"Рух": гра вдовгу чи "золота клітка"?

492 01.04 2024   11:50
"Рух"

"Віталієм Романом цікавляться клуби Бундесліги, Чемпіоншипу, Бельгії та Нідерландів". Такі новини для останнього часу чомусь не виклакають подиву, а ще два-три роки тому сприймалися б як справжня сенсація. 

"Рух" довго шукав самого себе в українському футболі. Власник клубу Григорій Козловський, відомий своїми гучними заявами і не завжди, можливо, логічними діями, витрачав чималі гроші, не маючи ані потрібного результату, ані яскравої гри, ані прибутку від трансферів. Селекційна політика певний час нагадувала пригоди маленького човника, як постійно штормить: від залучення зірок на кшталт Алієва та Шацьких до запрошення маловідомих легіонерів. Постійний пошук, пошук, пошук...

Аж поки у Львові нарешті не зрозуміли: чом би не піти шляхом, скажімо, європейських клубів, зосереджених на вирощуванні та продажу своїх власних талантів? Прикладів, на щастя, вистачає. "Аякс", "Ліон", "Бенфіка"... 

Ці клуби успішні не лише на міжнародній арені, чималий прибуток мають від вдалої роботи на трансферному ринку. Якщо до конкретних цифр, то будь ласка: за оцінками експертів, та ж сама португальська "Бенфіка" за останні 10 років продала гравців на 516 мільйонів євро. Космічна цифра! Усі українські клуби разом й близько не мають таких статків. Причини відомі: від посереднього рівня чемпіонату до неправильної трансферної політики. 

Історія знає чимало прикладів, коли до того чи іншого вітчизняного клубу звертались з пропозицією продати гравця. Частіше їхні власники виставляли такі цінники, що подальші перемовини, як правило, закінчувались на цій же стадії. Згадаймо, бодай, скільки пропозицій свого часу надходило до київського "Динамо" по тому чи іншому виконавцю? Більшість з них були відхилені Ігорем Суркісом. Не влаштовували запропоновані умови. Приходив деякий час і такі гравці, бувало, йшли вільними агентами...

"Рух" наразі побудував гарну модель клубу. Є Академія, команда U-19, "Рух-2" і головна, що виступає в Прем'єр-лізі. Тобто створені всі умови для максимально плідної праці, зорієнтованої на вихованні та продажу власних випускників. Але чи вдасться поставити на конвеєр цей процес? Чи спрацює ця модель? Чи буде максимальний ефект від такої стратегії?

Питань, як завше, більше, ніж відповідей. 

Григорій Козловський, кажуть, сильно загорівся, коли отримав непогані кошти від трансферу молодого Миколу Кухаревича в "Труа". Згідно з даними Transfermarkt, французи заплатили львівському клубу 300 тисяч євро. Але апетит, як відомо, приходить під час їжі. Власника "Руху" вже не цікавлять подібні суми. За своїх діамантів у Львові бажають отримати мільйони. Писали про інтерес українських грандів до Іллі Квасниці, Богдана Слюбика та Марко Сапуги, до Віталія Романа - з боку європейських клубів, проте офіційно "Рух" їх не підтверджував. Утім, як і не спростовував. 

- Думаю, що ними цікавляться, але наразі немає офіційних пропозицій, - казав в численних інтерв'ю головний тренер "Руху" Віталій Пономарьов

Фахівець вважає, що цим виконавцям ще зарано переїжджати до Європи, бо треба бути підготовленими, необхідно покращувати свої якості, щоб потім на рівних конкурувати з іншими гравцями. 

Однак у такої філософії є й зворотній бік медалі. Час іде, контракти гравців спливають (як у того ж Романа наприкінці цього року!) і врешті гонитву за фінансовими показниками львівський клуб може програти. 

Трансферна вартість діамантів "Руху"

#ГравецьДата народження (вік)Вартість (євро)*
1п. Ілля КВАСНИЦЯ20.03.2003 (21)1.800.000
2п. Марко САПУГА29.05.2003 (20)800.000
3з. Віталій РОМАН14.04.2003 (20)700.000
4з. Богдан СЛЮБИК11.02.2004 (20)700.000

* за даними Transfermarkt. 

У бізнесі є такий чудовий вислів: вчасно придбати - вчасно продати. Тобто треба тонко відчувати цю грань. Це як на біржі, де ти або успішний торговець, або банкрот. Є пропозиція по тому чи іншому гравцеві - будь ласка, розглядайте. Не тримайте його в умовній "золотій клітці", дайте йому можливість розвиватися, зростати, відчути смак футболу іншої якості. Врешті робіть і собі ім'я в Європі. Чим більше трансферів - тим краще для нашого чемпіонату, для нашого ринку. 

- Як на мене, Слюбик і Пастух уже готові гравці. Можна продавати. Якщо, звісно, по ним є пропозиції, - вважає відомий тренер Юрій Вірт

Утім, у "Русі" не поспішають з трансферами. Тримають паузу. Грають вдовгу, так би мовити. Чекають, вочевидь, коли цінник зросте до рівня, який їм буде цікавий. Проте треба й враховувати ризики, від яких, звісно, жоден клуб не застрахований. Травми, відсутність прогресу, невдалі виступи і врешті - закінчення контракту. 

І одного дня може статися так, що "золота клітина" "Руху" розкриється й звідти вільними птахами вилетять усі діаманти, до яких занадто трепетно ставляться у Львові.

Читайте также: Виталием Романом интересуются клубы Бундеслиги, Чемпионшипа, Бельгии и Нидерландов

Популярные новости