#FCMariupolLives: на знак солідарності з українським народом бразильський клуб назвався ФК "Маріуполь"

377 18.05 2023   18:20
Официальный сайт "Мариуполя"

У бразильському місті Гуарапуава місцевий клуб грає у футболках клубу з окупованого росією Маріуполя, інформує TAZ.de.

Незадовго до початку матчу на стадіоні в місті Гуарапуава в бразильському штаті Парана стає дуже тихо. Гравці місцевого клубу "Батель" та їхні суперники вишикувалися посеред поля. До них приєднується літній чоловік і двоє дітей, одягнені в українські традиційні костюми. Чоловік розмахує синьо-жовтим прапором України, діти виносять на поле прапори Бразилії та штату Парана.

Лунає гімн України. Вболівальники на трибунах піднімаються. Потім звучить гімн Бразилії. Перед початком матчу гравці беруться за руки в центральному колі та вшановують хвилиною мовчання пам'ять жертв російсько-української війни.

Так у ці дні розпочинається футбольний матч у третьому дивізіоні штату Парана на півдні Бразилії. На знак солідарності з українським народом клуб "Батель" на шість матчів присвоїв собі нову назву. За рішенням президії бразильського клубу, він гратиме як ФК "Маріуполь" у кольорах та з логотипом українського клубу. Це данина пам'яті клубу, діяльність якого була раптово припинена через напад росії на Україну.

Ця незвичайна співпраця має свою історію. Близько три чверті мешканців з 52-тисячного міста Гуарапуава мають українське коріння. Вони є нащадками хвилі імміграції, під час якої десятки тисяч українців приїхали до Південної Америки на початку 20-го століття.

Проти забуття

Вони прийняли запрошення влади Аргентини, Бразилії та Парагваю освоювати землі для сільськогосподарського використання. Штат Парана лежить у прикордонному регіоні трьох країн. У Гуарапуаві донині існує особливо активна українська громада. Вона підтримала ідею керівництва ФК "Маріуполь" підтримати клуб з Південної Америки.

Через рік після початку російського нападу на Україну ФК "Маріуполь" хотів нарешті повернути назву клубу у свідомість вболівальників. Команда клубу УПЛ наразі не може брати участь у чемпіонаті зі зрозумілих причин. Діяльність клубу призупинена до можливого звільнення від російської окупації, коли в місті можна буде відновити гру.

Читай також: Євген Дикий: "Регламент УПЛ не передбачає опції розширення до 20 команд"

"У 2022 році ми отримали дозвіл від Української Прем'єр-ліги на призупинення сезону 2022-2023, - пояснює Андрій Санін, віце-президент ФК "Маріуполь". "Весь цей час команда не грала, вболівальники почали забувати наші кольори, логотип і назву", - каже він. Бути забутим, за його словами, - це кошмар для футбольного клубу.

Далі він пояснює, як виникла співпраця з "Бателем": "Ми знали про "Маленьку Україну" в Парані і звернулися до Бателя. Його президенту сподобалася наша ідея зберегти ім'я ФК "Маріуполь"."Весь цей час команда не грала, вболівальники почали забувати наші кольори, наш логотип і нашу назву", - каже він. Бути забутим, за його словами, - це кошмар для футбольного клубу.

Далі він пояснює, як виникла співпраця з ФК "Бателем": "Ми знали про "Маленьку Україну" в Парані і звернулися до "Бателя". Його президенту сподобалася наша ідея зберегти ім'я ФК "Маріуполь"". Так народилася ініціатива #FCMariupolLives. За її діяльністю можна стежити в соціальних мережах за цим хештегом.

Алекс Лопес, президент ФК "Батель", у захваті від ідентифікації вболівальників з ФК "Маріуполь" та їхньої відданості українській громаді в регіоні. За його словами, команда є гордістю і великою пристрастю цього українського міста. Він каже: "Наше послання світу - це мир і підтримка боротьби за суверенітет України". І він вірить у майбутнє ФК "Маріуполь": "Немає сумнівів, що клуб незабаром знову надихне людей там, де йому належить бути". Звісно, він також не заперечує проти того, щоб матчі його команди транслювалися на всю Україну.

Зруйнована інфраструктура

У ФК "Маріуполь" люди зворушені ставленням бразильців. "Те, що команда на іншому кінці світу погодилася підтримувати наше ім'я в цей темний час, - це диво. Важко пояснити, як багато це для нас означає", - каже віце-президент маріупольського клубу Санін.

Втрати ФК "Маріуполь" від війни, за його словами, становлять суму, еквівалентну понад 10 мільйонів доларів США. Але це ще не остаточні підрахунки, додає він. Під час облоги Маріуполя з лютого по квітень 2022 року російські підрозділи майже безперервно обстрілювали місто з важкого озброєння. Всі спортивні об'єкти клубу - стадіон, національна футбольна база, тренувальні майданчики, офіс - так чи інакше постраждали.

За його словами, представники клубу вже кілька разів таємно оглядали зруйновану футбольну інфраструктуру в окупованому Маріуполі. "Те, що ми побачили, - це повне занедбання і руйнування, - розповідає Санін, згадуючи про повсякденне життя клубу у воєнний час. "Ми сформували невелику робочу групу з менеджерів, які втекли з окупованого міста".

За його словами, вони розкидані по всій Європі. "Ми працюємо онлайн, щоб підтримувати мінімальну діяльність", - каже він. У наступному сезоні також не буде жодних матчів. Клуб подав заявку на таку ж схему, як і на поточний сезон. А що далі? "Ми чекаємо, коли наше рідне місто буде звільнено", - каже Санін.

Популярные новости