"Шахтар" - "Десна": екс-арбітр ФІФА розібрав скандальне суддівство Бойка

5276 20.10 2018   12:40
Фото - Денис Руденко, FootBoom

Екс-арбітр ФІФА Мирослав Ступар розібрав суперечливі моменти у матчі 12-го туру Прем'єр-ліги "Шахтар" - "Десна" (1:0).

- Момент з вилученням Коберідзе виглядав кумедно. Спочатку арбітр Сергій Бойко показав гравцеві "Десни" жовту картку, яка трансформувалася в червону. Потім група футболістів чернігівського клубу обступили головного рефері і почали йому щось розповідати. Бойко слухав їх, а також свого асистента Семена Шлончака. В результаті чого, було прийнято рішення відмінити ці картки. Натомість попередження отримав Братков. Досить дивне рішення.

Якщо розібратися в цій ситуації, то Кривцов проштовхнув м'яч і Коберідзе в підкаті, причому чистому, не влучив ні в ногу, ні в м'яч. Він проїхався по газону. Що стосується Кривцова, то, можливо, він упав по інерції. Бойко зафіксував порушення правил. Якого не було. Він погано бачив цей момент, не сконцентрувавши на ньому увагу, і виніс дисциплінарні санкції. Але потім він їх скасував під тиском гравців "Десни". Після матчу Філіпов сказав, що футболісти чернігівської команди переконували Бойка, що порушував правила не Коберідзе, а Братков. Вони захищали свого гравця. В результаті їм вдалося обдурити арбітра і він прийняв відповідне рішення.

Шлончак міг допомогти Бойку, але я бачив, що коли вони поспілкувалися, то Сергій скинув навушники і більше не повертався до радіозв'язку. Вважаю, що до цього моменту потрібно було більш серйозніше підійти. Навіть, якщо ти помилився і відмінив жовту картку, але ж не винось попередження Браткову. Вийшло, що у Бойка був ланцюжок помилок.

- Прокоментуйте червону картку Кайоде.

- Момент був динамічний. Не можна сказати, що Кайоде міг прибрати ногу і не порушувати правила. Спочатку нападник "Шахтаря" штовхав у спину Імерекова, в результаті чого гравець "Десни" упав на газон. За ним в динаміці рухався Кайоде, але щоб не наступити супернику на груди чи на голову, йому свою ногу не було куди дівати. Були непередбачені дії, яких він хотів уникнути, але в силу координації форвард "гірників" не зміг змінити рух своєї ноги. Кайоде порушував правила, але це не була агресія. Навмисних дій з боку Кайоде я не побачив. Коли, наприклад, футболіст б'є ззаду по ногам, то все зрозуміло. Нема питань. Як нещодавний епізод з травмою Тайсона у матчі із "Зорею". Харатін пішов на бразильця у стрибку. Можливо, він хотів зіграти в м'яч, але не розрахував і в'їхав у ногу опоненту. Ось це вже агресія. А в даному епізоді агресії не було. Я її не побачив. Не було надмірної сили, яка могла завдати серйозної травми гравцю "Десни". Імереков підняв ноги догори і Кайоде проїхався шипами по його задній поверхні стегна. Безумовно, це боляче. Але ж ніякої травми футболіст не отримав. Вважаю, що Кайоде заслуговував на жовту картку і аж ніяк не на червону.

Той негатив, які отримав Бойко за свою роботу від футболістів і тренерів - це свідчення його рівня. Так, він арбітр ФІФА. Проте, давайте згадаємо який матч він нещодавно обслуговував. Це поєдинок в Лізі Націй між Казахстаном і Андоррою. В тій зустрічі він теж вилучив футболіста, але по ділу. Але ж це Андорра - не Німеччина чи Італія. Такі матчі Бойку можуть тільки приснитися. Через 20 років він буде розповідати, що судив міжнародні поєдинки, але це несерйозно. Корупція, то зрозуміло, але суддівство - це дзеркальне відображення ситуації в Україні.

Думаю, що якесь покарання Сергію Бойку повинно бути. Минулого року цей арбітр у матчі "Зоря" - "Шахтар" вилучив Фреда. Можливо, Бойко вже не буде обслуговувати поєдинки за участю "гірників". На його місці я би й сам відмовився. Тому що в тебе з ними конфлікт. Коли виникає конфліктна ситуація, то психологічна стійкість дає тріщину. А це ненормально. Коли побачив, що Бойка призначили на матч "Шахтар" - "Десна", то подумав: "Підставляють його чи що". В мене до сих пір в пам'яті матч "Шахтар" - "Зоря", який обстуговував Бойко. В поєдинку із чернігівським клубом вийшла нова накладка. Ми бачимо, що відбувається певне наслоювання негативу, який виникає у нього в поєдинках із "гірниками". Дайте йому матч, який він може судити.

- Коментор поєдинку звернув увагу на те, що матч "Шахтар" - "Десна" обслуговував арбітр, який представляє Київську область. Натякав, що це конфлікт інтересів.

- Це українська ментальність. До цього дійшло наше суспільство. Моя команда "Спартак" (Івано-Франківськ) грала в класі Б Радянського Союзу. Приїздили судити наші матчі арбітри із Москви, а знаєте хто були їх асистентами? Іванофранківці. Можете собі представити! Зауважу, що ніяких пересудів не було. Тому, що люди були порядні. Знаю випадок, коли забили гол і асистенту почали дорікати: "Та як ти міг! Ти ж свій! Ти повинен був відмінити!". На нього тиснуло навіть керівництво. Ще тоді починалось розслоєння моралі нашого суспільства.

Так, Бойко з Київської області, але на це не потрібно звертати увагу. Коментатор заявив про це у прямому ефірі і вболівальники почали думати, що з арбітром хтось попрацював і він може судити нечесно. Почекайте, а якщо арбітр з іншого міста, то де гарантії, що з ним не попрацюють?

Популярные новости