Франческо Баранка: "Помилки арбітрів трапляються, але на 100% впевнений, що немає проєкту щодо знищення якогось клубу"

405 09.10 2023   13:30
Фото - Federbet

Голова Комітету етики та чесної гри УАФ Франческо Баранка розповів, що він думає про помилки арбітрів в українському футболі.

– Розпочнімо з нинішньої ситуації. Клуби багато скаржаться на справедливість змагань, на суддівство. Була зустріч власників клубів. Яка ваша думка стосовно цього всього?

– Перш за все, я відчуваю себе трохи винним, бо ніхто більше не говорить про договірні матчі, бо ми перемогли їх в Україні. Тож тепер вони скаржаться на суддівство. Звісно, це жарт, але у мене є кілька заперечень з цього приводу.

По-перше, ми знаємо, що корупція у суддівстві була дуже сильною, було кілька великих розслідувань – одне з поліцією, яке включало відомого рефері, якого дискваліфікували. Друге було не настільки відомим. Але, знов-таки, дискваліфікували арбітрів.

Тож що я б спитав у клубів: а хто платить арбітрам, якщо є така проблема? Я не думаю, що федерація платить рандомним арбітрам, щоб вони провели матч проти клубу. Тож означає, що має бути інший клуб, який робить пропозицію хабаря.

Я бачу ситуацію, як це було в Італії та Англії. Минулого тижня в Англії був скандал (мова про скасований гол Луїса Діаса – прим.). В Італії кожних вихідних є скандал щодо арбітрів. Я думаю, що помилки арбітрів – частина гри.

І я на 100% впевнений, що немає якогось проєкту щодо знищення того чи іншого клубу. Помилки трапляються. Знов-таки, усе має покращуватися, але лиш починаючи з клубів ми можемо розвʼязати проблему арбітрів. Бо клуби є частиною цієї гри.

І роль клубів – явна. Бо ми бачили приклад "Сум" у минулому, що вони були частиною корупційної схеми. Це не те, що рефері від когось ззовні передає гроші комусь іншому. Тож що я запропонував би клубам – це мати якісь конструктивні пропозиції. Оскільки, якщо ми почнемо звинувачувати арбітрів за кожну помилку, арбітри ставатимуть лиш гірше і гірше. Бо вони будуть під настільки сильним психологічним тиском, що можуть робити інші помилки. Це реальність, - сказав Баранка у коментарі Tribuna.

Читай також: Франческо Баранка: "Детектор брехні для арбітрів буде кінцем світу, бо це буде велика бійка, усі проти всіх"
Популярные новости