Заміна газону на КСК "Ніка" обійшлася "Олександрії" в 1,6 млн. гривень

1019 26.05 2021   23:52
Фото - ФК "Александрия"

Наприкінці квітня на КСК "Ніка" розпочалась реновація футбольного поля. Газон, який служив олександрійським футболістам з 1998 року, буде замінено на сучасне покриття з високоякісної трави на основі ґрунту з торф’яно-пісочної суміші.

Позаду великий підготовчий етап: демонтовано старий газон, обладнання для поливу поля, ґрунт, проведено лазерне планування поля. Від сьогодні розпочато посівні роботи.

Про те, як триває процес заміни газону, клубній пресслужбі розповів директор інфраструктури КСК ФК "Олександрія" Олександр Леонідович Сакара.

- Олександре Леонідовичу, ФК "Олександрія" давно планувала заміну газону. І ось роботи, нарешті, розпочато.

- Так, нарешті. Заміна газону, щоб ви розуміли, — це не забаганка. Це реальна та вкрай необхідна інвестиція в розвиток клубу.

В нашому кліматі для якості майбутнього газону важливу роль відіграють погодні умови. Тому завдяки ранньому завершенню чемпіонату (через ігри Національної збірної) цього року нам вдалося реалізувати свої давні плани. Попередній газон ми застели ще в 1998 році. Хоча сам футбольний газон може "жити" достатньо довго, з часом на ньому з’являється багато трави, якої не повинно бути на полі, що ускладнює "життя" футболістам.

- А чим буде відрізнятися новий газон від старого?

- Усім — і якістю, і витривалістю, і футболістам буде комфортніше грати на такому газоні.

Футбольна трава – це спеціальна суміш трав, яка витримує великі навантаження та екстремальні температури. Наприклад, якщо брати чемпіонати останніх років, то можна побачити, що календарні матчі відбуваються і взимку. Раніше такого не було. Чемпіонати закінчувалися рано. Я пригадую, що ще років 10 тому назад в листопаді команди вже не грали. Першість завершувалася наприкінці жовтня — в середині листопада. А зараз ігри тривають до середини грудня. А починаємо грати, враховуючи передсезонне тренування, на початку лютого. Для нашого газону ми використовуємо голландську травосуміш Баренбруг (Barenbrug).

Але ми міняємо не лише газон, а й модернізуємо основу – ґрунт. Зараз у всьому світі траву засівають не на землі, а на піску. Ми зробили так само. Це дещо ускладнить роботу нашого персоналу стадіону та агронома по догляду за таким газоном на такому ґрунті, але для футболістів це буде краще.

Якщо поринути в історію, то раніше за регламентом висота газону повинна була бути 45 мм, зараз — не вище 25 мм. У ті часи бутси були шкіряні, важкі, а зараз вони стали "легкі і повітряні", я їх називаю – шкарпетки з шипами (посміхається). В таких бутсах на траві висотою в 25 мм, яка росте на звичайній землі, відчуваються всі нерівності — гравцям просто незручно бігати. Тож оптимальніший варіант — трава на піску, ніж варіант трава на звичайній землі.

Є таке поняття у футболі "швидкий газон". Так от наш газон стане "швидше". Футболісти точно відчують різницю в кращу сторону. Саме такий газон зараз на "Олімпійському" в Києві, на "Львів Арені" і на "Дніпро Арені" та інших сучасних стадіонах по всьому світу.

- Розкажіть про етапи реновації?

- Спочатку ми демонтували огорожу для проїзду важкої техніки на стадіон. Потім було зрізано газон, демонтований полив поля, спринклери. На наступному етапі зняли шар старого ґрунту, з яким змішали підготовлену торф’яно-пісочну суміш. Буквально вчора вночі за допомогою лазерного планувальника було зроблено геометрію поля і сьогодні ми засіваємо газон.

Для того, щоб команда могла грати, необхідно, щоб газон остаточно сформувався. А для цього ми маємо зробити мінімум 10 покосів трави.

Для проведення реновації футбольного поля КСК "Ніка" залучено дніпровську будівельну компанію "Міленіум Спорт", яка має досвід реалізації подібних робіт на "Олімпійському", "Львів Арені", "Дніпро Арені", стадіоні "Металіст". Загальний обсяг інвестиції ФК "Олександрія" в проєкт склав 1,6 млн грн.

Популярные новости