Легіонерська ярмарка УПЛ-2024 - зимові придбання і втрати (Оновлюється)

1175 28.01 2024   14:44
Офіційний сайт "ЛНЗ" (Черкаси)

Зимова пауза продовжується. Всі клуби УПЛ активно готуються до другої частини сезону 2023-2024. Триває й трансферна кампанія. Окрім українських гравців, вітчизняні елітні команди посилюють свої ряди й легіонерами. В часи війни з російськими окупантами, в непрості часи для українського футболу факт підписання клубами УПЛ іноземних футболістів - особливо приємний. Безумовно, такий стан речей надихає вболівальників. Звісно, кількість і рівень легіонерів-новачків зими-2024 поступається попереднім рокам, і все ж... В цьому матеріалі ми спробували систематизувати "легіонерський рух" в УПЛ і потім - оперативно оновлювати інформацію.

"ЛНЗ" запалює!

Не встигли ми вчора, 27 січня, зробити цю добірку, як 28 січня в черговий раз під час поточної зимової паузи здивував "ЛНЗ", який підписав першого в історії бразильця, з дуже промовистими прізвищем та ім'ям - Італо Магната... Що примітно, це форвард. Таким чином, "ЛНЗ" не тільки випередив "Шахтар" за офіційними трансферами (зрівнявшись з "Олександрією"), але й став абсолютним лідером в кадровій політиці клубів УПЛ: три підписання плюс три гравці на олівці - всього шестеро. Цікаво, це ще не все?

В цілому, на даний момент трансфери легіонерів офіційно оформили 6 клубів УПЛ. Лідером у справі підписання іноземних гравців стала "Олександрія", яка підсилила свої ряди трьома легіонерами. В трійці найбільш активних – "Шахтар" та, досить несподівано – "ЛНЗ", які вже мають по два трансфери.

10 елітних клубів УПЛ поки що мовчать з цього приводу, але, не виключено, що найближчим часом тему підписання іноземних гравців підтримають лідери – "Кривбас", "Дніпро-1" і "Динамо", яке має інтерес до певного легіонеру (дивіться таблицю). Взагалі, таких команд (які не підписали, але цікавляться…) – дві (окрім "Динамо", ще й "Чорноморець").

Щодо іноземців, вже офіційно оформлених, то їх десятеро. Ще до десяти легіонерів клуби УПЛ окреслили свій інтерес, і тримають їх в полі зору. Якщо сумувати ці показники, то найбільш активними на закордонному ринку нині є "Шахтар" і "ЛНЗ" - по 5 трансферів. Трохи менш активні "Олександрія" з "Поліссям" - по 3 трансфери (здійснені і ймовірні).

Країни та континенти

Цікава географія легіонерського ринку УПЛ. Наразі наші вітчизняні клуби офіційно оформили новачків з 8 країн – Франції, Бразилії, Литви, Камеруну, Ізраїлю, Португалії, Еквадору, Чорногорії. Як бачимо, до нас їдуть представники чотирьох континентів – Європи, Південної Америки, Африки та Азії. А якщо згадати тих, до кого є поки що просто цікавість з боку українських команд, то географія розшириться ще на 5 країн (!) – Грузія, Хорватія, Нігерія, Косово і Люксембург. Причому, абсолютне лідерство у Грузії – 3 футболісти на олівці у клубів УПЛ. Двох косоварів бажає підписати "ЛНЗ", що також дуже цікаво.

Таблиця станом на 28 січня 2024 року (оновлюється)

КлубПідписані легіонери (+кількість)КраїниПозиціїІнтересВсього (підписані+інтерес)Втрати 
"Кривбас"------

"Дніпро-1"

-----2 - Еміліано Пуріта (Аргентина, захисник), Білл (Бразилія, форвард)
"Полісся"1 - Яссін ФортюнФранціяПівзахисник2 - Таллес Коста (півзахисник, Бразилія), Анзор Меквабішвілі (півзахисник, Грузія)3 (всі -півзахисники)-
"Шахтар"2 - Кевін, Марлон ГомесБразиліяПівзахисники3 - Мартін Батуріна (півзахисник, Хорватія), Лука Лацабідзе (півзахисник, Грузія), Анзор Меквабішвілі (півзахисник, Грузія)5 (всі - півзахисники)1 - Деніс Кастільо (Еквадор, півзахисник)
"Динамо"---1 - Олександр Каландадзе (захисник, Грузія)1 (захисник)1 - Самба Діалло (Сенегал, півзахисник)
"Рух"------
"Ворскла"------
"Чорноморець"---1 - Валентин Озорнвафор (захисник, Нігерія)1 (захисник)-
"Колос"1 - Гітіс ПаулаускасЛитваФорвард-1 (форвард)2 - Альваро Нгамба (Камерун, півзахисник), Микола Золотов (Білорусь, захисник)
"ЛНЗ"3 - Молло Бессала, Арад Бар, Італо МагнатаКамерун, Ізраїль, БразиліяФорвард, півзахисник, форвард3 - Олів'є Тілль (півзахисник, Люксембург), Хайдін Саліху (захисник, Косово), Мухарем Джашарі (півзахисник, Косово)6 (1 - захисник, 2 -форвард, 3 - півзахисники)-
"Олександрія"3 - Кледсон, Мігель Кампос, Хуліо МадісонБразилія, Португалія, ЕквадорФорвард, захисник, півзахисник-3 (1 - форвард, 1 - півзахисник, 1 - захисник)1 - Хосе Ернандес (Еквадор, захисник)
"Металіст 1925"------
"Оболонь"------
"Зоря"------
"Верес"1 - Марко МрвальєвічЧорногоріяФорвард---
"Минай"-----1 - Міхаіл Гечев (Молдова, півзахисник)

Малюнок гри

Щодо того, які позиції посилюють елітні вітчизняні команди, то в пріоритеті – півзахисники і форварди. Напевно, клуби УПЛ вважають, що в першій частині поточного сезону їм не вистачало креативу на полі, і вирішили посилити саме цю складову. Отож, офіційно підписано станом на 28 січня – 5 хавбеків і 5 форвардів, а от захисник поки що заангажований лише один – португалець Мігель Кампос, якого оформила "Олександрія".

Цікаво, що з числа тих гравців, які значаться у графі "інтерес", немає жодного форварда. Зате, в цьому списку – 7 хавбеків і 3 захисники. З атакою в УПЛ все на рівні? Ще те питання…

Що в мінус?

Звісно, без втрат не обійшлося. УПЛ по ходу цієї зимової паузи в сезоні залишили 8 легіонерів з семи країн. Іноземних гравців, з тієї, чи іншої причини, позбулися 6 елітних клубів, і найбільше – по два, пішли з "Дніпра-1" та "Колосу".

Поїхати з України довелося гравцям з Аргентини, Бразилії, Еквадору, Сенегалу, Камеруну, Білорусі та Молдови. Таким чином, УПЛ втратила одного іноземного форварда, чотирьох півзахисників і трьох оборонців. Зазначимо, що відхід одного з цих легіонерів – сенегальця Самба Діалло з київського "Динамо" офіційно ще не підтверджений. Отже, слідкуємо далі…             

Читай також: Джерело: "Колос" орендував гравця "Шахтаря"

Популярные новости