Олег Блохін: "Чвертьфінал на той момент був максимумом для збірної України"

1581 11.06 2014   08:00

Кореспондент Російської служби Бі-бі-сі Рафаель Сааков розпитав у рекордсмена збірної Радянського Союзу по кількості зіграних матчів та голів Олега Блохіна про його досвід участі у чемпіонатах світу з футболу.

Один з лідерів зіркового київського "Динамо" Олег Блохін брав участь у двох чемпіонатах планети як гравець, і ще в одному – як тренер, коли дійшов зі збірною України до чвертьфіналу ЧС-2006. Тоді у Німеччині його команда поступилася лише майбутнім чемпіонам світу - італійцям.

Всі рекорди – це довгий життєвий шлях, тому складно порівнювати їх з участю в чемпіонатах світу.

Не було б у мене такого довгого футбольного шляху – напевно, не було б двох першостей світу і двох Олімпіад, стільки ігор не зіграв би і стільки голів би не забив. Це все – в цілому, розділяти не можна.

Чемпіонат світу – це дуже хороший форум, престижне змагання.

По-перше, ми відстоювали престиж країни, грали з найкращими командами, які приїжджали на чемпіонати світу.

А друге - приємно було заявити про себе у складі збірної, показати, на що ми здатні.

Коли я поїхав на свій перший чемпіонат в 1982 році, мені вже було майже 30 років, тому я був зрілим гравцем, і виклик до збірної, мабуть, був заслуженим. Хоча хвилювання, звичайно, було.

До цього збірні СРСР протягом дванадцяти років не потрапляли на чемпіонат світу, тож мета була - добре пройти підготовку до турніру і зіграти якомога краще.

Атмосфера на нашому першому матчі з Бразилією була, звичайно, колосальною. Бразильці були фаворитами у цій грі, багато з них вже грали в Європі. Запам'яталося жахливе суддівство. По-моєму, іспанець нас засудив. Не можу сказати, що бразильці в чомусь нас перевершували, гра була рівною, але суддя не призначив два пенальті у їхні ворота. Хоч і програли [1:2], виглядали в тій грі гідно.

У наступних матчах з Новою Зеландією [3:0], про яку ми взагалі нічого не знали, і Шотландією було простіше. З шотландцями нас влаштовувала нічия, ми досягли потрібного результату [2:2] і вийшли до наступного раунду.

У другому раунді на нас чекали матчі на "Камп Ноу" у Барселоні. Після перемоги над бельгійцями в грі з Польщею, напевно, була вже психологічна і фізична втома [матч закінчився внічию 0:0]. На другий тайм нас не вистачило просто. У підсумку поляки пройшли далі, тому що ми обіграли бельгійців 1:0, а вони - 3:0. З іншого боку, у поляків тоді була хороша команда.

В Іспанії я був багато разів, але під час чемпіонату світу, крім стадіонів і готелів, ми нічого там не бачили.

Мексиканське середгір’я

Перша відмінність наступного чемпіонату світу в Мексиці - різниця в часі, шість годин.

По-друге, ми грали в Ірапуато, на висоті під 2000 метрів над рівнем моря, тобто в середгір'ї.

Важко було, перший час було відчуття, що кисню не вистачає, поки не адаптувалися. І спека стояла, а грали ми о 12 годин дня. Вночі був дощ, вранці палило сонце, а на стадіоні поклали новий газон, і звідти тягнуло цю вологу. Було дуже незвично.

У цілому умови на турнірі були нормальні, але ми брали свого кухаря, тому що, коли ми приїхали до Мексики ще перед чемпіонатом світу, кухня, звичайно, не відповідала. Все було перчене, гостре - національна мексиканська кухня.

Груповий турнір на тому чемпіонаті ми пройшли спокійно. Перша гра зі збірною Угорщини вийшла феєричною [перемога 6:0], а далі - канадці не представляли жодної складності [2:0 і гол на рахунку Блохіна]. З французами просто показати себе було цікаво, тому що було зрозуміло, що ми виходили з групи [1:1].

Ми виступали вдало, і, якби не чергові суддівські ляпи в матчі 1/8 фіналу з Бельгією, ми повинні були перемагати. Вирішальна гра, а нам два м'ячі з офсайду забили, тому ми не пройшли до наступного кола [поразка з рахунком 3:4].

Тренерське досягнення

Для гравця чемпіонат світу – одне, а для тренера - зовсім інше.

Певною мірою досвід участі допомагав, я вже знав, яка обстановка буде, який ажіотаж, що відбуватиметься, і намагався донести це до гравців. Хоча це все одно треба відчути.

Найскладнішим було струснути команду після поразки з рахунком 0:4 від Іспанії, яких я вважав фаворитами на тому чемпіонаті світу.

Думаю, чвертьфінал того турніру на той момент був максимумом для збірної України, тому що ми відчували колосальні проблеми зі складом - і через картки, і через травми, і через вибір гравців.

Хлопці були щасливі, що дійшли до "вісімки", але апетит, як кажуть, приходить під час їжі. Матч з італійцями запам'ятався, було дві штанги, там Буффон творив чудеса.

При 0:1 ми могли зрівняти рахунок, і тоді все могло повернутися в інший бік [в підсумку Україна програла з рахунком 0:3]. У будь-якому разі, потрапляння до числа найкращих збірних на своєму першому чемпіонаті світу - колосальний успіх, я вважаю.

Источник: ВВС
Популярные новости