Олег Саленко: "Валерій Лобановський теж не відразу створив команду"

1724 25.05 2013   12:17
Фото - mfc.mk.ua

Найбільше футбольні вболівальники й експерти обговорюють історичне досягнення харківського «Металіста». Підопічні Мирона Маркевича вперше у своїй історії посіли друге місце. А київське «Динамо» також уперше фінішувало третім. Про успіх «Металіста» та невдачу «Динамо» розповів відомий в минулому футболіст Олег Саленко.

— Олеже, можна сказати, що «доба величі» київського «Динамо» вже в минулому?

— До цього йшло вже давно. Значно раніше потрібно було робити кардинальні зміни. Проб­леми було помітно в «Динамо» ще за Юрія Сьоміна. Незрозумілі придбання, іноземці, які не здатні підсилити команду… Це все накопичилося, і тепер «Динамо» вже не в Лізі чемпіонів. Нині керівництво клубу повинне добре проаналізувати ситуацію та зробити правильні висновки. Якщо є довіра до Олега Блохіна, йому потрібно дати карт-бланш.

— Тобто найбільша проблема «Динамо» останніх років — погана робота селекційної служби, яка знаходила неперспективних футболістів?

— Проблем багато. Були ж, здавалося, нормальні придбання. Але минав час, і ці футболісти переставали грати. І тут одразу постає питання: чому так сталося? Можливо, тренер не зміг знайти потрібні слова та розкрити гравця, чи той сам не захотів цього? Не знаю. Але вважаю, що команду потрібно формувати навколо доморощених виконавців і до цього кістяка додавати хороших іноземців.

— Багато потрібно новобранців?

— Думаю, одного-двох буде достатньо. Але це повинні бути придбання не на перс­пективу, а такі, які відразу підсилять команду. Зрозуміло, що на таких гравців потрібно витратити чималі кошти. Але якщо вибір буде зроблено правильно, ці гроші повернуться.

— Один-два новобранці — і «Динамо» зможе повернутися в Лігу чемпіонів?

— Спершу потрібно сформувати кістяк зі своїх футболістів. Треба налагодити відбір м’яча, комбінаційну гру, контроль над серединою поля та швидкісні атаки. А вже потім до кістяка додавати незначну кількість новобранців.

— Олег Блохін має футболістів, з яких мож­на сформувати кістяк?

— Думаю, матеріал є. Скажімо, флангові гравці — Гусєв та Ярмоленко, в центрі є хороші виконавці. Але для того, щоб сформувати кістяк, потрібно час. Згадайте, Валерій Лобановський теж не відразу створив команду, та сама історія і в Мірчі Луческу чи Мирона Маркевича. Команда — це не прос­то набір футболістів. Добре, що на розвиток є час. Найближчі півроку можна використати для цього. «Динамо» ж гратиме в Лізі Європи, для грандів цей турнір не є важливим, тому вони виставляють другі склади. Це дуже добре для «динамівців», які зможуть у таких матчах награвати кістяк. Свого часу чимало команд так робило.

— Що можете сказати про успіх «Металіста»?

— Харків’яни йшли до цього успіху поступово. Спершу Мирон Маркевич набрав команду, «награв» її, а потім робив лише «крапкові» придбання — купував одного-двох футболістів, які підходять під стиль його гравців. «Металіст» ішов власною дорогою і домігся свого. Усім же відомо, що хороші команди відразу створити неможливо. Щоб досягти успіху, потрібно мати всі необхідні передумови: фінансування, інфраструктуру, хороших селекціонерів, тямущого тренера, якому довіряє керівництво. У «Металіста» все це є, тому хар­ків’яни й опинилися в Лізі чемпіонів.

— А чого чекати від них у цьому європейському турнірі?

— Спершу потрібно дізнатися результати жеребкування. Думаю, вихід «Металіста» в груповий етап першості буде успіхом. Але все залежатиме від того, хто стане його суперником.

Популярные новости