Феномен "Чорноморця"-2023 - рентгенівський знімок від Олександра Бабича

852 28.04 2023   15:56
Фото - Денис Руденко, FootBoom

"Чорноморець" - команда-відкриття весняної частини чемпіонату України. Гра команди Романа Григорчука приємно вражає і, що головне, має потенціал для подальшого прогресу. Чи можна сподіватися на відродження в Одесі самобутнього футбольного колективу, та чого чекати вболівальникам на даному етапі, Footboom запитав екс-тренера "Чорноморця" Олександра Бабича.

"Влітку награвали аварійний склад"

- Повернення в "Чорноморець" Романа Григорчука, який знову очолив команду в січні 2022 року –стало визначальною подією для одеського клубу, - зазначив Бабич. – Це означало, що "Чорноморець" ставить перед собою серйозні задачі, планує боротися за єврокубкові місця. Серйозність намірів одеситів стала зрозумілою і по трансферах, які були здійснені під час зимньої паузи в сезоні-2021/2022. В "Чорноморець" прийшли якісні легіонери. Ставка була зроблена на досягнення результату відразу, без довгих очікувань.

Але війна призвела до відтоку іноземних футболістів. Тоді у "Чорноморця", звісно, відбувся збій. Влітку 2022 року Григорчук награвав вже аварійний склад, і це був неконтрольований хаос. Потрібно було терміново закривати дірки. Перед початком нового сезону "Чорноморець" точково підсилився, і спочатку зробив ставку на досвідчених українських гравців.

- Але помітного прогресу у "Чорноморця" тоді не було…

- Для таких досвідчених тренерів, як Григорчук, Луческу, Скрипник, в новій для них команді потрібен час, щоб футболісти зрозуміли тренерську філософію. Щодо Романа Григорчука, то це в меншій мірі стосувалося ігрового малюнка, у одеської команди поступово з’являвся власний стиль. А от щодо результатів, то "Чорноморцю" в багатьох матчах першої частини сезону-2022-2023 не вистачало фарту – там, де мала б бути як мінімум нічия, "моряки" програвали, а де перемога – все завершувалось нічиєю.

Читай також: Чемпіонат України. "Кривбас" - "Чорноморець" 2:3. Відеоогляд матчу

Треба віддати належне керівництву "Чорноморця", яке в такій ситуації проявило терпіння і висловило повну довіру Роману Григорчуку. І весною це дало результат. Хоча, навіть восени було помітно, що провальних матчів у одеситів немає. Після зимових зборів гра "Чорноморця" змінилася на краще.

"Бадібанга прийшов до тями"

- Кого з зимових новачків одеської команди ви можете особливо відзначити?

- Я б виділив Гучека, Васильєва та Салюка, який є дуже якісним центральним захисником. Васильєв, важливість якого окремо підкреслює головний тренер, виправляє дуже багато огріхів в обороні, виконує важливу роботу без м’яча. По новому розкрився Брагару. Приємно вражає Кузик, який наразі грає на позиції 10-го номера, в центрі півзахисту, і демонструє високий клас.

Також зазначу, що прийшов до тями Бадібанга. Роман Григорчук запрошував його в "Чорноморець", як вже готового майстра. Тренер знав, які сильні якості має цей легіонер, але і розумів, що Бадібанга приходить в команду неготовим. За рахунок довгої та копіткої роботи був отриманий результат – Бадібанга зараз спроможний самотужки зробити гру. Футбол у виконанні цього легіонера мені дуже подобається – він якісно працює і в обороні, і в атаці. Це наразі ключовий гравець "Чорноморця".

- Зі старту поточного сезону ворота одеської команди захищає Непогодов. Наскільки надійно закрита ця позиція?

- Непогодов – досвідчений голкіпер. Він додав надійності обороні команди. Є ще травмований Паст і молодий Варакута. Зазначу, що у Непогодова є проблеми з грою ногами, тому й помилки трапляються, що викликає мандраж у всієї захисної лінії.

"Гучек в обороні - не без огріхів"

- Під час зимової паузи в сезоні з "Чорноморця" пішли деякі досвідчені виконавці. В цьому була необхідність, чи з відходом когось команда все-таки втратила у якості гри?

- Сергій Кравченко був досвідченим, але віковим гравцем, тому йому вже потрібно було визначитись, що він і зробив, коли вибрав тренерську дорогу. Здивував мене відхід Наумця, який за рівнем гри не поступається тому ж Брагару, наприклад. Не знаю, чому Наумець пішов з "Чорноморця". Також значною втратою став від’їзд Джеймса. Знаючи, яку увагу Григорчук приділяє діям центральних захисників, пара центрбеків Джеймс – Гучек, була би досить ефективною. Наразі Гучек діє в центрі оборони не без огріхів.

- "Чорноморець" є однією з найбільш видовищних команд УПЛ – команда Григорчука забила 12 голів, але й пропустила чимало – сім м’ячів…

- Головний недолік захисту одеситів – несвоєчасний перехід з оборони в атаку, в результаті чого суперники часто ловлять "Чорноморець" на контратаках. Плюс, як я вже й казав, Гучек поки не досконалий в обороні - не дуже добре грає один в один. Але щодо гри в атаку Гучек досить ефективний.

"Наразі орієнтир на десятку"

- На який турнірний здобуток в цьому сезоні може розраховувати "Чорноморець"?

- В десятці кращих, думаю, буде. Враховуючи щільність турнірної таблиці, вистачить дві перемоги поспіль, аби з нинішньої 11-ї позиції переміститися на сьоме-восьме місце.

- Які перспективи має "Чорноморець" в подальшому? Чи зможуть в Одесі відновити футбольний клуб, який стане одним з грандів українського футболу?

- Буде перемога України у війні з російськими агресорами, буде все добре не тільки у "Чорноморця", а й у кожного українського клубу. Важливим стане фінансовий фактор. Стабільне фінансування дозволить одеситам підписати якісних легіонерів. Це важливо, адже розрахунок на власну талановиту молодь – більше на дальню перспективу. Звичайно, потрібно зберегти нинішній склад. В найближчому майбутньому "Чорноморець" здатний буде боротися за місце в п’ятірці кращих і грати в єврокубках.

- В 23-му турі "Чорноморець" грає проти "Зорі" - що очікуєте від цього поєдинку?

- Це буде справжнє випробування для команди Романа Григорчука, перевірка на міцність. Дуже цікавий матч очікується, можливо, найбільш цікавий в цьому турі.            

"У "Дніпра-1" є один недолік..."

- А хто зараз має найкращі шанси стати чемпіоном України?

- Золото візьме "Шахтар". На другому місці фінішує "Дніпро-1". Що стосується "Зорі", то вона, думаю, виграє у "Динамо" боротьбу за бронзу. Чому я віддаю перевагу "гірникам"? Тому що Йовічевич більш досвідчений тренер ніж Кучер, і тому що склад "Шахтаря" більш якісний, ніж "Дніпра-1". "Гірники" самі собі наробили проблем на старті чемпіонату і цим скористались дніпряни. Зазначу, що команді Олександра Кучера не вистачає тактичної гнучкості, хитрості. Вони проти усіх намагаються грати з позиції сили, так званим першим номером, і суперники частенько карають "Дніпро-1" за рахунок швидких контратак.       

 

 

Популярные новости