Андрій Павелко - про Суперлігу: "В УЄФА не було ніякої боязні - футбол не варто порівнювати з НБА та НХЛ"

430 26.04 2021   09:44
Фото - Денис Руденко, Footboom

Президент УАФ та член виконкому УЄФА Андрій Павелко в інтерв'ю програмі "Великий футбол" на ТК "Футбол" висловив думку про Суперлігу.

- Суперліга - це хороший приклад того, як футбольна Європа продемонструвала своє єднання. Не тільки ФІФА, УЄФА та МОК підтримали повністю єдиний меморандум звернення до всесвітньої громадськості. Я думаю, в майбутньому ця ситуація стане відмінним щепленням для таких ідей, які можуть зруйнувати сенс європейського і світового футболу. Коли Чеферін дізнався про створення Суперліги, він відчував у собі повну впевненість і ми всі були в ньому впевнені. У нас дуже сильна команда. Дійсно, було неприємно, що трапився такий обман, коли ввечері кажуть, що це все неправда і фейк, а вранці просто обривається зв'язок з Аньєллі.

З іншого боку в УЄФА не було ніякої боязні. Була чітка впевненість, що це не зростеться в якусь історію. Там не було ніякого фундаменту і єдиної системи для всієї Європи. Футбол - це релігія і не варто порівнювати його з хокеєм, НБА, НХЛ. План клубів-учасників Суперліги був в тому, щоб встигнути оголосити про цей проєкт до того, як ми проголосуємо за новий формат єврокубків. Новий формат змінює повністю філософію проведення єврокубків з 2024 року. Він довго узгоджувався з усіма лігами, клубами, вносилися зміни, виношувався революційний підхід до проведення єврокубків. Звичайно ж ці клуби розуміли, що після прийняття таких революційних рішень потім стартувати з новою ідеєю буде не зовсім цікаво.

Читайте также: Андрій Павелко: "Вдячний президенту УЄФА за безкомпромісну позицію, яка засуджує створення Суперліги"

Я показував Александру Чеферін висловлювання Андрія Шевченка з приводу створення Суперліги та говорив думку Української асоціації футболу. Вся Європа виступила єдиною родиною і показала, що не допустить ніякого розколу і якихось окремих турнірів. Клуби-розкольники відчули, як вони пішли проти всієї футбольної сім'ї та стали самі сумніватися у своїх цілях. Ми бачили повідомлення від різних клубів, які говорили, що вони сумніваються і не зовсім хотіли б брати участь в цьому турнірі. У англійських клубів не було спільної думки в цій всій історії. Оскільки все це відбувалося в ніч перед виконкомом УЄФА і було без певного фундаменту, всі клуби просто усно підтвердили свій інтерес у створенні Суперліги.

Потім, коли вони зрозуміли, що це все йде в розріз з календарем УЄФА, почали шукати виправдання і виходити з проєкту. Англія показала єдину позицію як влади, так і вболівальників, що вони проти цього турніру, і англійські клуби швидко зрозуміли, що їм потрібно виходити з Суперліги. Я впевнений, що Суперлізі точно кінець. Наскільки я знаю, фінансовий партнер Суперліги "JPMorgan" оголосив про те, що це було помилкове рішення. Майже всі клуби про це оголосили, просто для деяких представників це дуже велика поразка. Для них буде дуже складно прийняти рішення, як жити далі і як їм повернутися у велику європейську сім'ю з урахуванням іміджевих і персональних втрат. Впевнений, що клуби повернутися в систему і все буде як раніше, - зазначив Павелко.

Популярные новости