Гарячі теми УПЛ: Олег Федорчук - про зникнення "цього" "Минаю", та про винних у зриві матчу з "Динамо"

926 07.12 2023   13:46
"Енегрія"

В найближчий вікенд відбудеться останній тур чемпіонату України перед зимовою паузою - 17-й. За попередній відрізок в 16 турів, протягом якого чимало матчів було перенесено, накопичилося багато проблем у клубів УПЛ, в тому числі й гострих. Про деякі проблемні моменти, вирішувати які нашим елітним командам доведеться взимку, Footboom поговорив з українським тренером, відомим експертом Олегом Федорчуком.

- В 16-му турі не відбувся матч "Минай" - "Динамо", який, через повітряну тривогу був перерваний більше ніж на півтори години. Гра не подовжилася через те, що на арені в Минаї не було освітлення. Хто винен в цій ситуації?

- Винен той, хто прийняв атестацію стадіону футбольного клубу "Минай". Хто це конкретно, футбольні люди знають. Насправді, все просто: будь-яка арена УПЛ, згідно з Регламентом повинні бути дві обов’язкові речі – підігрів газону та освітлення поля. В Україні, думаю, всі чітко розуміють, що з середини листопада темніє рано – десь після 16:00. Сутінки погано позначаються на можливості команд грати, але ще більше – на телетрансляції матчу. Того, хто прийняв рішення атестувати стадіон в Минаї, на якому немає освітлення, треба покарати. Всі чудово розуміли, що під час війни можуть бути повітряні тривоги, а значить, паузи як мінімум на годину, але зазвичай вони продовжуються більше двох годин, іноді навіть чотири години.

Наразі в нашому футболі є величезна проблема з ослабленням багатьох критеріїв – вимог до клубів-учасників змагань. Якщо врахувати, що УАФ нині фактично без керівника, який під слідством, то зрозуміло, чому функціонери недопрацьовують там, де треба.

- Київське "Динамо" в даному випадку - постраждала сторона?

- Недограний матч з "Минаєм" мав особливий підтекст – для киян це гра за лідерство, "чемпіонська", як каже Юрій Вернидуб, тобто така, в якій ні в якому разі не можна втрачати бали. Тому, "Динамо" жорстко відстоювало свої інтереси, і це цілком зрозуміло. Навіщо грати в темряві, або ламати свій змагальний графік і грати на наступний день, чи в якийсь інший грудневий день, особливо, враховуючи, що 7 грудня доведеться проводити перенесений поєдинок з "Металістом 1925"?

Читай також: Володимир Шаран: "Із "Зорі" ніхто зі мною не контактував, про "Лівий Берег" можу сказати, що точно "ні"

- Тобто, для "Динамо" був вигідний єдиний варіант – перенос поєдинку з "Минаєм" на весну?

-  Безумовно. Тут важливі два моменти. Перший: весною є шанс зіграти на кращому газоні і за більш сприятливих погодних умов. Другий: протистояти динамівцям буде вже не той "Минай", який був в осінній частині сезону. Вже зараз відомо, що команду, яка в цьому році більше не зіграє в офіційних матчах, залишила значна група футболістів. Але відхід з "Минаю" буде ще більшим – дай бог, щоб хоча б 50 відсотків гравців там залишились. До тих, хто пішов, за моєю інформацією, може приєднатися і Єгор Твердохліб, на якого є попит з боку інших клубів.

P.S. Продовження розмови – найближчим часом…    

     

Популярные новости