Мирослав Ступар: "Монзуль провела не найкращий матч, але VAR її виручив"

3758 28.02 2020   22:10
dynamo.kiev.ua

У стартовому матчі 20-го туру "Дніпро-1" вдома переграв київське "Динамо" з рахунком 3:1. Але не лише сенсаційним результатом запам’ятався цей вечір. Ще однією "роздинкою" гри стало застосування вперше в історії "Дніпро-Арени" системи VAR, відлуння якої виявилося таким, що про нього, схоже, ще довго будуть згадувати всі небайдужі до вітчизняного футболу. Адже ключові епізоди, які так чи інакше, але вплинули на результат матчу, мали місце саме після втручання відеоасистенту. Нагадаємо, що після використання VAR в матчі сталося два вилучення – Віталія Буяльського та Володимира Польового, відповідно щодо першого було скасовано усне зауваження, а стосовно другого - жовту картку. Також після втручання VAR було призначено пенальті в ворота дніпрян, який реалізував Беньямін Вербич. Водночас скасовано жовту картку, яку раніше побачив перед собою Назарій Русин за симуляцію. Матч, нагадаємо, обслуговувала бригада арбітрів на чолі з Катериною Монзуль.

Прокоментувати арбітраж цієї гри Footboom попросив екс-арбітра ФІФА Мирослава Ступара.

"Безумовно VAR розставляє акценти в силу того, що, як кажуть, "против лома нет приема". Є правила, і якщо порушення підпадають під ці правила, арбітр мусить приймати справедливе рішення. І людський фактор тут вже не проходить.

Дивимося перший момент по Буяльському. Катерина навіть не хотіла показувати йому жовту картку, а лише зробила зауваження, він вибачився перед Вакулком. Ніби усе закінчилося. Але асистенти VAR змусили її змінити рішення, ми бачили, як довго вона передивлялася епізод, фактично дві хвилини – підсумковий вердикт Монзуль був справедливим, адже є пряма нога. Добре, що Буяльский влучив туди, де щиток, що дозволило уникнути серйозної травми.

Другий епізод із падінням Русина. Схоже, Катерина ще не готова до матчів належним чином, адже вона дуже добре вміє судити, я її дуже поважаю як професіонала і як жінку. Але зараз вона перебуває у ненайкращій формі. Була в ненайгіршій позиції, але не розгледіла порушення з боку Кравченка, який через стегно поклав Русина, а останній отримав "гірчичник" за симуляцію. Вона не зафіксувала цей момент у динаміці, до того ж міг вплинути той факт, що Русин входить до тієї корорти гравців, які можуть спровокувати арбітра не неправильні рішення своїми симулятивними діями. Знову ж таки, Катерина довго не судила восени, не знаю причини, чому. А тут одразу матч чемпіонату, перед цим на зборах арбітри судили по тайму – тайм судить один, потім інший. Зрозуміло, що це не те навантаження.

Ну і третій епізод, коли Польовий в’їхав у ахіл Караваєву. По суті, епізод ідентичний першому, втручання VAR розставило все на свої місця, спортивний принцип взяв угору. Але, в той же час, бачимо, що вийшло все як воно вийшло. І як би воно було без втручання системи. Думаю, що і Катерина була не зовсім задоволена своїми рішеннями. Невдало, не найкращим чином для неї склався матч, але VAR виручив, обійшлося без розмов про грубі помилки з боку арбітрів.

Щодо того, що рішення приймалися дещо довго, то час тут не головне. На першому місці має бути справедливе рішення. І конкретні цифри щодо часу для прийняття рішення тут не потрібні. Адже бувають епізоди нескладі і досить, умовно кажучи, десяти секунд, щоб оцінити ситуацію. Плюс багато залежить від операторів, які знімають той чи інший момент", - відзначив Мирослав Іванович.

Читайте также: Лига Favbet. "Днепр-1" - "Динамо" 3:1 (Видео)

Популярные новости