Підсумки першої частини сезону УПЛ з Олександром Бабичем: "Ставка Ротаня, міцні вирази Коваля"

859 24.12 2023   18:46
Фото - Денис Руденко, FootBoom

Перша частина сезону 2023-2024 в УПЛ завершилась. Команди пішли у відпустку і планують відновити робочий процес вже на початку січня. Самий час підвести підсумки і зрозуміти, на що наші елітні клуби можуть розраховувати навесні, коли завершиться довга зимова пауза. Проаналізувати пройдений етап Footboom попросив відомого українського тренера Олександра Бабича. Це продовження розмови, в першій та другій частині якої була загальна оцінка поточного сезону, нагадування про сюрпризи, свідками яких ми стали, та аналіз гри грандів УПЛ – "Динамо" і "Шахтаря", а також виступу "Дніпра-1" і "Руху".

- Що зараз відбувається з "Олександрією"?

- З приходом Руслана Ротаня, який почав комплектувати команду під себе, "Олександрія" зробила ставку на талановитих молодих виконавців, і, як оцінювалась ситуація напередодні сезону, розраховувала боротися як мінімум за місце в першій четвірці. Однак, розрахунок був зроблений не вірно. Команді очевидно не вистачає хребта – з досвідчених футболістів, з лідерів. Тому, результату потрібного немає.

Так, гра, яку хоче бачити Ротань, - цікава, але постійні помилки його гравців не додають впевненості команді, особливо, коли в намаганні виходити зі свого штрафного майданчика в короткий пас, вони припускаються фатальних, гольових помилок. В перспективі це можна виправити, але потрібен час і терпіння. Зазначу, що "Кривбас" і "Полісся" зробили головну ставку саме на результат – як кажуть, тут і зараз. Тому, "Олександрії" достатньо успішно провести 3-4 поєдинки, і все налагодиться. Важливо, що команда Ротаня в завершальному матчі року перемогла "Металіст 1925" - це покращить настрій і додасть позитиву у підготовці. Але надалі "Олександрії" потрібно розуміти – її остаточно вивчать суперники і весною буде навіть більш складно, ніж восени.

Читай також: "Олександрія" цікавилась Топаловим

- Як можна пояснити стрімке падіння "Зорі"?

- Я не дуже здивований цим, тому що бачу, хто пішов з команди, хто її тренував. Спад "Зорі" був прогнозований, враховуючи участь у єврокубках, складну логістику і травми. Щодо підготовки, було помітно – з "фізикою" погано, футболісти не біжать і не здатні на одному рівні провести два матчі поспіль. Комплектація "Зорі" влітку була неякісною. Як стверджував сербський тренер Лалатович, 5-6 нових молодих футболістів треба підводити до "основи", потрібен час, а його немає. Стверджувати зараз, що у всьому винні тренери "Зорі" - Лалатович та Кривенцов, яких звільнили по ходу сезону, неправильно. Сталася комплексна помилка.

- Юрій Коваль зможе це виправити?

- Я починав працювати з Юрієм Ковалем в 90-х роках. Він шанує дисципліну і іноді не соромиться міцних слів на адресу підлеглих, любить жорстких футболістів і значне навантаження на тренуваннях. Все це він почав впроваджувати, як тільки став на чолі "Зорі". Процес змінився – це пішло команді на користь. Важливо, що Коваль вже був в колективі і добре розумів, що відбувається, плюс – йому допомагав Бартулович.

Як Юрій Коваль зможе надалі керувати "Зорею"? Багато залежить від стану здоров’я та амбіцій. На короткій дистанції виходить непогано, але в команді чимало молодих хлопців, і дива весною, напевно, не станеться. Думаю, відбудеться зустріч Юрія Коваля з керівництвом клубу, на якій і визначаться плани тренера і рівень довіри до нього. До кінця сезону, мені здається, "Зорі" краще не ризикувати, і не призначати нового наставника. В десятку кращих "Зоря" з Ковалем здатна піднятися.            

P.S. Це третя частина розмови з Олександром Бабичем. В наступному матеріалі ми назвемо гравців, які стали відкриттям та розчаруванням сезону 2023-2024, і розберемо виступ "Шахтаря" в Лізі чемпіонів. Слідкуйте за Footboom.       

Читай також: Журналіст розповів про вірогідність повернення Горбача в "Динамо"
Популярные новости