Новий керівник "Арени Львів": "ФК "Львів" платить за кожну гру 180 тисяч гривень"

1856 31.07 2018   21:41
Фото - dynamo.kiev.ua

9 липня 2018 року "Арена Львів" отримала нового керівника. Ним став колишній начальник управління молоді та спорту Львівської ОДА Юрій Майборода.

Під час представлення нового виконувача обов’язків директора "Арени Львів" держсекретар Мінмолодьспорту Олег Немчінов зауважив, що великий управлінський досвід повинен допомогти Юрію Майбороді успішно працювати на новій для нього посаді і допомогти вирішити велику кількість наявних проблем для стадіону. Про це та інше Юрій Майборода розповів в інтерв’ю нашому сайту.

- Юрію Анатолійовичу, як виник варіант очолити "Арену Львів"? Чи довго думали над пропозицією?

- Пропозиція надійшла від державного секретаря Міністерства молоді та спорту України Олега Немчінова. Я знав про проблеми, які зараз маємо, тому важко було зважитися. Втім, цікавість перемогла. Ставлюсь до цього, як до чергового виклику у своєму житті. Зроблю від себе усе можливе.

- Чи допоможе Ваш попередній управлінський досвід на новій посаді?

- Думаю, що так, адже досвід дає чимало переваг. По-перше, це знання, також знайомства у різноманітних колах, зокрема серед посадовців. На щастя, я не обтяжений негативом у наявних стосунках з людьми і тепер це, можливо, позитивно вплине на ситуацію на новому місці. Інколи потрібно вміти домовлятись, знаходити спільну мову. У нашому випадку це домовленості про відстрочки та розтермінування, адже існують різного роду фінансові проблеми.

- Чи передували якісь обіцянки чи завдання для Вас особисто після призначення на цю посаду?

- Ні, жодних конкретних домовленостей не було. Зрозуміло, що ситуація не весела, і найперше, що потрібно зробити – намагатися вийти з неї з найменшими втратами. Мій стратегічний план полягає ось у чому: необхідно провести максимальну мобілізацію щодо господарських питань, аби пережити цю зиму. Цілі до банального прості: уникнути відключення електроенергії та руйнування споруди.

Які конкретні плани на найближчий час Ви, як керівник, плануєте?

Зараз вирушаю в Київ на нараду керівників, юристів, бухгалтерів державних підприємств. Її організовує Міністерство. На ній, сподіваюся, ми знайдемо спільну мову щодо одного важливого питання, а саме заміни ігрового поля на стадіоні наступного року. Його потрібно замінити на більш високотехнологічний штучний газон.

- Тобто на "Арені" буде штучний газон?

- Заміна газону один раз на 5 років – звичний процес. До недавнього часу один змінювали на інший, тепер же технології змінились: поле прошивають штучною ниткою. Коштує вона приблизно 15 мільйонів гривень. Те , що хочемо зробити ми, теж одне з останніх напрацювань спортивної науки, проте коштує значно менше. Відбувається настелювання штучної трави, а потім насівають звичну "живу" траву. Вона проростає і переплітається в процесі росту зі штучною і таким чином стає міцнішою. Це покриття може витримати до 200 заходів за рік. Ця технологія має всі дозволи від футбольних структур, більше того всі поля у Катарі, де буде наступний чемпіонат світу з футболу, будуть саме такими. Такий газон дозволить "Арені Львів" без проблем стати домашнім стадіоном для двох команд. Це зменшить вартість оренди стадіону для команд, адже збільшиться продуктивність арени.

- Яка зараз ціна за матч на "Арені Львів"?

- ФК "Львів" має договір, згідно з яким платить за кожну гру 180 тисяч гривень плюс 15% з продажу квитків. Якщо все складеться з новим покриттям, то це дозволить проводити тут різноманітні турніри, інші заходи. Після цього ми зможемо вийти в "нуль", а, можливо, й отримати перші прибутки.

- Наскільки швидко плануєте реалізувати Ваш проект по заміні газону?

- Це – мій перший крок на цій посаді. Якщо вдасться домовитись з Міністерством молоді та спорту на наступний рік про виділення цієї суми коштів, можна рухатися далі. Якщо ж не зростеться, то варто добре подумати, чи натужуватись далі з цим проектом. На мою думку, держава повинна підставити плече допомоги в цьому питанні, адже коли така велика споруда не здана цілком в експлуатацію, то все може швидко зійти на нуль. У нас тільки борг за тепло складає 2,5 млн. гривень, а грошей таких немає. Тому треба знаходити якісь точки дотику, разом ще трохи потерпіти. Якби вона була здана в експлуатацію повністю, а не лише на 1/3, то сьогодні таких питань не виникало б.

- Яка, з Вашої точки зору, формула успіху для подальшого успішного життя "Арени Львів"?

- Зараз буду намагатись змінити проект всієї споруди: потрібно відкинути чимало зайвого, того, без чого можемо обійтися. Перш за все, це – дорожня розв’язка, а також інші дороговартісні речі. Зменшити вартість та допрацювати все інше, що закладено в другу чергу будівництва – ось, фактично, завдання номер один. Ще з 2011 року тягнеться ряд проблем, серед яких нездана в експлуатацію електростанція, слабкострумні мережі, системи протипожежного захисту та інше. Загалом близько ста систем.

- Чи є світло в кінці цього досить довгого, судячи зі всього, тунелю?

- Світло є завжди. Тільки для того, щоб воно з’явилось тут, необхідне вольове політичне рішення. Хтось повинен взяти на себе цю відповідальність. Зараз "Арена Львів" знаходиться на балансі Міністерства у фонді держмайна. Є бажання керівництва ЛОДА, щоб передати об’єкт на баланс області. На сьогоднішній день, вважаю, це справжній тягар, і підходити до нього потрібно з максимальною відповідальністю. Я не можу розпоряджатися чи вказувати керівництву щодо прийняття рішень, але борги тут справді значні, а без них ніхто такий об’єкт не передасть.

- На який період часу підписаний договір з ФК "Львів"?

- Договір буде підписано на рік. Тобто це означає, що всі домашні матчі вони гратимуть на нашому стадіоні.

- Чи є сенс вести перемовини з іншими клубами щодо проведення матчів на "Арені Львів"?

- Хоча я не надто ще обізнаний у цій справі, проте газон у нас в непоганому стані. Навіть якщо б не було потреби його замінювати, таке поле не здатне витримати одразу двох господарів: вони будуть просто заважати одне одному, руйнуючи газон. Якщо вдасться змінити наступного року покриття, то можна й до столу перемовин переходити, скажімо, з "Карпатами".

- "Арена Львів" вже звикла до матчів єврокубків, нехай і не від місцевих команд. Чи будуть львів’яни і цього року мати змогу побачити вживу Лігу Європи?

- Як запасний варіант, наш стадіон розглядають ФК "Маріуполь" та ФК "Ворскла". Саме зараз у Полтаві перебуває делегація з УЄФА, яка й визначить, чи зможе їхня арена приймати матчі групового етапу. У випадку негативного результату ми приймемо полтавчан у себе. Результат візиту в Полтаву буде відомий приблизно через тиждень.

- У Міністерстві створено робочу групу, котра займається питаннями "Арени Львів". Що вона зараз робить? Чи допомагає вам?

- Якщо її очолює Олег Немчінов (держсекретар Мінмолодьспорту), то можу сказати, що часто спілкуюсь з ним, раджусь і погоджую свої дії. Скажімо, нещодавно зустрічався з керівником Львівобленерго, досягнув певних домовленостей щодо "Арени Львів". З держсекретарем спілкувався про це, він частково допоміг у вирішенні питання.

- Зараз Ви працюєте з приставкою виконувач обов’язків.

- Навіть не задумувався над цим. Запитував про приставку в.о. в Олега Миколайовича (Немчінова – Авт.), то отримав відповідь, щоб я на це не звертав уваги.

- Чим може заробляти ДП "Арена Львів"?

- Поки що доцільніше говорити про кроки до збільшення привабливості нашої споруди. По-перше, це зміна газону. Наступний важливий пункт – зміна проекту та здання в експлуатацію другої черги будівництва. Далі вже робота ляже на плечі комерційного відділу: будуть можливості, то прийдуть і гроші від організаторів різних подій. Вже є попередні домовленості щодо проведення змагань з автомобільного спорту європейського рівня.

Читайте также: Матч "Ворскла" - ФК "Львов" перенесен на другой стадион

Источник: Гал-інфо
Популярные новости