи будуть розраховувати. Зараз потрібно заново створювати команду. На жаль, це в Німеччині можна один склад прибрати, а інший поставити. В Україні не так багато хороших футболістів. Це потрібно враховувати і не усіх відразу досвідчених футболістів прибирати з команди. Залишити кількох і паралельно переглядати інших. І через півроку маловідомий гравець може стати гравцем основи збірної.

Читайте также: Василь Кардаш: "Я б не назвав Ісландію фаворитом у протистоянні з Україною"

- Неоднозначно в Україні ставляться до ініціативи Федерації натуралізувати легіонерів…

- Я теж не в захопленні від цієї ідеї. Зараз у багатьох збірних є натуралізовані виконавці. Україна – велика країна і здатна виховувати своїх футболістів. Традиції у нас є. У футбольних клубах Прем’єр-ліги створюють умови для підготовки своїх кадрів, кожного року випускають чимало футболістів. Хотілося, щоби там шукали ресурс. Якби іноземці, які живуть в Україні, хотіли прийняти українське громадянство і після цього заслуговували на місце у збірній, то це одна справа. Але інша, коли футболіста вмовляють прийняти громадянство і обіцяють виступи в національній команді.

- Погоджуєтеся, що хорошого легіонера тільки гроші можуть спокусити на зміну громадянства?

- У збірну Бразилії не просто потрапити, для цього замало бути просто хорошим гравцем. Там надзвичайно велика конкуренція. І дехто із футболістів хотів би пограти у турнірах національних збірних, але у себе на батьківщині не має шансів туди пробитися. Для них є альтернатива – прийняти громадянство іншої країни і виступати за неї.

- Василь Карлович, що потрібно зробити, щоби у наших футболістів був такий характер, як в ісландців?

- О-о-о, дуже важке питання. Для цього потрібен менталітет, свідомість. Футболісти повинні усвідомити, що на футбольному полі вони представляють свою країну, на футболках національні кольори. Виховати це важко, патріотизм повинен бути в крові. Ще в дитинстві можна привити це почуття. Ось так роблять в Ісландії. У складі збірної СРСР двічі зустрічався із ісландцями. Вони були любителями, футболом займалися після роботи. Але в обох матчах ми нічого з ними не змогли зробити, зіграли внічию. На Євро-2016 ісландці знову показали свій характер. Так само і команди Північної Ірландії, Хорватії, збірна Албанії регулярно показує характер. А у нас такого немає. Характер – це найбільша біда збірної України. Якби українці грали б з такою ж самовіддачею, як ісландці, усе було б гаразд. І уболівальник би не критикував футболістів за невдачі. Головне ж характер, а результат прийде.

Читайте также: Денис Бойко: "С Исландией придется показать максимум из того, на что мы способны"

- Ваш прогноз на матч Україна – Ісландія?

- Буде дуже складно. Вони і раніше, коли були аматорами, гарно грали. А зараз багато їхніх гравців виступає у Європі, вони ще сильніші. А у нас ще будуть порожні трибуни… Сподіваюся, що навіть при поганій грі у нас буде мінімальна перемога.

Источник: Вголос
Популярные новости