Ігор Циганик: "Клуб УПЛ запропонував купити автобус VAR"

2753 10.03 2020   18:06
Фото - ПФЛ

Журналіст Ігор Циганик в ефірі Циганик Live розповів про деталі використання VAR в Україні.

VAR потрібен українському футболу?

"VAR – це система, яка має залишитись в українському футболі, якщо ми хочемо його розвивати. Не може так бути, що українці грають за одними правилам футболу, а десь за кордоном — за іншими. Так, відеосистема дуже дорога. Один автобус з VARом коштує 300 тисяч євро. Він обслуговує два матчі у турі. Є своїх складнощі та обов’язкова прив’язка до стадіону та телеканалу.

Є дуже багато плюсів від системи відеоасистента рефері. VAR змушує грати у футбол, а не створювати бійки на полі. Виривати з м’ясом м’яч ніхто не буде. УЄФА та ФІФА спрямовані на те, щоб захищати футболістів, які креативно грають. Костоломів та агрессорів має ставати менше. Гравці можуть отримати жахливі травми та зіпсувати свою кар’єру. В Європі так вже давно судять, захищаючи красивий футбол.

Чи можна зробити для всіх однакові умови?

У нас не можуть бути однакові умови для всіх клубів, стадіонів, газонів. У нас навіть різними м’ячами грають. Умови у футбольних матчах зробити для всіх однаковими неможливо. Вони такими повинні бути лише для двох команд, що виходять на одне поле. Однак просити клуби повністю забезпечити системою VAR усі матчі – дуже складно.

Є і позитивні зрушення. Один із клубів української премєр-ліги, і він навіть не гранд, запропонував свої послуги для закупівлі одного автобусу для ліги. Клуби зараз більше зацікавлені, щоб VAR використовували на всіх поєдинках. Можливо, почнеться ланцюгова реакція. Від того, як будуть виступати футбольні команди, як їх судитимуть, залежить доля клубів і їх рішень на закупівлю обладнання для VAR.

Чому на деяких поєдинках повторюються арбітри?

Шість місяців четверо українських арбітрів: Бойко, Арановський Балакін, Романов навчались працювати з системою VAR. Монзуль готувались до VAR на жіночому чемпіонаті світу. Зараз немає більше арбітрів. Є й різна сертифікація. Одні можуть працювати на полі з системою, а є ті, що сидять в автобусі. До кінця чемпіонату все так і залишиться.

Щоб збільшити їх кількість, треба оплатити дороговартісне навчання. Не кожен готовий викладати такі гроші. А почати навчання його без нових автобусів з відеосистемою неможливо. Якщо їх закупити, їх потрібно одразу використовувати на матчах, а не вчитись", - приводить слова Циганика footballhub.

Популярные новости