Прем'єр-ліга України 2022-23: "Динамо" виграє чемпіонат, "Дніпро-1" випередить "Шахтар", "Кривбас" фінішує у топ-5

958 23.08 2022   06:00
Офіційний сайт "Динамо"

Старт нового сезону у футболі – це завжди очікувана подія: нові надії, нові сюрпризи та нові розчарування. В останні роки українська Прем'єр-ліга зіштовхнулася із серйозними проблемами. Тут і коронавірус, і складнощі з фінансами деяких команд, і скандали різного масштабу (можна згадати, як "Олімпік" вирішив відмовитися від участі в УПЛ). Але початок повномасштабної війни затьмарив усі ці події разом узяті. Дограти сезон наші клуби не змогли, через що всі вони різною мірою постраждали як фінансово, так і втративши багатьох гравців. Що вже казати про інфраструктуру… Тут уже саме існування Прем'єр-ліги було під питанням. На щастя, ЗСУ зуміли стримати тиск окупантів і навіть змогли очистити від ворогів частину території України. На жаль, поки що війна триває, а ворог продовжує завдавати ракетних ударів по нашій країні. Тому новий сезон УПЛ буде незвичайним, і дай Боже, щоб він відбувся, і успішно був завершений.

Як уже було сказано вище, війна сильно вплинула на команди, тому зараз можна тільки припускати, хто з них найшвидше зможе адаптуватися під нові умови. Хоча деякі клуби ми вже побачили у дії в єврокубках, але матчі за участю цих команд залишили багато питань щодо їхньої готовності до сезону та боротьби за високі місця у турнірній таблиці.

Журналісти FootBoom вирішили проаналізувати зміни у командах, які зіграють у новому сезоні УПЛ, і на основі цього аналізу передбачити, хто виграє чемпіонат, хто потрапить до єврокубків, а хто займе останні місця. З іншими думками ви можете ознайомитись за посиланням (тут і тут). Оскільки Кубок України цього сезону не відбудеться, п'ята команда УПЛ автоматично отримає місце у єврокубках. Тому пропоную обговорити, хто займе перші 5 та останні 2 місця.

1-е місце – "Динамо"

Не думаю, що цього сезону ми побачимо серйозну боротьбу за чемпіонський титул. За всієї поваги до інших команд, у "Динамо" в цілому залишилися практично всі гравці, а також тренерський штаб. Кияни і так могли б виграти чемпіонат, а тепер у них зовсім немає конкуренції. Луческу зможе залишити наш чемпіонат переможцем, це було б у його стилі. Думаю, що румунський тренер виграє з "Динамо" чемпіонський титул, після чого попрощається з клубом.

Читайте также: Євген Дикий - про заяву "1+1": "Будемо діяти відповідно до нормативно-правових документів УАФ та УПЛ"

2-е місце – "Дніпро-1"

Якщо говорити про кадровий потенціал "Дніпра-1", то він може поборотися за друге місце із ослабленим "Шахтарем". З клубом, який втратив практично всіх найкращих гравців, а також змушений заново перебудовуватись. Не здивуюся, якщо дніпряни або влітку, або взимку ще посилять склад новими гравцями, особливо якщо старт буде вдалим. Запитання в мене є до Олександра Кучера. Чи готовий він до тактичних дуелей із досвідченішими тренерами? Матч з АЕК у Лізі Європи змусив мене замислитись. Якщо раніше я практично був упевнений, що саме "Дніпро-1" буде другим, то зараз з'явилися сумніви. Але все-таки віддам перевагу команді Кучера. Чомусь здається, що "Дніпро-1" зможе цього сезону піднести сюрпризи багатьом суперникам.

3-е місце – "Шахтар"

За інших обставин "Шахтар" ніколи б не опустився на третю позицію в моєму прогнозі, але надто глобальні зміни відбулися в донецькому клубі. Вимушені зміни, які обов'язково позначаться на грі команди, та її результатах. Без легіонерів (тих, хто грав у минулому сезоні) "Шахтар" уже не виглядає настільки грізно. Новачки є, але далеко не всі з них виглядають як реальне посилення. Та й новому тренеру потрібен час на те, щоб зробити з усіх цих гравців гарну команду. Пам'ятається, Йовічевіч був на межі звільнення з "Дніпра-1", бо йому потрібен був час на побудову команди. Є відчуття, що і цього разу хорватський тренер втрачатиме очки у матчах із командами, які зобов'язаний обігравати.

4-е місце – "Ворскла"

Вірю у Віктора Скрипника та його вміння "ліпити" хороші команди у найкоротші терміни. У протистоянні з АІК полтавцям не вистачило зовсім небагато, щоб пройти далі. Клуб втратив ключових гравців, тому Скрипнику було складно відразу налагодити командну гру. Але "Ворскла" продовжує посилювати склад і явно націлена на успішний виступ у новому сезоні УПЛ. Думаю, що полтавці мають у підсумку пробитися до єврокубків. І припускаю, що вони займуть четверте місце.

5-е місце – "Кривбас"

За п’яте місце буде напружена боротьба. "Зоря", "Олександрія", "Рух", "Колос" - претендентів багато. Кожна з цих команд може поборотися за єврокубкове місце за певних обставин. Але я поставив би на "Кривбас". З різних причин. Головна з яких – Юрій Вернидуб. Тренер, який зробив справжнє диво з "Шерифом", уже багато разів доводив, що він здатний усіх дивувати. Здатний приємно дивувати. "Кривбас" має непоганий підбір гравців, вони продовжують посилювати команду, і налаштовані поборотися за єврокубки.

15-е місце – "Львів"

У такій ситуації, коли у країні війна, а клуби опинилися на межі зникнення, рівень Прем'єр-ліги загалом має вирівнятися. Але якщо подивитися на трансферну (і не тільки) політику деяких клубів, то можна побачити, що вони не готові ставити серйозні завдання. На мій погляд, "Львів" опиниться у підсумку на 15-му місці у турнірній таблиці.

16-е місце – "Мінай"

"Мінай" вже давно ходить по краю прірви, тому рано чи пізно має впасти туди (до Першої ліги). Не здивуюсь, якщо це відбудеться за підсумками цього сезону. Незважаючи на те, що "Минай" через географічне положення має свої плюси, не думаю, що це серйозно допоможе йому в боротьбі за виживання.

Популярні новини