Роман Дебелко: "Зараз вирішується, чи залишуся я в "Карпатах", чи поміняю прописку"

1995 17.12 2018   21:12
Фото - ФКИ Левадия

"Класичний центральний нападник таранного типу". Так себе презентував Роман Дебелко, щойно перейшовши у львівські Карпати. Він провів на полі всього 5 матчів та відзначився одним голом з пенальті. Після цього Роман у старті більше не з’являвся.

А за кілька місяців Карпати віддали його в оренду до Левадії – естонського клубу з Таллінна. За один сезон в Естонії Дебелко забив 34 м’ячі та віддав 12 гольових передач. І це все у 45 матчах! Нині він – третій бомбардир чемпіонату Естонії. Footballhub поспілкувався з Романом і дізнався, які подальші плани має український нападник.

- У Левадію я вже, напевно, на 90 % не повернуся. Вони відмовилися від опції викупу. Зараз вирішується, чи залишуся я в Карпатах, чи поміняю свою прописку. Поки все процесі. Повернутися в нинішні Карпати? Чом би ні! Було б добре! Але за умови, що на мене розраховуватимуть, довірятимуть.

Коли була зміна тренерів, коли Серхіо Наварро звільнили і прийшов інший наставник, мене відправили до дубля. Я тренувався з дублем, не грав за першу команду. Причину не пояснили. У кожного тренера свої погляди на футболістів, на різні речі, одному тренеру підходять одні гравці, іншому – інші. Тому не зійшлися, напевно, в поглядах, хоча конкретну причину ніхто не назвав.

Читайте также: "Карпати" повернули з оренди Романа Дебелка та Юрія Ткачука

Часта зміна тренерів в Карпатах? Я не знаю, в чому проблема. Це рішення керівництва. Якщо вони його прийняли, то хай вони й обґрунтовують свої дії.

Більшість м’ячів в Естонії забив лівою ногою, хоча робоча права. Напевно, виникало, більше таких гольових ситуацій, коли м’яч був на лівій нозі і вдалося завершити їх саме лівою ногою. Це просто збіг обставин.

Що здивувало в естонському футболі? У футбольному плані, я думаю, українська Прем’єр-Ліга сильніша за естонську в усіх аспектах. Рівень естонського чемпіонату – наша Перша Ліга. Вища Ліга нижча за класом, ніж українська.

Здивували умови в таліннській Левадії: дуже хороша база, є два трав’яні поля, одне штучне, стадіон. У нас кожне тренування записувалося на відео. Робили детальні розбори ігор та тренувань. Тренери також використовували таку систему, яка називається "Catapult". До речі, вона є не у всіх команд УПЛ.

Система фіксує твій пульс, твою швидкість. Це такі датчики, які показують роботоспроможність організму. Барселона в таких тренується та й інші топові клуби. Датчики під’єднано до комп’ютера, і через супутник тренери можуть дивитися в онлайн-режимі всі твої показники. Це використовується тільки в Левадії. Інші команди чемпіонату Естонії такого не практикують – це дуже дорого.

Коли йшов в оренду до Леваді, то сказали, що в мене ігровий час буде, але, звичайно, це треба заслужити і щоразу відвойовувати грою своє місце у старті. У лютому 2018-го Карпати віддали в оренду в Левадію двох футболістів: мене і Юрія Ткачука. У нас однакові умови оренди.

У Левадії є дитяча школа. Зараз у другому складі багато перспективних футболістів, вихованих цією школою. Клубові всього 20 років, він доволі молодий.

Звичайно, хочеться потрапити у збірну. Це престижно. Це гордість. Зараз тренер головної команди – Андрій Шевченко. Це кумир мого дитинства. Та й не тільки мого, певно, всіх юних та дорослих українських футболістів.

Як нас в Карпатах налаштовував Артем Федецький? Він – хороша, вихована людина з почуттям гумору, у футболі має бійцівський характер, завжди прагне до перемоги. Виступав у Дніпрі, Карпатах, збірній України. З нього можна брати приклад. Перед грою говорить із таким ентузіазмом, волею до перемоги, зарядженим голосом. Це передається гравцям.

Популярные новости